Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Για τον κύκλο διαδικτυακών επετειακών Σεμιναρίων του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν και η συμμετοχή του Α.Ε.Κ. «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ». Sul ciclo di seminari online (di storia e letteratura Neogreca) dell'Università di Darwin e la partecipazione del nostro Club Sportivo-Culturale "ABACO E PEZZI DI SCACCHI" (da Alexandros Soilemezis e Prof. George Frazis)

Δόξα τω Θεώ, ούτε η πανδημική φοβία στάθηκε ικανή να παραλύση την δραστηριοποίησι του πολιτιστικού-αθλητικού Συλλόγου μας! Έτσι, μετά την πρώτη ψυχρολουσία, το μέν Σκακιστικό Τμήμα άρχισε να δοκιμάζει τις διαδικτυακές πλατφόρμες για σκάκι, το δέ πολιτιστικό τις δυνατότητες για διασύνδεσι και πνευματικές παρεμβάσεις/τηλεδιαβουλεύσεις.
Αποτέλεσμα στο σκακιστικό μας κομμάτι: α΄ διοργανώσαμε 5 ((ΠΕΝΤΕ) Μπλίτς (+ 1 Rapid)Τουρνουά στο Lichess,
β΄ πραγματοποιήσαμε διαδικτυακές Προπονήσεις (ΔΩΡΕΑΝ για όλο το διάστημα της "Καραντίνας") και
γ΄ προγραμματίσαμε νέο κύκλο Προπονήσεων Σαββάτου (καί με νέο Προπονητή μέχρι τέλος ΙΟΥΝΙΟΥ)!
Αλλά εκεί που η εμπλοκή μας με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες στην εξ αποστάσεως επικοινωνία και εκπαίδευσι υποστήριξε --και ομολογουμένως με τρόπο αναπάντεχο -- τα πνευματικά και εθνικά μας αντανακλαστικά, ήταν στο Πολιτιστικό μας σκέλος! Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, άρχισε η ανασύνταξι δυνάμεων: Οι διεργασίες του Μαρτίου οδήγησαν σε 3 (ΤΡΕΙΣ) διαδικτυακές ομαδικές "Προσευχές" (ιδιότυπος εκκλησιασμός με αναγνώσματα, ύμνους, αλλά και με ελεύθερο διάλογο και προβληματισμό), υπο τον τίτλο "ΜΕΘ' ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ".
Οι πρωτότυποι αυτοί εκκλησιασμοί/ διαλεκτικές συνευρέσεις του Απριλίου σφυρηλάτησαν την απο παλιά σχέσι μας με τον καθ. Πανεπιστημίου Darwin George Frazis και των εκεί κύκλο ομογενών, και στην συνέχεια, τον Μάιο, ο καθηγητής Φρα(τ)ζής με το κύρος και την εμπειρία του σχετικά με διοργάνωσι πανεπιστημιακών διαλέξεων απογείωσε την δυνατότητα συνεργασίας με τα μέλη τού Συλλόγου μας, υλοποιώντας απο κοινού ένα πρωτοποριακό σχέδιο εθνικής μνήμης και ιστορικού αναστοχασμού με κύκλο διαδικτυακών Σεμιναρίων επετειακού χαρακτήρα!
Στα δύο απο τα 4 αυτά σχεδιασθέντα Σεμινάρια (ειδικά το πρώτο με την 5ωρη διάρκειά του έμοιαζε μίνι ημερίδα) συμμετείχαν --εκτός απο άλλα μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας -- και 4 μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου! Ικανοποιητική ήταν και η εν γένει συμμετοχή. Ανάμεσα στους δεκάδες διαδικτυακά συνδεδεμένους συνέδρους και φίλους, (πολλοί ομογενείς εξ Αυστραλίας, αρκετοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί) υπήρξαν και τουλάχιστον 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές!
Παρακάτω, με ένα του εξαιρετικά τιμητικό για εμάς κείμενο παρουσίασης της μέχρι στιγμής συνεργασίας μας ο καθηγητής Γεώργιος Φρατζής μας καθιστά υπερηφάνους (εν τω μέτρω των δυνατοτήτων μας) ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές μας, και επιδαψιλεύοντας επαίνους και προσωπικές ευχαριστίες μάς υποχρεώνει έτι περαιτέρω ηθικά.
Για μια ακόμη φορά τον ευχαριστούμε κι εμείς για την εκλεκτή τιμή που μας έκανε και, συγχαίροντάς τον, του ευχόμαστε ολόψυχα
Δύναμι και Ευδοκίμησι!
 .......................................................

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CHARLES DARWIN 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ
ΜΕ ΘΕΜΑ «567 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»


Ω πόλις κοσμοξάκουστη του Μεγακωνσταντίνου,
Ρώμη νεότερη σε λεν, μ’ απέχεις απ’τις άλλες
Όσο απεχει απ’τη γη, ο ουρανός με τ’ἀστρα.
(Γρηγόριος Αριανζηνός Έπη, Ι΄, 4-6. Μετάφραση Αλ. Σελλενίδης)


A picture containing building, outdoor, ledge, sitting

Description automatically generated
Το πανεπιστήμιο Charles Darwin με έδρα τη Βόρεια Αυστραλία διοργανώνει μια σειρά σεμιναρίων που στοχεύει να αναδείξει την ελληνική ιστορική μνήμη και τη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού διαχρονικά, προβάλλοντας τέσσερα γεγονότα – σταθμούς της ιστορίας μας, τα οποία σημαδεύουν τη ζωή και το πνεύμα όλων μας. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
  1. 1204: η πρώτη Πτώσι της Ρωμιοσύνης
  2. 1453: η δεύτερη Πτώσι της Ρωμιοσύνης
  3. 1922: η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού
  4. 1955: τα Σεπτεμβριανά γεγονότα στην Πόλη.
Οι δυο πτώσεις της Πόλης, το 1204 στους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας και το 1453 στους Οθωμανούς Τούρκους, παρουσιάστηκαν σε δύο διαδικτυακά σεμινάρια που διοργάνωσε το Νεοελληνικό Τμήμα του αυστραλιανού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό-αθλητικό σύλλογο Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ» που εδρεύει στη Χαλκίδα.
Το πρώτο σεμινάριο, έλαβε χώρα την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 και ανέδειξε τα αίτια και τις αφορμές που οδήγησαν στην Πτώση του 1204. Παρουσιαστές του σεμιναρίου, εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου «Άβαξ και Πεσσοί» ήταν ο καθηγητής Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, η καθηγήτρια Ζωή Κωνσταντινίδου και ο Γιώργος Φραζής από το πανεπιστήμιο Charles Darwin.  
Παρουσιάστηκε η σταυροαναστάσιμη πορεία της αυτοκρατορίας από το 610 μέχρι το 1204, η πολύπαθη «καημένη Ρωμιοσύνη». Συζητήθηκαν εκτενώς οι νέες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην ευρωπαϊκή σκηνή από το 800 και εξής καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη "Πτώσι" ξεκινώντας από το Σχίσμα των εκκλησιών το 1054, τη βαθύτατη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση του 11ου αι και 12ου αιώνα που υπήρξαν αποτελέσματα πολιτικών ανωμαλιών της αυτοκρατορίας. Η Πτώση του 1204 και η Άλωση της Βασιλεύουσας από τους Σταυροφόρους της Δ΄Σταυροφορίας θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως χειρότερη από αυτήν του 1453 για πολλούς λόγους. Προηγήθηκε βέβαια το 1185 άλλη "πτώσι" Ελληνίδος Πόλεως σε χέρια Χριστιανών, η Άλωση της Θεσσαλονίκης, όπως ανέδειξε ο καθηγητής Αλ. Σοϊλεμέζης. Η πρώτη Άλωση της Πόλης καθώς και οι καταστροφές που επηκολούθησαν αποτελούν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ρωμανίας. Σημαντικό μέρος του σεμιναρίου είχε το αφιέρωμα στον Άγιο Ιωάννη Δούκα-Βατάτζη, αυτοκράτορα της αυτοκρατορίας της Νικαίας, ο οποίος ωστόσο δεν έζησε να δει την απελευθέρωση της Πόλεως. Μολονότι το 1261 η Πόλις ανακαταλαμβάνεται, οι συνέπειες ήταν δραματικές και καθοριστικές, λόγω του ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις καθόρισαν στο εφεξής την αυτοκρατορία από άποψη οικονομική, πολιτική, δημογραφική και πολιτιστική.
Το πρώτο αυτό σεμινάριο είχε παράλληλες αναφορές στην ελληνική Λογοτεχνία και το πώς παρουσιάζεται η πρώτη Άλωση και Πτώση σε αυτήν, όπως για παράδειγμα σε Παλαμά και Παπαδιαμάντη.
Το δεύτερο σεμινάριο, ως ένα μνημόσυνο στη Βασιλίδα των Πόλεων, παρουσίασαν οι Ευρυβιάδης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, Δημήτριος Προβελέγγιος και Γιώργος Φραζής. (Καβαφικά ποιήματα διάβασε η Ζωή Κωνσταντινίδου). Ο πρώτος ομιλητής παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της πτώσεως του 1453, ο δεύτερος το πώς σκιαγραφείται η Άλωση της Πόλης από τον ποιητή μας Κωνσταντίνο Καβάφη, ο τρίτος μας παρέδωσε δακτυλογραφημένο το «Θρηνητικόν συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Γραμμένον παρά Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως» και ο τελευταίος ομιλητής το πώς είδαν την Πόλη ξένοι περιηγητές που την επισκέφτηκαν από τον 12ο -16ο αιώνα. 
Τα σεμινάρια αυτά με την αναφορά σε πρωταγωνιστές των δύο ιστορικών σταθμών της Ρωμιοσύνης, σε δυο Έλληνες ηγέτες, τον Ιωάννη Δούκα Βατάτζη και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, προέβαλαν την συνειδητοποιημένη ελληνικότητα και των δύο αυτών ηρώων μας. Ο μεν ένας μέσω της επιστολής του προς τον Πάπα, ο δε άλλος μέσω της τελευταίας του επιστολής/απάντησης προς τον πορθητή της Πόλης. Τα δυο αυτά πρότυπα μας βοηθούν στο να κατανοήσουμε εναργέστερα τη δική μας "Ρωμανία", την εθνική μας συνείδηση,αφυπνίζοντας την ελληνική εθνότητα και ανασυνδέοντάς την με την ελληνική αρχαιότητα, καλλιεργώντας μέσα μας, σε καιρούς χαλεπούς, πλήρη εθνική συνείδηση. 
Θερμές ευχαριστίες, σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτά τα σεμινάρια τα οποία βοήθησαν μέσα από αυθεντικές πηγές και αρχεία να αναδειχτεί περίτρανα η διαχρονικότητα του Ελληνισμού, ακόμη και μέσα από ιστορικές στιγμές σταυροαναστάσιμης πορείας. 
Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός

George Frazis

Δεν υπάρχουν σχόλια: