Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ένα σκακιστικό πρόβλημα “Χριστουγεννιάτικο δένδρο”, τριάρι, ενός παλιού συνθέτη και ένα αντίστοιχο ολόφρεσκο δυάρι του Νίκου Περγιάλη (μαζί με ένα του χριστουγεννιάτικο ποίημα). Una piccola poesia natalizia di Nikos Perghialis con un suo nuovo problema “Albero Di Natale”; assieme a un problema (di 3 mosse pubblicato nel 1877) di Giuseppe Liberali, con la chiave un po'...problematica!

ΠΑΝΤΟΥ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ [ΥΠΕΡΟΥΣΙΟ] ΦΩΣ,
ΜΟΛΙΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ [ΑΥΤΟΣ] Ο [ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ] ΧΡΙΣΤΟΣ
Ν.Π. (24.12.2017)
ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ 
Αρχίζουμε πρώτα με το ποίημα. (Άλλωστε “η Ποίηση αρχίζει από κεί που την τελευταία λέξη δέν την έχει ο Θάνατος¨, όπως γράφει στα Ανοιχτά Χαρτιά του κι ο ποιητής). Είναι ένα μικρό όλο χάρι και φώς νεανικό στιχούργημα τού Νίκου Περγιάλη με θέμα χριστουγεννιάτικο. Είναι γνωστό πως ο “έσχατος Ρεμπέτης” ασχολήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία καί με το καλλιτεχνικό σκάκι, όπου μάλιστα υπήρξε παραγωγικότατος στην σύνθεσι (ιδιαίτερα των ορθόδοξων) προβλημάτων. Ο “Νέος Παλαμήδης” είχε την τιμή κατ' επανάληψι να φιλοξενήσει συνθέσεις του αειθαλούς Μεγάλου Δασκάλου (όπως τον αποκαλεί συχνά ο υποφαινόμενος), ενώ και το σκακογραφικό θέμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου το εγκαινιάσαμε στο Ιστολόγιο προ δεκαετίας σχεδόν με μια εξαιρετική τιμή που μας επεφύλαξε ο εν λόγω εκλεκτός φίλος: Στον εορτασμό των πρώτων Χριστουγέννων μας (24 Δεκ 2008) ήταν αυτός που μάς εμπιστεύθηκε μια σύνθεσί του και μάλιστα αδημοσίευτη!

 
Μόλις τ' αστέρι στάθηκε

στη φάτνη τη φτωχειά και ταπεινή

με Θείο Φώς Ανέσπερο πλημμύρισαν τα πλάτη

τ' αχούρι γίνηκε, με μιάς, ολόλαμπρο παλάτι

κι η νύχτα μέρα φωτεινή.

Νίκος Περγιάλης (Χριστούγεννα 1955)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΓΙΑΛΗ
Νίκος Περγιάλης, (Facebook, 23.12.2017)
 (5+8)                      #2
Απλό και όμορφο δυάρι ("σαν τα ρεμπετικα τραγουδια") δέν χρειάζεται πολλά σχόλια. Μές στην απόλυτη συμμετρία και η λύσι (το κλειδί) του!!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ  ΛΥΜΠΕΡΑΛΗ
Ιωσήφ Λυμπεράλης, (N.R.d.S., 1877)
Μάτ σε 3 κινήσεις     (9 + 4)              #3 
Όσο για το παρόν σκακιστικό πρόβλημα τριών κινήσεων, ένα σύντομο σχόλιο:
Είναι ένα απο τα παλαιότερα ελληνικά σκακιστικά προβλήματα (αλλά όχι το παλαιότερο) με το σκακογραφικό θέμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Πρόκειται για τριάρι 140 ετών του Πατρινού Ελληνο-ιταλού συνθέτη Ιωσήφ Λυμπεράλη (1820-1899) που δημοσιεύθηκε στο ιταλικό σκακιστικό περιοδικό “Nuova Rivista degli Scacchi” τον Δεκέμβριο του 1877. Εκτός απο την αισθητική πλευρά με το προφανές σχήμα (που παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικο δένδρο/έλατο) και παρόλο που δεν στερείται σκακιστικού ενδιαφέροντος, το εν λόγω πρόβλημα είναι και λίγο ...προβληματικό! Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα η λύσι του αιφνιδιάζει. Περιορίζομαι (για να μην προδώσω την πρώτη κίνησι) στην κρίσι του Εμμανουήλ Μανωλά: “Το κλειδί έχει μια ιδιαιτερότητα, που δικαιολογείται επειδή είναι παλιό το πρόβλημα και δεν ίσχυαν τότε όσα ισχύουν σήμερα” .

Και πάλι:
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: