Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου: Μιά όαση στα Κάτω Πατήσια. La chiesa e la Parrocchia di San Nicola a Kato Patissia (Atene): una piccola oasi nella citta'...

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ένας από τους πιο όμορφους Ναούς της Αθήνας, αγιογραφημένος στο μεγαλύτερο μέρος του από τον μεγάλο Φώτη Κόντογλου, αποτελεί στις μέρες μας σημείο αναφοράς για την περιοχή των Κάτω Πατησίων.
Όχι μόνο γιατί επιμένει να θυμίζει την όμορφη γειτονιά στην οποία μεγαλώσαμε, αλλά γιατί ταυτόχρονα αποτελεί μια όαση για όλους.
Και για εκείνους που μένουν στην περιοχή, (μια περιοχή την οποία αγάπησαν από παλιά, αλλά ταυτόχρονα την είδαν στις δεκαετίες που πέρασαν να αλλάζει ριζικά), αλλά και για όλους όσους η ανάγκη τους επέβαλε να ξενιτευτούν και να βρουν μια καινούργια πατρίδα.
Και το πετυχαίνει αυτό μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων.
Πρώτα απ’ όλα με την αδιάκοπη λειτουργική ζωή που συνεχίζει να προσφέρει παρηγοριά, ελπίδα, φως αλλά και συνεχή μαρτυρία, σε έναν κόσμο που διψάει, κι ας μην το ξέρει, για την παρουσία του Θεού στην ζωή του.
Στην συνέχεια με το φιλανθρωπικό έργο, που δεν εξαντλείται φυσικά στις 100 και πλέον μερίδες φαγητού που προσφέρονται καθημερινά, βρίσκεται δίπλα σε όλους του αναγκεμένους, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος ή θρησκείας.
Τέλος με την προσφορά ευκαιριών σε νέους και όχι μόνο, να καλλιεργηθούν πνευματικά, εκπαιδευτικά, αλλά και καλλιτεχνικά, στο πενταόροφο κτίριο του Πνευματικού μας Κέντρου, όπου από πολύ παλιά φιλοξενούνται δραστηριότητες όπως:
Συντροφιές πνευματικής αναζήτησης για όλες τις ηλικίες,
Εκμάθηση Ξένων Γλωσσών,
Δημιουργία εργαστηρίων Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού,
Ευκαιρίες ψυχαγωγίας, με χώρους για την εκμάθηση και την διασκέδαση μέσα από τα τμήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (Πίνγκ-Πόνγκ) και Σκακιού,
Εκδρομές,
Μουσικές εκδηλώσεις (ύπαρξη Studio και Χορωδίας),
Κοινές τράπεζες 
και τόσα άλλα που ζωντανεύουν τους χώρους και φέρνουν όλους μας πιο κοντά.

Η σημερινή εκδήλωση [ΣΣ: Το Τουρνουά Γρήγορου Σκακιού στην μνήμη του Αλέξη Κλαμαρή] αποτελεί μια έμπρακτη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω και ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε με συγκίνηση και πνεύμα ευχαριστίας, έναν άνθρωπο που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας, αλλά θα παραμένει πάντα στην μνήμη και την καρδιά μας, γιατί και εκείνος όσο ζούσε έδινε την δική του ψυχή για την λειτουργία αυτής της μικρής πνευματικής όασης της γειτονιάς μας. 

π. Ν. Δ.












Δεν υπάρχουν σχόλια: