Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

«Επιτύμβια Μινιατούρα» (του Αλέξ. Σελλενίδη). Μια οφειλόμενη αφιέρωσι στον Νίκο Περγιάλη. “A Miniature Epitaph” (by Alex Sellenides); A due dedication to Nikos Perghialis (28.02.1931 - 04.12.2019) . “Un epitaffio in miniatura”; (componimento di Alessandro Sellenidis); dovuto omaggio all’ amico compositore di scacchi Nikos Pergialis (1931-2019)

Εφέτος δεν είχε Χριστουγεννιάτικο Δένδρο! Ο αξιαγάπητος Νίκος Περγιάλης, ο «έσχατος ρεμπέτης», ο αξιοσέβαστος Δάσκαλος τού Καλλιτεχνικού Σκακιού που τα τελευταία δέκα χρόνια μάς τιμούσε με την φιλία του, έφυγε μάλλον βιαστικά για τις αιώνιες μονές.
(Για όσους δεν το έχουν υπ όψιν τους, ο Περγιάλης με το γόνιμο ταλέντο του ως ρεμπέτης, εκτός από την ερμηνεία, είχε «φτιάξει» κάπου 150 λαϊκο-ρεμπέτικα τραγούδια, αλλά ως συνθέτης του καλλιτεχνικού σκακιού είχε συνθέσει πάνω από 1000 σκακιστικά προβλήματα! Ο ίδιος ισχυριζόταν -προσωπική μαρτυρία- πως είχε κατασκευάσει 2.000 προβλήματα! Γι αυτόν τον λόγο, αλλά και για το ότι έτσι κυρίως τον γνωρίσαμε, τον θεωρούμε –αυθαίρετα και πιθανότατα εσφαλμένα- περισσότερο σκακιστική προσωπικότητα, δηλ σκακιστικό συνθέτη, και λιγότερο ρεμπέτη).
Τον τελευταίο καιρό –λόγω λίαν αυξημένων οικογενειακών κυρίως υποχρεώσεων- τον είχαμε κάπως παραμελήσει και θα είχε δικαιολογημένο παράπονο…
Με καθυστέρησι –την ημέρα της γιορτής του- ο διαχειριστής του «Νέου Παλαμήδη» έμαθε για τον θάνατό του. Την επόμενη ημέρα (Σάββατο) τον μνημόνευσε με ένα έκτακτο (σχεδόν ωριαίο) αφιέρωμα για το καλλιτεχνικό σκάκι στο μάθημα των Μεσαίων-Προχωρημένων του Σκακιστικού Τμήματος του Α.Ε.Κ. «Άβαξ Και Πεσσοί».
Ο Μέγας Δάσκαλος (όπως εμείς τον αποκαλούσαμε), ο οποίος κράταγε μια αξιοθαύμαστη διαύγεια μέχρι τα τελευταία του, συνήθιζε (υπερνικώντας τα χρόνια προβλήματα της υγείας του) να κατασκευάζει και να δημοσιεύει παραμονές Χριστουγέννων ένα σκακιστικό πρόβλημα με εξωτερική εμφάνισι στην σύνθεσι που παρέπεμπε σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Ποιος ξέρει; Ίσως και μ’ αυτό το εκλεκτό πνευματικό άθλημα –εκτός τα διαπιστευτήριά του στην λαϊκή μουσική- ξαλαφρωμένος πια από τα επιχθόνια βάσανα, να ασχολείται κι εκεί πάνω!

Για την ευγενική ψυχή τού κυρ Νίκου, ο Σελλενίδης αποτόλμησε να συνθέσει ένα οκτάστιχο στιχούργημα και αυτό δημοσιεύουμε εδώ ως αφιέρωσι.
Στην μνήμη του!
.......... ...


ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ
Στον «έσχατο ρεμπέτη»

Στο περιγιάλι το ουρανί άραξε ένας ρεμπέτης

ξέχασε πίσω του σουξέ, στιχάκια, νότες, πόνο, 

αντάμα με το πάρεργο-παιχνίδι (κι όχι μόνο: 

αρχοντική η αναψυχή, μεράκι να συνθέτεις),

σκακιέρα, Ντάμες, Άλογα, Πύργοι, Τρελοί και πιόνια.

Έσχατη είχε την μαγκιά κι αλάργα απ’ τα σαλόνια,

του μπαγλαμά φίνος γλεντζές, αρτίστας συν τοις άλλοις,

μ’ εφηβικό μειδίαμα, ο Μάγιστρος Περγιάλης!

Αλέξανδρος Σελλενίδης
(Χαλκίδα, 6/12/2019) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: