Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Μια παλιά ταινία του Τζάκι Τσάν και μια τεράστια επιτυχία του Ζαν Μισέλ Ζάρ. Il film “Snake in the Eagle's Shadow” (1978) con Jackie Chan ed il brano "Oxygène Part II" di Jean-Michel Jarre.

Κούνγκ Φού χορογραφίες Τζάκι Τσάν σε υπόκρουσι Ζάν Μισέλ Ζάρ


Παρακολουθώντας μια παλιά ελαφριά ταινία δράσης με τον μικρό γιό μου χθές βράδυ σε δορυφορικό κανάλι, μου τράβηξε την προσοχή ένα μουσικό κομμάτι που σαν μουσικό χαλί κάλυπτε κάποιες σκηνές.
Το έργο ήταν του είδους πολεμικών τεχνών που κάτω από τον γενικό τίτλο «ταινίες καράτε» ήταν στην μόδα την δεκαετία 70 και 80. Η συγκεκριμένη ταινία όμως ήταν κινέζικης παραγωγής (για την ακρίβεια Χόνγκ Κόνγκ) και είχε πρωταγωνιστή τον αργότερα μέγα και τρανό αστέρα του Χόλυγουντ (σήμερα, 2015,  τον 2ο πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό της χρονιάς), Τζάκι Τσάν (Jackie Chan)! Ανήκει στην υποκατηγορία ταινιών Κούνγκ Φού με τον τίτλο "Snake in the Eagle's Shadow" (ο ελληνικός κάτι έλεγε για «φιδίσια γροθιά», αν θυμάμαι καλά) και είναι του 1978.

Snake in the Eagle's Shadow (1978) trailer

Εκτός του συμπαθούς "Τσάκι" Τσάν με αιφνιδίασε ευχάριστα η ορχηστρική μουσική υπόκρουσι που είχε χρησιμοποιηθή σε ορισμένα σημεία του φίλμ. Ήταν, παραδόξως, του είδους της ηλεκτρονικής μουσικής και από την πρώτη στιγμή μού ήχησε οικεία. Ήμουν, όπως αμέσως εκδηλώθηκα στον γιό μου, ανάμεσα στους Τάντζεριν Ντρήμ και κάπως στον Ζαν-Μισέλ Ζάρ.
Τελικά στην συνέχεια διεπίστωσα ότι (έστω κι αν ήταν σε κάποια σημεία ελαφρώς παραλλαγμένο) επρόκειτο για το 2ο κομμάτι «Όξυζεν» (ή επι το γαλλικότερον «Οξυζέν») από το ομώνυμο άλμπουμ του Γάλλου Ζάν Μισέλ Ζάρ, το οποίο με τα 15 εκατομμύρια πωλήσεις του απο το καλοκαίρι του 1977 μέχρι σήμερα, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου (για το συγκεκριμένο είδος μουσικής) παγκόσμια επιτυχία.

Εκτός λοιπόν από το trailer της ταινίας, αναρτούμε από το Γιουτιούμπι και το εν λόγω αριστουργηματικό κομμάτι της ηλεκτρονικης  μουσικής, για να …μαθαίνουν και οι νεώτεροι αυτή την ενδιαφέρουσα πτυχή της νεώτερης μουσικής ιστορίας.

JEAN-MICHEL JARRE "Oxygène Part 2" (1977)

Δεν υπάρχουν σχόλια: