Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

Αναφορικά με την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Μία «Πατρίδα» για τον Σκαρίμπα" (συνεργασία της φιλολόγου Ευαγγελίας Στάθη). Sulla presentazione del libro di Sula Papagheorgopulu “Una “patria” per Skarimpas” (collaborazione di Litsa Stathi)


Την περασμένη Δευτέρα ο υποφαινόμενος διαχειριστής ήταν προσκεκλημένος σε μία λίαν ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίασι και ταυτόχρονα σημαντική πολιτιστική εκδήλωσι στην πόλι μας.
Το πνεύμα του πρόθυμον, αλλά η ασθενής σάρξ του δεν του επέτρεψαν εντέλει να παρευρεθή και να τιμήση όπως σχεδίαζε τους συντελεστές της εκδήλωσης και κυρίως την φίλη συγγραφέα και κεντρική ομιλήτρια Σούλα Παπαγεωργοπούλου. Να όμως που μια άλλη κοινή φίλη, η συνάδελφός του Ευαγγελία Στάθη, παρευρεθείσα στην πολιτιστική αυτή βραδιά που έριξε φώς σε μια άγνωστη πτυχή της δράσης του Σκαρίμπα, όχι μόνο τον πληροφόρησε ενθουσιωδώς την επομένη για τα διαδραματισθέντα, αλλά έσπευσε να μας στείλη και γραπτώς για το Ιστολόγιο τις εντυπώσεις της! Την ευχαριστούμε
και επ’ ευκαιρία της μεθαυριανής ονομαστικής της εορτής τής ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
…………………………………………………………….

Καλησπερίζω τους φίλους του «ΝΕΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΗ». Εκπληρώνοντας την επιθυμία του αγαπητού φίλου συναδέλφου και δημιουργού της ιστοσελίδας Αλέξανδρου. Θέλω να αναφερθώ σε ένα αξιόλογο πνευματικό γεγονός που συνέβη στη Χαλκίδα την περασμένη Δευτέρα 18 Μαρτίου. Στο νομαρχιακό μέγαρο της πόλης.
Αφόρμηση η έκδοση/παρουσίαση του βιβλίου της δρ. φιλολογίας κ. Σούλας Παπαγεωργοπούλου - Ιωαννίδη με τίτλο «μια «πατρίδα» για τον Σκαρίμπα».
Πρόκειται για ένα βιβλίο /αναφορά σε μια άγνωστη στους πολλούς πλευρά του Σκαρίμπα , αυτή του διευθυντή έστω και επίτιμου της εφημερίδας «Πατρίς», εκδόθηκε στην Χαλκίδα στις 25 Μαρτίου 1957, αριθμεί μόλις 50 φύλλα και έπαψε να εκδίδεται τον Μάιο του ίδιου έτους. Το όλο εγχείρημα της έκδοσης πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια και στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Σπανού.
Δεν θα κουράσω με την παρουσίαση του περιεχομένου του εξαιρετικού αυτού πονήματος.
Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ σε ορισμένες πλευρές της όλης εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου.
Το πάνελ των παρουσιαστών/ομιλητών απαρτίζετο από τον διευθυντή της ομάδας φίλων του Σκαρίμπα κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον γνωστό, εξαίρετο και μη εξαιρετέο φιλόλογο, μελετητή του σκαριμπικού και παπαδιαμαντικού έργου κ. Νίκο Τριανταφυλλόπουλο και την καθηγήτρια στην έδρα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Λαδογιαννη. Η τελευταία προέβη σε μια εκτενή επιστημονική καθαρά παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου, εξαιρετική μεν για το ειδήμον κοινό των φιλολόγων, κουραστική δε για τους μη επαΐοντες. Η παρουσίαση του πρώτου ομιλητή χώλαινε αρκετά στην εκφορά του λόγου με συχνές διακοπές, πράγμα που δυσχέραινε την παρακολούθησή της.
Στον αντίποδα όλων αυτών ξεχώρισε μακράν, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε και αυτό φάνηκε από τις επιδοκιμασίες και την θερμή υποδοχή του κοινού της εκδήλωσης, η εισήγηση/παρουσίαση του σεμνότατου δάσκαλου Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου με το ιδιαίτερο λογοτεχνικό και γλαφυρό ύφος που τον χαρακτηρίζει, καθώς και με την εξαίσια εκφορά του λόγου.
Η όλη εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από την χορωδία του Ωδείου Χαλκίδας σε ποίηση Σκαρίμπα, Τριανταφυλλόπουλου, Γκάτσου.
Έτσι έκλεισε όμορφα μια ιδιαίτερη πνευματική βραδιά, απ αυτές που σπανίζουν δυστυχώς στην πολη μας!!!

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ευαγγελία Στάθη! !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: