Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ο παγκόσμιας κλάσης επιστήμονας Ιωάννης Ιωαννίδης σε ανύποπτο χρόνο για κρυφά συμφέροντα στην Ιατρική Eπιστήμη. Le dichiarazioni dello scienziato di classe mondiale John Ioannidis su interessi contrastanti nella scienza medica (teleintervista del 2017). World-class scientist John Ioannidis' statements on conflicting interests in medical science (2017 interview TV)

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ* Ιωάννης Ιωαννίδης, σε παλαιότερη εκτενή συνέντευξί του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό (2017, Κρήτη TV), είχε αναφερθή σε πολλά και διάφορα - όλα ενδιαφέροντα. Επιλέξαμε ένα σημείο που το θεωρήσαμε όχι μόνο ιδιαιτέρως σημαντικό, αλλά και δραματικά επίκαιρο.
Επιστήμη και Οικονομία: ακήρυκτος πόλεμος με ασύλληπτα συμφέροντα και αφανείς ήρωες.

‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

«…Ο επιστήμονας σήμερα αναζητά την αλήθεια και την γνώσι ως διάχυσι ή όπως λένε πολλοί, έχει γίνει ένας αρμός ή ένας ιμάντας στις επιλογές των Πολυεθνικών;…»

John Ioannidis:

«Νομίζω ότι η Επιστήμη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβή στον Homo Sapiens Sapiens, τον άνθρωπο τον σοφό στην ιστορία του, στην πορεία του. Αν θέλουμε να έχουμε λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται και που θά δημιουργηθούν, χρειαζόμαστε Επιστήμη, χρειαζόμαστε επιστημονική τεκμηρίωσι, χρειαζόμαστε αντικειμενική πληροφορία και γνώσι. Αλλιώς πηγαίνουμε λίγο στην τύχη, πηγαίνουμε λίγο με το ένστικτο, πηγαίνουμε με τις προσωπικές μας απόψεις με φιλοδοξίες, μισαλλοδοξίες,  προτιμήσεις, δόγματα, που μάλλον δεν θα μας πάνε πάρα πολύ μακριά.
Άρα, σίγουρα χρειαζόμαστε την Επιστήμη.
Μέσα στον χώρο της Επιστήμης, όμως, γίνεται κάποια μάχη με όλα αυτά τα συγκρουόμενα συμφέροντα που περιγράφετε και με όλους αυτούς τους φορείς, που μπορεί να μην ενδιαφέρονται τελικά για την επιστημονική αλήθεια που θα υπηρετήσει όλους μας και (που) θα μας βοηθήσει όλους να πάμε μπροστά, στο επόμενο βήμα, αλλά να υπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Συμφέροντα Εταιρειών, συμφέροντα προσωπικά, φιλοδοξίες,  (…)
‘Όταν αρχίζουν να εμπλέκονται χρήματα και πολλές φορές είναι πολλά χρήματα, η μάχη γίνεται ακόμα πιο έντονη .
Στον χώρο της Ιατρικής  για παράδειγμα και της Βιο-ιατρικής γενικότερα διακινούνται τεράστια ποσά, μιλάμε για τρισεκατομμύρια. Είναι αναπόφευκτο  ότι οι άνθρωποι, οι Εταιρείες, οι Πολυεθνικές που αναφέρετε, που έχουν  αυτήν την «Αγορά» μπροστά τους, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν, όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της Αγοράς.
Εδώ λοιπόν χρειαζόμαστε επιστήμονες που θα είναι αντικειμενικοί και  θα προσπαθήσουν να προασπίσουν αυτήν την αλήθεια πἐρα από αυτά τα συγκρουόμενα συμφέροντα.
Η μάχη αυτή παίζεται καθημερινά (…) αν υπάρχει κάποιο οικονομικό συμφέρον, υπάρχει συνήθως από πίσω και κάποια μάχη ανάμεσα σε επιστήμονες που προσπαθούν να υπερασπίσουν την αλήθεια και ίσως ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ που προσπαθούν να την παρακάμψουν ή να την στρεβλώσουν προς όφελος μιας δυστοπικής πραγματικότητας ή της δικιάς τους πραγματικότητας.
Αυτό το βλέπετε πάρα πολύ συχνά σε έρευνα που αφορά φάρμακα, ή στην Αγορά Φαρμάκων, το βλέπετε πάρα πολύ συχνά σε χώρους όπου υπάρχουν ακριβές τεχνολογίες που πρέπει να προωθηθούν, που πιθανότατα με πιο απλές τεχνολογίες, με πολύ λιγότερα χρήματα ή και καθόλου χρήματα ή ακόμα και με πράγματα που θα μας σώζανε και χρήματα άν τα εφαρμόζαμε.. Υπάρχει αυτή η σύγκρουσι: το ακριβό αλλά ίσως όχι και τόσο αποτελεσματικό, έναντι του πολύ φθηνότερου που θα έκανε εξ ίσου καλά τη δουλειά του.
Είναι (…) μια συνεχής μάχη που δίνεται και η οποία έχει τους ήρωές της και τους αντιήρωές της…»


John P. A. Ioannidis 
Professor of Medicine, Health Research and of Biomedical Data Science, at Stanford University

 (απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα απο συνέντευξί του το 2017 στην εξαἰρετη εκπομπή «Αντιθέσεις» του ΚρήτηTV.  Συστήνουμε την παρακολούθησι ολόκληρης αυτής της συνέντευξης από το You Tube,  όπου ο καθηγητής έθιξε άκρως ενδιαφέροντα θέματα, όπως Κάπνισμα, Εμβόλια, Πολυφαρμακία, "Πανδημία" αντικαταθλιπτικών, Ψυχανάλυσι, Εξατομικευμένη Ιατρική, Πανεπιστημιακή Έρευνα, Αριστεία κ.ά.)




* Βλ. Το ακαδημαϊκό του προφίλ στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: