Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Σκακιστικά προβλήματα: Η γοητεία της Baird κα της …Ντάμας! Problema a due mosse: Il fascino di Edith-Helen Baird e della …Donna! Two-Mover Problem: The Charm of Edith-Helen Baird and the …Queen!

 

Χθές, την ώρα πάνω-κάτω που διεξαγόταν ο 19ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων διόρθωνα, απεγνωσμένως, γραπτά διαγωνίσματα Α΄ Τετραμήνου των μαθητών μου. Σε ένα από τα δεκάδες διαλείμματα (πόναγε και το μάτι μου) μπαίνοντας στο Blog μας και βλέποντας το Δυάρι με τους 13 πεσσούς, είπα: εδώ είμαστε! Και …έβαλα χρόνο (!?) να το λύσω.

 

Ευχαριστημένος σταμάτησα το χρονόμετρο στα 6΄:50΄΄ και εκτελώντας την κίνησι 1. Βζ3 (!?) εισέπραξα την απογοήτευσι : ΛΑΘΟΣ!

Τί να το κάνω που ξαναέψαξα και βρήκα το κλειδί στο 8΄:13΄΄;

Άχ αυτή η Baird!

Ήταν, βλέπεις, στην σύνθεσι της --εσαεί αξιοζήλευτης-- ευνοουμένης μας Edith-Helen, εκτός από το παρ’ ολίγον “Meredith” και το κάπως «σταυροειδές» σκακογραφικό προφίλ του δυαριού.

Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι αν ήμουν παρών στον Διαγωνισμό, θα έσκαγα στα αποτελέσματα, όταν θα διαπίστωνα ότι καί το έχασα το ...13άρι και, πάνω απ’ όλα, ότι είμαι ακόμα ανέτοιμος ακόμα και για τα εύκολα.

Εμείς αυτά!

Εσείς καλύτερα;

BAIRD, Lady's Pictorial

 8+5                             #2

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΜΑΤ ΣΕ 2 ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: