Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019

Για την εκδημία του Μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου: το ανακοινωθέν της Ι.Μ. Xαλκίδος και η παρέμβασί του ανήμερα της υπογραφής της "επαίσχυντης συμφωνίας" στις Πρέσπες.

Α. Το χθεσινό πρώτο ανακοινωθέν της Ι. Μητροπόλεως Xαλκίδος επι τη προς Κύριον εκδημία του Μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΕΚ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (ΙΩΑΝΝΟΥ)
Μετά βαθυτάτης θλίψεως αναγγέλεται στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, η αιφνίδιος κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατιστης Παύλου (Ιωάννου).

 Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος εγεννήθη στην Χαλκίδα το έτος 1947 όπου και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Μετά το τέλος των Πανεπιστημιακών του σπουδών εχειροτονήθη Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη) και ετοποθετήθη στην εργατούπολη του Μαντουδίου το έτος 1973. Το επόμενο έτος, τον Νοέμβριο του 1974, εχειροτονήθη πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α΄ (Βέργη) και ανέλαβε την ως άνω Ενορία, στην οποίαν διηκόνησε επί μίαν εικοσιπενταετία.

 Στήν περιοχή αυτή και υπό την ιδιότητα του Αρχιερατικού Εκπροσώπου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννης ανέπτυξε αξιόλογη κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα και ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων, η οποία εκάλυψε όλη την περιοχή της Βορείου Ευβοίας. Παραλλήλως διακονώντας σε μίαν πολυάνθρωπη εργατική περιοχή έκαμε αισθητή την παρουσία της Εκκλησίας και συνήργησε στην αντιμετώπιση των ποικίλων και ενίοτε εντόνων κοινωνικών και εργατικών προβλημάτων.

 Μετά την εκλογήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, εκλήθη υπ’ Αυτού στην Ιερά Σύνοδο, στην οποία του ανετέθη η Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής διά την χρηματοδότησιν των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης διά την απόκτησιν 3ου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής επί των Ολυμπιακών Αγώνων, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος, η Διεύθυνσις Κατηχήσεως, της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας. Επί πολλά έτη υπήρξε τακτικός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Κατά το διάστημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, υπήρξε υπεύθυνος ομάδος είκοσι κληρικών, οι οποίοι εθελοντικά διηκόνησαν στο Θρησκευτικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού.

 Έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη, διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ κατά τα έτη 1999 έως 2006, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος, όπου και προΐστατο του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ενορίας, το οποίον επιτελεί ένα πολύ αξιόλογον έργον, ενισχύοντας νέους ανθρώπους στις σπουδές τους, καλύπτοντας την δαπάνη ενοικίων σε εμπεριστάτους, στηρίζοντας ασθενείς και οικονομικά αδυνάτους ανθρώπους.

 Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τούς νέους και τα προβλήματά τους, ως Ιερέας, Πνευματικός, Κατηχητής και Εκπαιδευτικός ενώ, παράλληλα, κληθείς ομίλησε πολλές φορές σε Σχολές Γονέων, Ιερατικά και Νεανικά Συνέδρια, σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και στην Κύπρο.

 Πολλές φορές ταξίδευσε στο Εξωτερικό, συνοδεύοντας άρρωστα παιδιά και κινητοποιώντας τους ομογενείς και καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης», του οποίου αποστολή είναι η ηθική και οικονομική συμπαράστασις εις ασθενείς προερχομένους από το Νομό Ευβοίας οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία εις την Ελλάδα ή εις το εξωτερικό. Το Ίδρυμα αυτό το δημιούργησε ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Αμερικής και, εκτιμώντας το ενδιαφέρον του μακαριστού Μητροπολίτου για τούς ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, του ανέθεσε την Προεδρία του, την οποία κράτησε έως της εκλογής του, παραχωρώντας την, μετά ταύτα, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

 Για την κοινωνική του δράση έχει βραβευθεί και από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Νομού Ευβοίας και από το Υπουργείο Υγείας.Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη στις 28 Φεβρουαρίου 2006, εχειροτονήθη το Σάββατο 4 Μαρτίου και στη Σιάτιστα ενεθρονίσθη την 1η Απριλίου 2006 και επί δεκατρία ολόκληρα χρόνια διηκόνησε την Ιερά Μητροπολή Σισανίου και Σιατίστης με πίστη και συνέπεια, χωρίς, κυριολεκτικά, να δίδει «ύπνον τοις οφθαλμοίς του και τοις βλεφάροις του νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του» (Ψαλμ. 131, 4), περιοδεύοντας την Επαρχία του, λειτουργώντας διαρκώς, κηρύττοντας και κατηχώντας το ποίμνιό του, χειροτονώντας Κληρικούς, αποτελώντας μαρτυρικό σημείο της παρουσίας του Χριστού στα όρια της Τοπικής κατά Σιάτιστα Εκκλησίας.

 Υπήρξε δυναμικός στο λόγο του, ήταν συγγραφέας βιβλίων και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιανουαρίου 2019 ευρέθη στην γενέτειρά του Χαλκίδα, όπου συλλειτούργησαν μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και άλλους Αρχιερείς, τόσο το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στη Χαλκίδα, όσο και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις Ροβιές. Το απόγευμα της Κυριακής επέστρεψε στην Χαλκίδα και στην εν Χαλκίδι οικία του εξεμέτρησε το ζήν και παρέδωσε την μακαρία ψυχή του στα Χέρια του Δικαιοκρίτου Θεού, τον Οποίον ελάτρευσε καί διηκόνησε σε όλη την επί γης πορεία του.

 Ο μακαριστός Μητροπολίτης, όπως ο συνώνυμός του Απόστολος Παύλος, υπήρξε πιστός υπηρέτης του ανθρώπου και μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού, όχι μόνο στην πόλη της Σιάτιστας αλλά και όπου εκαλείτο κατά καιρούς. Η ζωή του, σύμφωνα με έκφραση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, αδελφού ηγαπημένου και φίλου επιστηθίου του μακαριστού Μητροπολίτου, μπορεί να περιγραφεί ως εξής: «Πορεία αγάπης, θυσίας, προσφοράς, πίστεως στο Χριστό, αγάπης στο Νυμφίο, αλλά και αγάπης σε κάθε άνθρωπο ο οποίος είναι εικόνα Θεού του Αοράτου. Γιατί, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, ο προσφιλής και αγαπητός σε όλους πατήρ Παύλος δεν ζούσε για τον εαυτό του, αλλά υπήρξε λαμπάδα που έκαιγε για να φωτίζει το πρόσωπο του Χριστού, υπήρξε καντήλι το οποίο δεν προσήλκυε για τον εαυτό του την προσοχή, την τιμή, την αγάπη και τη λατρεία, αλλά για το πρόσωπο προς τιμήν του Οποίου έκαιγε και εφώτιζε».
Πηγή

........................

Β. Ο μακαριστός ιεράρχης κατά της υπογραφής της συμφωνίας 

[Απο το βήμα τού συλλαλητηρίου (Πισοδέρι, 17-06-2018) διαβάζει το παρακάτω κείμενο το οποίο συνυπέγραψαν άλλοι 4 Μητροπολίτες της Μακεδονίας]


[Σ.Σ. Ακολουθεί αποδελτιωμένο το κείμενο του "μηνύματος"]

"Ἡ πικρία ἀπό τήν μία πλευρά καί ὁ θυμός ἀπό τήν ἄλλη  εἶναι  τά συναισθήματα  τοῦ  λαοῦ μας γενικώτερα  καί τοῦ λαοῦ τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας εἰδικώτερα, γιά τήν ἐπαίσχυντη συμφωνία μεταξύ τῶν Πρωθυπουργῶν Ἑλλάδος καί Σκοπίων, ἡ ὁποία δυστυχώς υπεγράφη [Σ.Σ. Αρχικώς "μέλλει νά ὑπογραφεῖ σήμερα Κυριακή 17 Ἰουνίου στίς Πρέσπες".]
Ὁ Λαός μας μέ ἀλλεπάλληλες ἀποφάσεις τῶν Δημοτικῶν καί Περιφερειακῶν Συμβουλίων ἀποδοκιμάζει τήν συμφωνίαν αὐτή ὡς παραδίδουσαν Ἐθνικότητα, Γλῶσσα καί Ἱστορίαν σέ ἐκείνους πού δέν τούς ἀνήκει.
πλαστογράφηση τῆς Ἱστορίας πού ξεκίνησε ἀπό τήν ἐποχή τοῦ Τίτο, μέ τήν ἀνωτέρω συμφωνία νομιμοποιεῖται.
Τά στοιχεῖα τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ παραμένουν ἀκέραια καί ἐπιβεβαιωμένα πλέον καί ἀπό ἐμᾶς ὅσο καί ἄν ἀλλάξει τό Σύνταγμα τῶν Σκοπίων καί γιά ...ὅσον καιρό θά ἀλλάξει.
Ἡ καλή εἴδηση ὅτι θά ἀλλάξει ἡ ὀνομασία τῆς Σχισματικῆς Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων διεψεύσθη τήν ἑπομένη καί ἀπό τόν Πρωθυπουργό τῶν Σχοπίων καί ἀπό τούς ἡγέτες τῆς σχισματικῆς ἐκκλησίας καί καλόν θά εἶναι νά μήν τήν ἐπικαλεῖται ὁ κ. Πρωθυπουργός.
Ἐπί τῆς οὐσίας σήμερα ρίχνουμε στάχτη στά μάτια μας γιά νά μήν δοῦμε τί θά γίνει αὕριο.
Ἡ ἀπόφαση νά ὑπογραφῆ ἡ ἐπαίσχυντη συμφωνία στήν Ἱερά Γῆ τῶν Πρεσπῶν συνιστᾶ βεβήλωση χώρων ἱερῶν ποτισμένων ἀπό αἷμα Μακεδονομάχων καί βιασμό τῆς συνειδήσεως τῶν κατοίκων τῆς περιοχῆς."

[ Το υπόλοιπο του κειμένου απο την "Ρομφαία":]
Οἱ ψυχές τοῦ Παύλου Μελᾶ, τοῦ Γερμανοῦ Καραβαγγέλη καί ὅλων τῶν ἄλλων Μακεδονομάχων δέν μᾶς ἐπιτρέπουν νά σιωπήσουμε καί μᾶς καλοῦν νά εὑρισκώμεθα σέ ἐπαγρύπνηση.
Ὡς Ποιμένες τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας ἡ ὁποία ἀντιδρᾶ, γιατί ἡ ἱστορία της εἶναι ζωντανή, διαμαρτυρόμαστε ἔντονα καί γιά τήν συμφωνία τήν μειωτική γιά τήν Πατρίδα μας καί γιά τήν ἐπιλογή τῶν Πρεσπῶν ὡς τόπου ὑπογραφῆς μιᾶς τέτοιας συμφωνίας καί συνταυτιζόμεθα μέ τήν ἀγωνία καί τίς ἀνησυχίες τοῦ λαοῦ μας.

ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἐορδαίας Θεόκλητος, ὑπέρτιμος καί Ἔξαρχος  Ἄνω Μακεδονίας
ὁ Καστορίας Σεραφείμ, Ὑπέρτιμος καί Ἔξαρχος  Ἄνω Μακεδονίας
ὁ Σερβίων καί Κοζάνης Παῦλος, Ὑπέρτιμος καί Ἔξαρχος Δυτικῆς Μακεδονίας
ὁ Σισανίου καί Σιατίστης Παῦλος, Ὑπέρτιμος καί  Ἔξαρχος Μακεδονίας
Ὁ Γρεβενῶν Δαβίδ, Ὑπέρτιμος  καί  Ἔξαρχος Νοτίου Μακεδονίας


Βλ και εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ευχή Του να έχουμε και είμαι σίγουρος ότι θα πρεσβεύει για όλους μας και για τη Μακεδονία μας. Ζει ο Θεός ημών.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Ναί, φίλε, απο την θριαμβεύβουσα διάστασι ο μακαριστός Παύλος μαζί με τον άλλον αθάνατο, τον Χριστόδουλο πρεσβεύουν (καί) υπερ της Μακεδονίας.
Αλλά και ανάμεσά μας (δ.τ.Θ.!) υπάρχουν εθναρχεύουσες φωνές οι οποίες και θα μας ενισχύσουν την φωνή στο Συλλαλητήριο. Όπως, κατ' εξοχήν, του μητροπολίτου Πειραιώς, Σεραφείμ και δή του Μεσογαίας Νικολάου:
https://www.imml.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2203:enhm-shmeiwma-16-1-2019&catid=151:arthra&Itemid=922