Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Το Εσπερινό Λύκειο στο ΦΕΣΤ.ΕΛ.Ν. (και ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Γ. Σολδάτου- αφιέρωμα στον Βέγγο). Il Liceo Serale di Calcide al DOCFEST5

Την Παρασκευή βράδυ καθηγητές και μαθητές του Γενικού Εσπερινού Λυκείου Χαλκίδος παρευρέθηκαν στις προγραμματισμένες προβολές του «5ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ» στο Θέατρο Παπαδημητρίου. Με πρωτοβουλία του νέου διευθυντού του σχολείου, κ. Σάββα Οβαδία, και του συλλόγου των διδασκόντων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψι στην υψηλού επιπέδου πολιτιστική διοργάνωσι-θεσμό της πόλης μας.
Η παρακολούθησι του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Γιάννη Σολδάτο με το το συγκινητικό θέμα της ταινίας-ντοκιμαντέρ του 2004 «Ένας άνθρωπος παντός καιρού», καθήλωσε διδάσκοντες και (με εξαίρεσι 1-2 ανώριμους) τους μαθητές.

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία, όπως το βρήκαμε στο γιουτιούμπι:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: "ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ" - (2/2)


Αντιγράφουμε από το συνοδευτικό κείμενο στο αφιέρωμα του Γενικού Καταλόγου (σ.85) στο εν λόγω βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου:
«Ο Θανάσης Βέγγος, παίζοντας το ρόλο του στη σύγχρονη κοινωνική τραγωδία , σαν δαιμονική φιγούρα διασχίζει ασταμάτητα το κινηματογραφικό κάδρο. Είναι ο κλόουν της ιστορίας μας ο πιο αγαπητός, που σκορπίζει το γέλιο στα πρόσωπα, βοηθώντας τα να επιβιώσουν έστω και λαθραία, έστω και στο’ όνειρο που γεννά η οθόνη του κινηματογράφου. Είναι ένας λάθρα βιών Ρωμιός που δεν μπορεί να κάνει τίποτε παραπέρα, όσο κι αν στο πρόσωπο του, στο πετσί του, καταγράφηκε η οδύνη του Νεοέλληνα. Όμως, παράλληλα, ξεπέρασε το ρεαλισμό, έτρεξε εκατοντάδες μουσκεμένα χιλιόμετρα, σέρνοντας και θεατή μαζί του, κατάφερε να συλλάβει, στην ξέφρενη πορεία του, το μέγεθος της παγίδας που του έστησαν θεοί και άνθρωποι. Ο Θανάσης στο ξέφρενο τρέξιμο του άφησε πίσω του θεούς και δαίμονες και ανθρώπους που δεν θέλανε πάντα το καλό του. Άφησε ακόμη και τον Βέγγο πίσω του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: