Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Ο ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ στο Καλλιτεχνικό Σκάκι: Δήλωσι συμμετοχής στο “5ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων” (την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου)! Η “Τελική Προκήρυξη”. Il nostro club organizza (per prima volta in Eubea) Concorso Soluzione Problemi di Scacchi (nell' ambito della 5a Coppa Nazionale Greca).

Ο ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ πρωτοστατώντας καί στο Καλλιτεχνικό Σκάκι, εγκαινιάζει την συμμετοχή της Χαλκίδας στο Πανελλήνιο Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων!
Το μικρό αλλά δραστήριο Σκακιστικό Τμήμα του Συλλόγου μας μετά απο ενέργειες του Προέδρου του έλαβε απο την αρμόδια Αρχή (Ε.Σ.Ο., Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού) την έγκρισι να φιλοξενήσει στην έδρα του τον απο τετραετίας επιτυχημένο θεσμό του Πανελλήνιου Κύπελλου Λύσης.
Μαζί με άλλες 11 πόλης της χώρας μας την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018 (ώρα 11.00-13.30) θα συμβάλει, όπως απο διετίας προγραμμάτιζε, στην διοργάνωσι του 5ου Κυπέλλου Ελλάδος Λύσεως Προβλημάτων.
Η απόφασι της εισόδου του Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ στον ιδιαίτερης ομορφιάς κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού δεν είναι αυθαίρετη, αφού έρχεται μετά απο 10 χρόνια λειτουργίας να κάνει πράξι σχετικό άρθρο του Καταστατικού του. Στο σχετικό με τους Σκοπούς και τα Μέσα κεφάλαιο του Καταστατικού μας, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:
Άρθρον δ΄. Μέσα:

Το Δ.Σ. του Σωματείου μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την πραγματοποίηση των σκοπών του, όπως:

(…) 
την διοργάνωση εθνικών ή διεθνών συναντήσεων σκακιστικού, πνευματικού αλλά και πολιτιστικού περιεχομένου, (Αγώνες καλλιτεχνικού Σκακιού , διαγωνισμοί Λογοτεχνίας, Μουσικής και Καλών Τεχνών)

Ως εκ τούτου με αυτή την διοργάνωσι θα δοθή, επιτέλους, η ευκαιρία καί στους φίλους του Σκακιού της Χαλκίδας (κατ' επέκτασι καί της Στερεάς Ελλάδας) να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.
Για την καθοδήγησί μας με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της εκδήλωσης πρόκειται να παρευρεθή στην έδρα του συλλόγου μας την παραμονή του Διαγωνισμού ο υπ' αριθμόν ένα Υπεύθυνος της διοργάνωσης του 5ου Κυπέλλου Ελλάδος Λύσεως Προβλημάτων, και μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ομοσπονδίας μας, ο 3 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος στη Λύσι κ. Νίκος Μενδρινός.
Τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων! Αναδημοσιεύουμε την ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ της Διοργάνωσης (και μέχρι να ακολουθήσει συμπληρωματική Ανακοίνωσι για τυχόν αλλαγές, ισχύουν απολύτως τα εκεί γραφόμενα, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας που μας αφορούν).

.
...............................................................................

5ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
(Τελική Προκήρυξη)
Ελάτε να γνωρίσετε τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού!
Την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, 7 Ιανουαρίου 2018 (ώρα 11.00-13.30) θα  πραγματοποιηθεί το 5ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων. Το Κύπελλο Λύσης έχει πια καθιερωθεί ως θεσμός, παίρνοντας σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που

α) απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο
και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα

