Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Άβαξ Και Πεσσοί: Το Σεμινάριο για το Σχολικό Σκάκι στην Χαλκίδα: Μέρα 2η. Un seminario istruttivo sugli Scacchi Scolastici a Calcide: Giorno 2. An educational and experiential Seminar for School Chess in Chalkis (Day 2, 2 December2014).

Δεύτερη μέρα της διεξαγωγής του Σεμιναρίου για το Σχολικό Σκάκι, χθές Τρίτη 2 Δεκεμβρίου απόγευμα, στην Εστία Γνώσης της Χαλκίδας, με νέο καλεσμένο ομιλητή, αλλά και με εναρκτήρια συνάντησι των εγγεγραμμένων για το καθ’ εαυτό βιωματικό μέρος του Προγράμματος.

Ο πολυτάλαντος προσκεκλημένος (Μέλος της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της Ε.Σ.Σ.Ν.Α., δάσκαλος σκακιού, προπονητής, συγγραφέας και βραβευμένος λογοτέχνης) μίλησε με θέμα «Σκάκι και Παιδί». Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Ιωάννη Παναγάκου κάλυπτε η εμπεριστατωμένη του έρευνα γύρω από το φαινόμενο της θετικής συμβολής του Σκακιού στην από κάθε πλευρά πρόοδο των παιδιών.

Ήταν χαρακτηρικό στοιχείο της εισηγήσεώς του πως δεν περιορίστηκε στην απαρίθμησι/παράθεσι των πορισμάτων δεκάδων διεθνών σχετικών μελετών, αλλά συμπεριέλαβε και βιωματικό υλικό από την πλούσια πείρα του.

Πριν τον αποχαιρετισμό του και την έναρξι του β΄ μέρους της συνάντησης, ο κ. Παναγάκος αιφνιδίασε ευχάριστα τον υπεύθυνο συντονιστή κ. Σοϊλεμέζη, προσφέροντάς του, τιμής ένεκεν, τους 2 τόμους, του γνωστού στην εγχώρια προπονητική βιβλιογραφία έργου του: «Η μάχη στα άσπρα και μαύρα τεράγωνα».
Στην σχετική αφιέρωσι είναι μεταξύ άλλων γραμμένο: «Στον Πνευματικό δημιουργό και αγαπητό φίλο, Αλέξανδρο Σοϊλεμέζη (…) στον άνθρωπο που χάρη σ’ αυτόν ο Παλαμήδης και το πνεύμα του δεν χάθηκαν μα ζούν και σήμερα! Με αγάπη, Ιωάννης Παναγάκος»!

Το υπόλοιπο της συνάντησης έκλεισε με τους επιμορφουμένους να εγκαινιάζουν υπο την καθοδήγησι του υπογράφοντος την προγραμματισμένη θεματική ενότητα «Μαθαίνω Να Παίζω, Παίζω Και Διδάσκω».

Πριν από αυτό –και εκτός προγράμματος!- ο υποφαινόμενος συντονιστής φρόντισε να συμβάλη στον έτι περεταίρω προβληματισμό των παρισταμένων προβάλλοντάς τους (και επεξηγώντας/μεταφράζοντας) το παρακάτω βίντεο από το Διαδίκτυo, βίντεο που αφορά την εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος για το Σχολικό Σκάκι στην γειτονική Ιταλία:
Από Το Σχολείο Στον Σκακιστικό Σύλλογο 
Project: Η Κατάρτισι 
[15 Κύκλοι Μαθημάτων
700 Διδάσκοντες…]

Δεν υπάρχουν σχόλια: