Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Άλλες 3 βιβλιοπαρουσιάσεις απο την φιλόλογο Ευαγγελία Στάθη. Tre nuove presentazioni di libri (collaborazione di Litsa Stathi)

Τρείς (3!) ακόμη βιβλιοπαρουσιάσεις απο την φίλη και συνάδελφο Λίτσα Στάθη. Αυτή την φορά μας προτείνει δύο βιβλία γύρω απο την Ιστορία της ανθρωπότητος και ένα γύρω απο ανθρώπινες ιστορίες και αισθήματα που ...γίνονται βιβλία! Την ευχαριστούμε και με την ευκαιρία της χθεσινής ονομαστικής της εορτής της ευχόμαστε ΄”Εις Έτη Πολλά”, με πολλά πολλά χιλιόμετρα δημιουργικής πορείας κι αμέτρητες σελίδες πνευματικής αναζήτησης και καρποφόρου φιλαναγνωσίας.
...................................................
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τρεις νέες επιλογές για το αναγνωστικό κοινό του ιστολογίου: Η πρώτη, καθαρά λογοτεχνική, επιχειρεί να μας εισάγει στον μαγευτικό κόσμο του βιβλίου μέσα στον κατ εξοχήν χώρο των βιβλίων, σε ένα βιβλιοπωλείο και είναι το βιβλίο της NINA GEORGE με τον τίτλο «Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο» από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.  Πρόκειται για ένα αισιόδοξο γοητευτικό παραμύθι για την αγάπη, την απώλεια, το θάρρος να κάνεις μια νέα αρχή. Ένα μυθιστόρημα-ερωτική επιστολή προς τα ίδια τα βιβλία και όσους πιστεύουν ότι οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας.
Οι επόμενες δύο επιλογές είναι διαφορετικές. Έχουν επιστημονικό και όχι λογοτεχνικό χαρακτήρα. Σχετίζονται με την Ιστορία μέσα από μια διαφορετική από την συνήθη οπτική με έναν τρόπο περισσότερο  ανάλαφρο και ευχάριστο, χωρίς να αναιρείται εξ αυτού του γεγονότος, όμως ο επιστημονικός χαρακτήρας τους. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο ο σύντομος και ευχάριστος τρόπος παρουσίασης της παγκόσμιας ιστορίας. Δεν θα σας κουράσει καθόλου!
Στην πρώτη,- που  είναι το βιβλίο της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ΜΑΡΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ με τίτλο «Μόνο λίγα χιλιόμετρα» Ιστορίες για την Ιστορία από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του: ιστορίες για το πώς ξεκινά και εξελίσσεται η ιστορία-χωρίς να πιστεύω στις συμπτώσεις απόλυτα, έπεσα εντελώς ……..συμπτωματικά, όταν, στη διάρκεια των εορτών και ενώ επρόκειτο να επισκεφθώ το γνωστό μεγάλο κεντρικό βιβλιοπωλείο της οδού Σταδίου, άκουσα σε πρωινή τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή να γίνεται λόγος για την Μαρία Ευθυμίου και το τελευταίο της βιβλίο με τον προαναφερθέντα τίτλο. Έσπευσα να το προμηθευτώ και από επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά και από περιέργεια. Εντύπωση μου προκάλεσε ο τρόπος που η συγγραφέας συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Η ιστορία κατά τον Θουκυδίδη είναι φιλοσοφία  μέσω παραδειγμάτων. Είναι ταυτόχρονα και ιστορία των ανθρώπων, που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον ορίζοντας έτσι και κατανοώντας τη μικρή τους ζωή. Σ’αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα…….. μόνο λίγα χιλιόμετρα και μόνο σε 280 σελίδες!!!!!!!!!
Η δεύτερη έρχεται από το εξωτερικό και είναι το βιβλίο με τίτλο «Μικρή ιστορία του κόσμου» του αυστριακού συγγραφέα και ιστορικού της τέχνης E.H.GOMBRICH σε μετάφραση Έλενας Καμηλάρη, από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Ο συγγραφέας, από τους εξέχοντες θεωρητικούς του εικοστού αιώνα, πετυχαίνει να αφηγηθεί την ιστορία της ανθρωπότητας, από την εποχή του λίθου ως την εποχή της πυρηνικής ενέργειας, σύντομα, περιεκτικά, αλλά και με πειστικό τρόπο. Με γλώσσα απλή και γλαφυρή ζωντανεύει την ιστορία του κόσμου, τα επιτεύγματα του ανθρώπου ,τις σημαντικότερες προσωπικότητες και συγκρούσεις  με τρόπο απλό και κατανοητό από τον αναγνώστη. Πρόκειται, όπως λέει και ο ίδιος, «όχι απλώς για  μια ιστορία, αλλά για τη δική μας ιστορία, αυτή που ονομάζουμε Ιστορία του Κόσμου. Έτοιμοι;» Προσωπικά, το συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι το αληθινό παραμύθι της εξέλιξης του ανθρώπου!!!!!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΘΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: