Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: ο Νίκος Μενδρινός στην Χαλκίδα! (+ 3 αδημοσίευτα αντίστροφα -S#1- προβλήματά του). Chess Problems: Nikos Mendrinos at Chalkida and his 3 selfmate problems (S#1) as examples.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής (για πρώτη φορά!) της Χαλκίδας ως 12ης πόλης στο 5ο Κύπελλο Ελλάδος Λύσεως Σκακιστικών Προβλημάτων, ο υπεύθυνος της Διοργάνωσης και μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού, κ. Νικόλαος Μενδρινός, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλι μας.
Όπως είχε προγραμματισθή, ο κ. Μενδρινός πραγματοποίησε στην έδρα του ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ μια παρουσίασι των γενικών χαρακτηριστικών της διοργάνωσης του Κυπέλλου. Στο δίωρο της εκδήλωσης ο υψηλός καλεσμένος μας, εκτός απο τον θεσμό, αναφέρθηκε καί στο Καλλιτεχνικό Σκάκι καί στα είδη των προβλημάτων που συνήθως επιλέγονται σε διαγωνισμούς και πρωταθλήματα λύσης, ενώ με μια εκλαϊκευτική αλλά αρκούντως κατατοπιστική προσέγγισι, κάλυψε με παραδείγματα καί τις 4 σχετικές κατηγορίες των προβλημάτων (Ορθόδοξα, Βοηθητικά, Αντίστροφα, Σπουδές).
Στις περισσότερες κατηγορίες τα παραδείγματα ήσαν απο προηγούμενα θέματα διαγωνισμών. Στην κατηγορία των αντίστροφων όμως (Selfmates) ο 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδος στην Λύσι, μας είχε ετοιμάσει ως ευχάριστη έκπληξι κάτι δικό του. Πρίν μάς παρουσιάσει λοιπόν τα δυάρια, μας εξάσκησε με κάτι ακόμα πιο εύκολο και ταυτόχρονα εύληπτο: μας έδειξε 3 ασκήσεις-δικές του συνθέσεις, αντίστροφων προβλημάτων μιάς (Selfmates, S#1) κίνησης!
Τα θερμά και ειλικρινή λόγια ευχαριστίας που του απηύθυνε κατα το καλωσόρισμα και στην λήξι της εκδήλωσης ο υποφαινόμενος, είναι πράγματι λίγα.
Σε κάθε περίπτωσι πάντως με την σημερινή του συμβολή, ο Νίκος Μενδρινός αναδεικνύεται αναμφίβολα σε ανάδοχο του Καλλιτεχνικού Σκακιού για την Χαλκίδα και το νησί μας!
Πάντα ΑΞΙΟΣ!!
........................






ΤΑ ΤΡΙΔΥΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΝ (S#1)
ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ
3 SELFMATE CHESS PUZZLES



Δεν υπάρχουν σχόλια: