Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Το 7ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικών και το «γιατί μαθαίνουμε Ελληνικά» από την Αυστραλία. The 7th In-Country Study Program-Greece 2013 and 2 videos from St George College

Σήμερα ξεκινάει το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα απο το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν. Ο διαχειριστής του «Νέου Παλαμήδη» έχει ως γνωστόν την τιμή να συμμετέχει στο διδακτικό προσωπικό από πρώτη κιόλας στιγμή ενεργοποίησης του προγράμματος ( τον Ιούλιο του 2007) και συμμετείχε ανελλιπώς στην κατ’ έτος πραγματοποίησί του.
 Και εφέτος, λοιπόν, ετοίμασε τις βαλίτσες του και θα προσπαθήσει να συμβάλει κατά δύναμιν. Η εφετινή μάλιστα (7η!) έκδοσι του προγράμματος έχει δύο χαρακτηριστικά που τον γοητεύουν επιπλέον: Το ένα είναι ότι το εφετινό πρόγραμμα θα διέπεται από την μόνιμη λογοτεχνική αναφορά στην καβαφική ποίησι (με δεδομένο ότι συμμετέχουμε στον εορτασμό του «΄Ετους Καβάφη»), και το άλλο ότι στην εκπαιδευτική-πολιτιστική μας αυτή περιήγηση για πρώτη φορά προστέθηκε η Κρήτη!
Αλλά για αυτήν την πρώτη (όπως ελπίζουμε) αναφορά μας στο πρόγραμμα, μας καλύπτει το χθεσινό δημοσίευμα στα «Ῥεθυμνιακά Νέα». Εμείς υποσχόμαστε να επανέλθουμε και προς το παρόν αναδημοσιεύουμε (απο κάτω χωρίς σχόλια) δύο πολύ όμορφα βιντεάκια που μας ήλθαν από δύο συναδέλφους εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους του δυναμισμού και της αισιοδοξίας της Ομογένειας στην Αυστραλία.

Εντατικά μαθήματα ελληνικών για Αυστραλούς φοιτητές 
"Την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 φτάνει στο Ρέθυμνο ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου «Charles Darwin» από το Ντάργουιν της Αυστραλίας, στο πλαίσιο του 7ου Θερινού Προγράμματος Εντατικών μαθημάτων Ελληνικών που πραγματοποιούνται στην Κρήτη, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο και στη Μακεδονία. 
 Συντονιστής του προγράμματος είναι ο κ. Γεώργιος Φρατζής, διδάσκων στο εν λόγω Πανεπιστήμιο και στο Κολέγιο «Άγιος Γεώργιος» της Αδελαΐδας, ο οποίος είναι επίσης Σύνδεσμος του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά». 
Πρωταρχικός σκοπός του θερινού προγράμματος είναι η καθημερινή χρήση της ελληνικής γλώσσας σε ελληνικό περιβάλλον. Για τρεις βδομάδες οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. 
Ένας από τους στόχους των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους είναι η παραγωγή μίας ταινίας μικρού μήκους με την υποστήριξη εικόνας, βίντεο, ήχου για την οποία θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν στα ελληνικά. Το θέμα της ταινίας είναι η συμβολή των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών στη «Μάχη της Κρήτης». Η ταινία θα είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα σχολεία της Αυστραλίας.
 Τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν στους χώρους του Πανεπιστημίου παρουσίαση για τη Μάχη της Κρήτης από την κα Σοφία Τρούλη και αργότερα θα συναντηθούν στους χώρους του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. με τον κ. Μιχάλη Δαμανάκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και την κα Άσπα Χατζηδάκη, διευθύντρια του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούν το Νεκροταφείο Αυστραλών στο Ρέθυμνο, τη Μονή Αρκαδίου και τη Μονή Αγίας Ειρήνης....

  1.ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; WHY DO WE LEARN GREEK Γ. Φρατζής
 (Συνεργασία Σχολείων Ελληνισμού:ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ)
 2.1.ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; WHY DO WE LEARN GREEK
 Γ. Σαριδάκης (Γυμνάσιο Αγ. Γεωργίου, Αδελαϊδα)

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: Λήξη μαθημάτων-προπονήσεων με Βραβεύσεις Εσωτερικού Πρωταθλήματος και Σιμουλτανέ “Abaco e Pezzi”: Fine lezioni-allenamenti; incontro di saluto con simultanea.

Συν Θεώ, η ταυτισμένη με το σχολικό έτος προπονητική (και εν πολλοίς αγωνιστική) περίοδος έλαβε τέλος και γι’ αυτή τη χρονιά! Το περασμένο Σάββατο στο 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδος, έδρα του σκακιστικού τμήματος του Συλλόγου, μέλη της Διοίκησης και οι Προπονητές αποχαιρέτησαν σε μια εορταστικού χαρακτήρα ατμόσφαιρα τους παρευρισκόμενους από τους ενεργούς αθλητές του σκακιστικού τμήματος, μαθητές και γονείς.
Η συνάντησι που άρχισε κατά τις 11.30 το πρωί, προέβλεπε μια σεμνή τελετή με προσφορά αναψυκτικών, βραβεύσεις στους νικητές του Εσωτερικού Πρωταθλήματος των προχωρημένων και σύντομες ομιλίες των κκ. Σοϊλεμέζη Αλ. και Κακάτσου Δημ. εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά το προγραμματισμένο κλείσιμο (νεο-ελλαδιστί: «κλού») της ημέρας με το Σιμουλτανέ, επιβάρυνε απρόσμενα την διάρκεια. Αποτέλεσμα οι τελευταίοι (: ο υποφαινόμενος, ο Μίλτος Μεταξάς και ο Νίκος Σκαλκώτας) έφυγαν κατά τις 4.30 το απόγευμα!
Κλείνουμε με τις ευχές των ομιλητών:
Καλό Καλοκαίρι και Ραντεβού τον Σεπτέμβριο! 










 ΣΗΜ: Για το Εσωτερικό Πρωτάθλημα και το Σιμουλτανέ θα ακολουθήσουν ξεχωριστές αναρτήσεις.