Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Μια βιβλιοπαρουσίασι για την “Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης θυμάτων του Ολοκαυτώματος” (το βιβλίο του Ίαν Κέρσωου: Ο Χιτλερ, οι Γερμανοι και η “Τελική Λύση”, απο την Ευαγγελία Στάθη). Annuncio della traduzione in neogreco del libro di Ian Kershaw “Hitler, the Germans and the Final Solution” (collaborazione di Litsa Stathi)

Απο την φίλη και συνάδελφο Λίτσα Στάθη, λάβαμε νέες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων για το αναγνωστικό κοινό του ιστολογίου μας: Ξεκινάμε για λόγους επικαιρότητας (απο την μία η αναγγελία ίδρυσης ενός μουσείου, απο την άλλη η Διεθνής Ημέρα Μνήμης, προχθές), με την περισσότερο ιστορική. Πρόκειται για την ελληνική έκδοσι της μελέτης του Ίαν Κέρσωου “Hitler, the Germans and the Final Solution” (Πρώτη έκδοσι Yale, 2008). 
Την ευχαριστούμε καί για την ανανέωσι της συνεργασίας μας καί για την επιλογή της ! 
..................................................................

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 

27 Ιανουρίου 1945: τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν τους κρατουμένους του Άουσβιτς, του μεγαλύτερου κολαστήριου της ναζιστικής θηριωδίας. Πολλά έχουν ειπωθεί και άλλα τόσα  συγκλονιστικά έχουν γραφεί γι αυτό το ανοσιούργημα. Η περίφημη «τελική λύση» απετέλεσε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως. 
Θα ήθελα να αναφερθώ, λοιπόν, σε ένα καθαρά επιστημονικό πόνημα, στο βιβλίο του καθηγητού της σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ Ian Kershaw, με τον ελληνικό τίτλο Ο ΧΙΤΛΕΡ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ Η «ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ», σε μετάφραση Ουρανίας  Παπακωνσταντοπούλου. 
Το βιβλίο συγκεντρώνει τις σημαντικότερες πτυχές της έρευνας του διαπρεπούς Βρετανού ιστορικού για το Ολοκαύτωμα. Στο έργο του αυτό προσφέρει μια σφαιρική, πολυεπίπεδη εικόνα τόσο της ολέθριας δυναμικής της ναζιστικής ηγεσίας όσο και της στάσης και συμπεριφοράς απλών γερμανών πολιτών ενόσω ο διωγμός των Εβραίων κλιμακωνόταν για να πάρει την μορφή ολοσχερούς γενοκτονίας. Αποδεικνύει την μαεστρία του στην ερμηνεία της ιστορίας της ναζιστικής Γερμανίας και της χιτλερικής πολιτικής σε σχέση με τους Εβραίους.
Ένα ανάγνωσμα εκ των ουκ άνευ. 

Ευαγγελία Στάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια: