Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μια δίγραμμη (συστατική!) επιστολή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου προς τον ειδωλολάτρη Λιβάνιο! Traducendo e commentando una lettera di Gregorio di Arianzo (“Nazianzeno”) al filosofo ed oratore Libanio.

Ο αγαπημένος μου Γρηγόριος Αριανζηνός -- ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και (κακώς το ξεχνάνε κάποιοι εκ δυσμάς) Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως--δεν υπήρξε μόνο πολυγραφότατος, ελλογιμότατος και ποιητικότατος, αλλά και σε πολλά καινοτόμος και πρωτοπόρος. Χαρακτηριστική είναι η συμβολή του στο γραμματειακό είδος της ελληνικής επιστολογραφίας. Ειδικά στην Βυζαντινή Επιστολογραφία ο Γρηγόριος όχι μόνο συνέβαλε στην θεωρία του είδους, με οδηγίες υπ όψιν «των γραφόντων επιστολάς», αλλά με τα δείγματα της σωσμένης αλληλογραφίας του αναδείχθηκε κι ο ίδιος πρότυπο!

Είχα υπ’όψιν μου μια επιστολή του Γρηγορίου Θεολόγου, η οποία με την έκτασι των 2 γραμμών της μοιάζει με επίγραμμα. Και μάλιστα τρίστιχο.
Ως τέτοιο βλέποντάς την, την αναρτώ στον Νέο Παλαμήδη, και την μεταφέρω επι τη ευκαιρία της εορτής των τριών Ιεραρχών & σε λόγο νεοελληνικό και έμμετρο.

Η επιστολή, αν δεν είναι η βραχύτερη συστατική επιστολή στην μετακλασσική και την βυζαντινή επιστολογραφία, είναι η βραχύτερη όλων των γνωστών επιστολών του Γρηγορίου. Στην εκδεδομένη από τον Ιγνάτιο Σακαλή συλλογή των 244 επιστολών (Ε.Π.Ε., Γρηγορίου του Θεολόγου Άπαντα τα έργα, τ.7 Επιστολές, Θεσσαλονίκη 1986), φέρει τον αριθμό 236. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι το ότι έχει ως παραλήπτη τον Λιβάνιο, μεγάλο Σοφιστή και από τους μεγαλύτερους ρήτορες της εποχής του. 
Αν εκπλήσσει το εύχαρι και επιγραμματικό στοιχείο της λιλιπούτιας επιστολής, τί να πή κανείς για το θέμα και την οικειότητα του ύφους; Λοιπόν, ο Γρηγόριος συστήνει κάποιον νεαρό γνώριμό του στον ονομαστό σοφιστή και πολυγραφότερο όλων ρήτορα της ύστερης αρχαιότητος, τον συνειδητό ειδωλολάτρη Λιβάνιο! Με την παράκλησι να τον φροντίζει "σαν κατα τους λόγους πατέρας του"!

Ο προστατευόμενος νέος που προφανώς θα ήταν και ο κομιστής της επιστολής του Γρηγορίου, παραμένει άγνωστος.
Η απλότητα και η οικειότητα που αποπνέει η επιστολή (σημειωτέον ότι ο Γρηγόριος δεν υπήρξε μαθητής του Λιβανίου, όπως λ.χ. ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος, και ούτε επιβεβαιώνεται η πληροφορία του εκκλησιαστικού ιστορικού συγγραφέα Σωκράτους πως υπήρξε ακροατής του Λιβανίου στην Συρία), αφ΄ενός δεν συνάδει με το κλίμα του διαθρυλούμενου έντονου θρησκευτικού φανατισμού της εποχής, αφ΄ ετέρου μάς υποχρεώνει να παραδεχθούμε, πέρα από την αυτονόητη από την μεριά του Καππαδόκη Ιεράρχη εκτίμησι, και κάποιου είδους σχέσι ή ενδεχομένως και γνωριμία του με τον Ελληνοσύρο μέγα δάσκαλο και Σχολάρχη της ρητορικής στην Αντιόχεια.
...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

ΣΛF΄ .   ΛΙΒΑΝΙΩι  ΣΟΦΙΣΤΗι
Μήτηρ πατρί πέπομφα παίδα, η κατα φύσιν τω κατα λόγους. Όπως ουν μοι μελήση, σοι μελήσει.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ


ΤΟ (Οιονεί) ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ:
Σαν μάνα στον πατέρα του σ' έστειλα το παιδί μου
-- Εγώ ως προς την φύσι μου, εσύ ως προς παιδείαν.
Κι όπως εγώ το νοιάζομαι, εσύ να το φροντίσεις!

(Νεοελληνική απόδοσι: Αλέξανδρος Σελλενίδης)

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: Επίσημη έναρξι με αγιασμό και σιμουλτανέ. "Abacus & Pieces"; Opening Ceremony in the Club for the anniversary year 2017 (with simultaneous exhibition also). "ABACO E PEZZI": Apertura annuale anniversaria (con benedizione e simultanea!)

Καιρός να αναφερθούμε στην έναρξι δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας για την νέα χρονιά.
Η επίσημη αρχή για το Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «Άβαξ Και Πεσσοί» προέβλεπε Αγιασμό, κατά το προηγούμενο Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, όπερ και έγινε στην προσωρινή έδρα του σκακιστικού τμήματος του συλλόγου, στο 4ο Γυμνάσιο. Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο π. Ιωάννης.
Εν τούτοις, όπως έχει συμβή κατ’επανάληψι στο παρελθόν, το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλάμβανε και έναν αγώνα επίδειξης σιμουλτανέ μεταξύ των παρευρεθέντων αθλητών, μαθητών και γονέων. Αυτήν τη φορά ήταν ο νέος προπονητής και παίκτης του συλλόγου μας, κ. Γεράσιμος Καταπόδης που είχε την ευθύνη στην διεξαγωγή του.
Και τα πήγε όντως περίφημα: παίζοντας επι σχεδόν τρίωρο εναντίον 25 συνολικά αντιπάλων, σημείωσε 24 νίκες και μόνο μια ισοπαλία!
Την ισοπαλία απέσπασε πανάξια ο κ. Κωνσταντίνος Χάνος, ένας αρκούντως ισχυρός όπως απέδειξε ερασιτέχνης - …μπαμπάς δύο εκ των πιτσιρικάδων του σκακιστικού τμήματος αρχαρίων!
Η λιτή εκδήλωσι ολοκληρώθηκε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Α.Ε.Κ. Άβαξ και Πεσσοί, κ. Αλέξανδρου Σοϊλεμέζη, ο οποίος αφού συνεχάρη όλους τους παρευρεθέντας μαθητές και γονείς, και απέδωσε τα εύσημα στον κ. Καταπόδη για την εξαιρετική του εμφάνισι ευχήθηκε
Καλή και Ευλογημένη Χρονιά, για το 2017,
και υπενθύμισε την Κοπή της πίτας και την ομιλία της επόμενης ημέρας.


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η «Προκήρυξη» του Περιφερειακού Ομαδικού Πρωταθλήματος της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. για το 2017.

Το πρώτο Διασυλλογικό-Ομαδικό Πρωτάθλημα της νέας Τοπικής Επιτροπής της Περιφέρειάς μας με το όνομα Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. (πρώην ΤΕΣΣΑΣ) είναι γεγονός. Εχθές κυκλοφόρησε η προσωρινή-βασική προκήρυξι με την οποία καλούνται τα ενδιαφερόμενα σωματεία να δηλώσουν την συμμετοχή τους.
Τρείς υπογραμμίσεις: Υπάχει παράβολο συμμετοχής.  Ημερομηνία έναρξης του Πρωταθλήματος ορίζεται η Κυριακή 2/02/2017.  Για πρώτη φορά ο «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» έχει εκπρόσωπο στην Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας!
.............................................................................





Αριθ. Πρωτ.:   3 / 22-01-2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε.
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ (Π.Ο.Α.)


1.      ΓΕΝΙΚΑ

1.1.    Η Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. προκηρύσσει το Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα για την Ανατολική Στερεά και Εύβοια (Π.Ο.Α.) για το 2017.



2.      ΔΙΑΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

2.1.     Οι ομάδες που δικαιούνται να λάβουν μέρος είναι οι εξής:
·      ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ al5zkgps@otenet.gr
·      ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΟΣ «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ» soulisgrc@hotmail.com
·      ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ» info@dionysosamfiklias.gr
·      ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ i.lazogeorgou@gmail.com & protamfissas@yahoo.gr
·      ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ pangiannoutsos@gmail.com
·      ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ drosan@otenet.gr
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΑΜΙΑΣ vaiopouloug@gmail.com
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ» info@skakistikiakadimia.gr & tsounisg@otenet.gr
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΑΜΙΑΣ stavromitrosnikos@gmail.com
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ xzakkas@otenet.gr
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ isouliotis@thiva.gr
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ info@solamias.gr
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ «Ο ΛΕΒΑΔΟΣ» xkrioneritis@gmail.com
·      ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ agnianapsiktika@gmail.com


3.      ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

3.1.    Το παράβολο συμμετοχής για τα σωματεία ορίζεται στα εκατό ευρώ (100,00 €).

3.2.    Το 80% του παραβόλου θα επιστραφεί στο σωματείο μετά τη λήξη της διοργάνωσης, ενώ το 20% θα παρακρατηθεί και θα διατεθεί για την αγορά επάθλων και για το κόστος της διεθνής αξιολόγησης των αγώνων.

3.3.    Σε περίπτωση που ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί σε δύο (2) αγωνιστικές και ηττηθεί άνευ αγώνος (α.α.), το 80% του παραβόλου δεν επιστρέφεται στο σωματείο αλλά παραμένει στο ταμείο της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε..

3.4.    Το παράβολο θα κατατίθεται στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:
3.4.1.     Τράπεζα:           Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
3.4.2.     Αρ. Λογ.:           63870061015
3.4.3.     Δικαιούχος:      Αθανάσιος Ζαχ. Κονταξής – (Ταμίας Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε.)
3.4.4.     ΙΒΑΝ                 GR4901106380000063870061015)

3.5.    Στο καταθετήριο της τράπεζας θα πρέπει να αναγράφεται ευδιάκριτα:
3.5.1.     Το ονοματεπώνυμο του καταθέτη,
3.5.2.     Η αιτιολογία (Συμμετοχή στο Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣΕ)
3.5.3.     Το σωματείο για το οποίο έγινε η κατάθεση.

3.6.    Τα στοιχεία επικοινωνίας του ταμία της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. κου Αθανάσιου Κονταξή είναι: Τηλ: 22210-21731, Κιν: 6949-714670.
4.      ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

4.1.    Τα σωματεία τα οποία τα οποία επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως Παρασκευή 03-02-2017 στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση sdimop@outlook.com και καταθέτοντας ταυτόχρονα το σχετικό παράβολο. (Βλέπε άρθρο 3)

4.2.    Τα σωματεία θα πρέπει να κοινοποιήσουν την δήλωση συμμετοχής και στο e-mail της Ε.Σ.Ο. info@chessfed.gr.

4.3.    Η δήλωση συμμετοχής ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης.


5.      ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΕΣ

5.1.    Το σύστημα των αγώνων θα καθορισθεί σύμφωνα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών ως εξής:
2 – 4  Ομάδες
Κυκλικό (Πουλ) - Διπλών συναντήσεων
5 – 6  Ομάδες
Κυκλικό (Πουλ) - Μονών συναντήσεων
>6     Ομάδες
Ελβετικό – 5 γύρων
>10   Ομάδες
Ελβετικό – 6 γύρων

5.2.     Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

5.3.    Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 1 ώρας από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

5.4.    Ισχύουν:
5.4.1.     Ο Κανονισμός Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (ΔΣ ΕΣΟ 23-11-1999) με τις τροποποιήσεις και τις συμπληρώσεις του.
5.4.2.     Οι Κανονισμοί  της FIDE και της ΕΣΟ με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ (Κ.Α. άρθρο 1.22) .


6.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

6.1.    Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί με την οριστικοποίηση των συμμετοχών.

6.2.    Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων και οι προκαθορισμένες ώρες έναρξης είναι οι εξής:
      1ος  γύρος  Κυριακή  12-02-2017  ώρα έναρξης 11:00πμ
      2ος  γύρος  Κυριακή  19-02-2017  ώρα έναρξης 11:00πμ
      3ος  γύρος  Κυριακή  12-03-2017  ώρα έναρξης 11:00πμ
      4ος  γύρος  Κυριακή  19-03-2017  ώρα έναρξης 11:00πμ
      5ος  γύρος  Κυριακή  26-03-2017  ώρα έναρξης 11:00πμ
      6ος  γύρος  θα οριστεί εφόσον απαιτηθεί

6.3.    Μεταβολή του προγράμματος δεν επιτρέπεται κατ’ αρχή για κανένα λόγο. Οποιαδήποτε αίτηση για αναβολή αγώνα, και εφόσον είναι εφικτή,  θα εξετάζεται από το Δ.Ο. της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. με την προϋπόθεση ότι το αίτημα έχει ζητηθεί μέσω e-mail στη διεύθυνση sdimop@outlook.com 72 ώρες πριν την προκαθορισμένη έναρξη του αγώνα.

6.4.    Η Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. έχει το δικαίωμα μεταβολής του αγωνιστικού προγράμματος εφόσον προκύψει σοβαρότατος τεκμηριωμένος λόγος.






7.      ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

7.1.    Για να αγωνισθούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλ. σε 10 σκακιέρες – 6 παρόντες,).  Στην  αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρα τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι  να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.

7.2.     Μηδενίζονται μετά πάροδο 1 ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του παιχνιδιού, όλοι οι  παίκτες που δεν έχουν  προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο.  Αν δεν έχουν προσέλθει οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (βλέπε 5.1),  τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

7.3.    Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει στο διαιτητή τη σύνθεση του μέχρι την καθορισμένη ώρα για την έναρξη των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών του χωρίς αυτοί να έχουν  δικαίωμα να αγωνισθούν πριν δοθεί η σύνθεση.

7.4.    Ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την προϋπόθεση άτι παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα (30) λεπτά πριν από την ώρα έναρξης του αγώνα. Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή με  καθυστέρηση, οι παίκτες του υπεύθυνου σωματείου θα χρεωθούν στα χρονόμετρά τους τον αντίστοιχο  χρόνο της τυχόν καθυστέρησης στην έναρξη των αγώνων.

7.5.    Μετά τον έλεγχο του διαιτητή ή και παράλληλα ασκείται υποχρεωτικά ο ίδιος έλεγχος και από τους  αρχηγούς των δύο ομάδων.

7.6.    Δεν αρχίζουν οι  αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της  σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων.

7.7.    Αν για οποιονδήποτε λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων, διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων. Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:
7.7.1.     Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο του Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας Αθλητή. Το δελτίο αυτό θεωρείται  κανονικό αν φέρει όλες τις σχετικά προβλεπόμενες υπογραφές και σφραγίδες ιατρού και σωματείου.
7.7.2.     Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.

7.8.    Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων, υπογράφουν υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας  συμμετοχή των παικτών και κανονικότητας της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

7.9.    Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

7.10.  Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

7.11.  Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

7.12.  Ομάδα που αδικαιολόγητα δεν εμφανιστεί σε οποιονδήποτε γύρο των ομαδικών πρωταθλημάτων αυτόματα αποβάλλεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης.





8.      ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ

8.1.    Το Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε., ως Π.Ο.Α., θα διεξαχθεί με την ακόλουθη 10μελή σύνθεση που ισχύει για την Α΄ εθνική:

1η – 4ησκακιέρα,        γενικές σκακιέρες
5η σκακιέρα               μια (1) από την κατηγορία γυναικών
6η σκακιέρα               μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1997),
7η σκακιέρα               μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2001),
8η σκακιέρα               ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1997),
9η σκακιέρα               ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2001).
10η σκακιέρα             ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2005).

8.2.    Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

8.3.    Όλα τα σωματεία έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 08-02-2017. Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «Κοινοτικός», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

8.4.    Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

8.5.    Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

8.6.    Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 08-07-2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

ΕΛΟ FIDE
ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400
90 Ευρώ
2401-2500
120 Ευρώ
2501-2600
150 Ευρώ
2601-2700
180 Ευρώ
2701-2800
210 Ευρώ
κ.ο.κ.

8.7.    Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.



8.8.    Τα σωματεία που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 08-02-2017 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.

8.9.    Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

8.10.  Όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
8.10.1.  Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Φεβρουαρίου 2017), κατά φθίνουσα σειρά.
8.10.2.  Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).
8.10.3.  Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Ιανουάριος 2017, κατά φθίνουσα σειρά.
8.10.4.  Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

8.11.  Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.

8.12.  Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.


9.      ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

9.1.    Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

9.2.    Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

9.3.    Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

9.4.    Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.


10.   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

10.1.  Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
10.1.1.  Βαθμοί
10.1.2.  Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
10.1.3.  Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
10.1.4.  Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..

10.2.  Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και η ηττημένη 0 βαθμούς. Αν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση 1 βαθμού. Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

10.3.  Το αποτέλεσμα του αγώνα προκύπτει από το άθροισμα των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες των ομάδων στις παρτίδες τους. Ο νικητής κάθε παρτίδας παίρνει 1 πόντο, ενώ ο ηττημένος δεν παίρνει πόντο. Αν η παρτίδα λήξει ισόπαλη κάθε παίκτης παίρνει από μισό πόντο. Για τις παρτίδες χωρίς αγώνα ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 10.5.

10.4.  Η νικήτρια ομάδα χωρίς αγώνα θεωρείται ότι κέρδισε το παιχνίδι συγκεντρώνοντας το μέγιστο των πόντων μείον μισό πόντο (δηλαδή σε 10 σκακιέρες 9,5 – 0). 

10.5.  Για κάθε παρτίδα που χάνει μια ομάδα χωρίς αγώνα (μη προσέλευση παίκτη) αφαιρείται μισός πόντος από το σύνολο των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες της και μέχρι να μηδενιστούν οι πόντοι που συγκέντρωσαν (όχι αρνητικοί πόντοι).

10.6.  Η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½  πόντους.


11.   ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

11.1.  Κάθε συνάντηση καλύπτεται υποχρεωτικά από διαιτητή που είναι καταχωρημένος στον Πίνακα Ορισμού Διαιτητών της Κ.Ε.Δ.

11.2.  Το συνολικό κόστος της διαιτησίας κάθε συνάντησης καλύπτεται από το σωματείο-έδρα και περιλαμβάνει την αμοιβή του διαιτητή (15 ευρώ για την συνάντηση) + τα πιθανά οδοιπορικά (που θα είναι το ποσό των εισιτηρίων).

11.3.  Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται συνάντηση χωρίς την παρουσία διαιτητή.

11.4.  Ο διαιτητής ενημερώνει αμέσως τον Επικεφαλής Διαιτητή καθώς και την γραμματεία της ΕΣΟ για το αποτέλεσμα της συνάντησης και φροντίζει για την κοινοποίηση το αργότερο εντός 48 ωρών του φύλλου αγώνα και των εντύπων σύνθεσης της συνάντησης.


12.   ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

12.1.  Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ.

12.2.  Οι ενστάσεις υποβάλλονται με παράβολο πενήντα (50) ευρώ που κατατίθεται απευθείας στο λογαριασμό της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε. (βλέπε άρθρο 3), το αργότερο σε 24 ώρες από την ώρα λήξης της συνάντησης. Για να είναι έγκυρη η ένσταση πρέπει να έχει γραφεί σχετική παρατήρηση στο φύλλο αγώνα με τις απαντήσεις του διαιτητή και του αρχηγού της άλλης ομάδας.

12.3.  Αρμόδια για την εκδίκαση των ενστάσεων είναι η Τ.Ε.Δ., η οποία αποτελείται από τους:
§  Μεγαλιός Παναγιώτης                Πρόεδρος             panmeg_2000@yahoo.co.uk
§  Σοϊλεμέζης Αλέξανδρος                Μέλος                   al5zkgps@otenet.gr
§  Καλαϊτζής Ευάγγελος                   Μέλος                   evakal02@gmail.com

12.4.  Η Τ.Ε.Δ. οφείλει να εκδώσει την απόφαση της εντός 24 ωρών από την υποβολή της ένστασης, Η απόφαση αυτή μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα αποστέλλεται, αμέσως μετά την έκδοσή της, με e-mail, στην Κ.Ε.Δ..


12.5.  Η Κ.Ε.Δ. έχει την τελική αρμοδιότητα και διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά. Σε τέτοια περίπτωση απόφασή της Κ.Ε.Δ. θα πρέπει εκδοθεί εντός 48 ωρών από την παραλαβή με e-mail της απόφασης της Τ.Ε.Δ..

12.6.  Αν τελικώς η ένσταση γίνει έστω και μερικά δεκτή το παράβολο επιστρέφεται, αλλιώς εκπίπτει υπέρ της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε..


13.   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

13.1.  Καθήκοντα Διεύθυνσης των Αγώνων ασκεί το Διοικητικό Όργανο της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.Ε..

13.2.  Επικεφαλής Διαιτητής είναι ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ. κος Παναγιώτης Μεγαλιός.

13.3.  Οι διαιτητές των συναντήσεων θα επικοινωνούν με τον Επικεφαλής Διαιτητή για οποιοδήποτε τεχνικό θέμα διαιτησίας.


14.   ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

14.1.  Η 1η ομάδα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2017.

14.2.  Στις τρεις πρώτες ομάδες θα απονεμηθεί κύπελλο.


15.   ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

15.1.  Οι αγώνες θα αξιολογηθούν για διεθνές και εθνικό έλο

15.2.  Σε περίπτωση ελβετικού συστήματος η αρχική κατάταξη θα γίνει με βάση την περσινή κατάταξη των ομάδων.

15.3.  Για όσα δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη και στους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ αποφασίζει η Διεύθυνση Αγώνων.
 




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ

ΣΥΜΕΩΝ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