β) θα πραγματοποιηθεί
ταυτόχρονα σε πολλές ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση
14 προβλήματα από όλες τις «επίσημες» κατηγορίες (3 ορθόδοξα δύο κινήσεων, 3 σπουδές και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά και αντίστροφα) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών. Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχει υλικό στην ιστοσελίδα: http://www.kallitexniko-skaki.blogspot.gr (με χρήση υπερσυνδέσεων επί της παρούσας προκήρυξης). Συγκεκριμένα: α) Περιγραφή όλων των επίσημων κατηγοριών και του τρόπου γραφής των λύσεων, β) Ειδική αναφορά στα Βοηθητικά και τα Αντίστροφα, γ) Διαδικτυακές προτάσεις για να βρείτε προβλήματα, δ) Το γλαφυρό άρθρο του Παναγιώτη Κονιδάρη «η συνωμοσία των λυτών»: http://skakistiko.com/wp-content/uploads/2017/09/η-συνωμοσία-των-λυτών.pdf, ε) Λεπτομερέστερη και επιστημονικότερη παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Σκακιού, για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο θέμα.
Συνοπτική περιγραφή
Τα προβλήματα μοιράζονται τυπωμένα σε διαγράμματα. Ο κάθε λύτης τοποθετεί τις θέσεις στη σκακιέρα που του δίνεται ( μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικές του) και προσπαθεί να βρει τις λύσεις μετακινώντας, αν θέλει, τα κομμάτια. Καταγράφει τις απαντήσεις σε ειδικό φύλλο.
Βαθμολόγηση, βραβεύσεις, Elo
Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας βαθμολογίας. Τα αποτελέσματα θα «μετρήσουν» για το Διεθνές Elo (του Καλλιτεχνικού Σκακιού, εννοείται). Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφηβος (θεωρείται όποιος δεν κλείσει, μέσα στο 2018, τα 23 του χρόνια, έχει δηλαδή γεννηθεί από το 1995 και μετά) θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια. Μετάλλιο θα απονεμηθεί και στην πρώτη γυναίκα. Οι κατά τόπους Διευθυντές Αγώνων μπορούν προαιρετικά να βαθμολογήσουν (ανεπίσημα) σε τοπικό επίπεδο τους λύτες της πόλης τους και να τους βραβεύσουν ανάλογα.
Ώρα έναρξης
Η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί πολύ αυστηρά για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις). Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (30-40 λεπτά) ώστε να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.
Πόλεις όπου θα διεξαχθούν Διαγωνισμοί:
ΠΑΤΡΑ: Αίθουσα σκακιού Παμπελοποννησιακού Σταδίου, Ρίτσου & Πατρών-Κλάους 91-93 (λεωφορεία 7 και 2). Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, τηλ: 6983520780, email: aagdalex@gmail.com

ΑΙΓΑΛΕΩ (ΑΘΗΝΑ): Ιερά Οδός και Σούτσου 1,
πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δαβάκη), έναντι Εθνικής Τράπεζας, τηλ. 210 5910421. Ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό του μετρό στην Αγία Μαρίνα (μπλε γραμμή). Από Πειραιά εξυπηρετούν και οι λεωφορειακές γραμμές 831, 803 (αποβίβαση στη στάση «πλατεία Δαβάκη»).Υπεύθυνοι: Δημήτρης Σκυριανόγλου, τηλ: 6973039006, email: dimiski@di.uoa.gr και Νίκος Μενδρινός, τηλ. 210 9833452, email: nikmendrinos@gmail.com

ΧΑΝΙΑ:
Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου-πρώην Δημοκρατίας (εντός του Εθνικού Σταδίου). Υπεύθυνος: Νίκος Σγουρός, τηλ. 6978777543, email: nsg1971@yahoo.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ:
Υπεύθυνος: Αντρέας Αθανασιάδης, τηλ. 6973240377, email: andrewathanassiadis@gmail.com

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ Σύρου
: Αφροδίτης 2 (εντευκτήριο Σ.Σ. Σύρου). Υπεύθυνος: Μιχαήλ Κεραμιώτης, τηλ: 6937313878, email: slowhand@otenet.gr

ΔΡΑΜΑ:
Εντευκτήριο Σκακιστικού Ομίλου Δράμας, 25ης Μαρτίου 2α. Υπεύθυνος: Χρήστος Δεμιρτζόγλου, τηλ: 6945499800, email: sidchris@gmail.com

ΚΟΖΑΝΗ:
Hotel Elena, Δημοκρατίας 47. Υπεύθυνη: Ραφαηλίδου Ελένη, τηλ: 6934143619, email: etzikas1@gmail.com

ΒΑΘΥ Σάμου: Μανιάκειο.
Υπεύθυνος: Δημήτρης Δαγκλής, τηλ: 6946951431, email: ddaglis@hotmail.com

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Κρήτης: Ξενοδοχείο Galaxy, Λεωφ. Δημοκρατίας 75. Υπεύθυνος: Νίκος Παπανδρέου, τηλ: 6970452377

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ Ικαρίας: Έδρα του Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς», αίθουσα Ζήση, πεζόδρομος Αγ. Κηρύκου. Υπεύθυνη: Αικατερίνη Διαμαντάκου, τηλ: 6946821881, email: katerikaria@hotmail.gr

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Εντευκτήριο Σ.Σ. Καστοριάς, Σκαπέρδειος Αγορά (όπισθεν Δημοτικού Μεγάρου). Υπεύθυνος: Ιωάννης-Φίλιππος Δημητριάδης, τηλ: 6945467366, email: filippos@otenet.gr


ΧΑΛΚΙΔΑ: Σύλλογος «Άβαξ και πεσσοί». Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, τηλ: 6976372967, email: soilemezis55@gmail.com

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδας (στη λύση σκ. προβλημάτων) Νίκος Μενδρινός (στοιχεία επικοινωνίας πιο πάνω) σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. Για ό,τι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, αρμόδια είναι τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Χάρη Φουγιαξή, Δημήτρη Σκυριανόγλου και Νίκο Μενδρινό.

Αθήνα, 30.12.2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: