Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Οι σκακιστικές εκδηλώσεις στο 4ο ΓΕΛ Χαλκίδος κατα την εφετινή Ημέρα Αθλητισμού (Με την συνδρομή του ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ!). Manifestazioni scachistiche nel 4o Liceo di Calcide x la Festa degli Sport (con la collaborazione del nostro Club).

Η αρχική πρότασί μας στον Σύλλογο Καθηγητών του 4ου Λυκείου για “αξιοποίησι της Πανελλήνιας Ημέρας Αθλητισμού στο Σχολείο μας με ένταξι του Σκακιού και σχετικές με αυτό το πνευματικό άθλημα εκδηλώσεις επ' ευκαιρία της Ημέρας”, έτυχε θετικής αποδοχής και γενικής επιδοκιμασίας. Πράγμα που ήταν αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν την σκακιστική (εν προκειμένω και πρωτοπορειακή) δραστηριοποίησι του εν λόγω Λυκείου κατα τα τελευταία χρόνια, καθώς και το “παλμαρέ” του στο Σχολικό Σκάκι (2 φορές στην 1η δεκάδα των Λυκείων στα Πανελλήνια Ομαδικά Σχολικά Πρωταθλήματα κλπ)..
Με τον νέο Διευθυντή, κ. Χρήστο Κακαβά, απο την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα και αποφασιστικά στο πλευρό μας, ο προγραμματισμός ήταν καί έγκαιρος καί έτοιμος να αντιμετωπίση ακόμα και τις ενδεχόμενες αντιξοότητες της αλλαγής του καιρού.
Τελικά, εκείνη την Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εξής:
  1. Παρουσίασι του αθλήματος του σκακιού κατα την 1η ώρα του σχολικού ωραρίου με ελεύθερη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή τού σχολείου. Οι εξωτερικοί συνεργάτες της εκδήλωσης, Χανιά Κωνσταντίνα και Ρούσσος Ταξιάρχης, αμφότεροι μέλη και αθλητές του μορφωτικού-αθλητικού συλλόγου “Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ” της πόλης μας, (το οποίο όπως κάθε χρόνο απο το 2013 προσφέρει δωρεάν υλικοτεχνική βοήθεια σε σχετικές με το σκάκι εκδηλώσεις του σχολείου), μίλησαν για το σκάκι ως παιχνίδι και άθλημα, απάντησαν σε απορίες των παιδιών, αλλά και έπαιξαν μαζί τους. Καθώς κατα την ίδια ώρα,διεξάγονταν αντίστοιχες εκδηλώσεις στα γήπεδα Πετόσφαιρας και Καλαθόσφαιρας, οι δέκα/δεκαπέντε περίπου συμμετοχές των παιδιών που πλαισίωσαν την ανεπίσημη αυτή παρουσίασι κρίνονται μάλλον ικανοποιητικές.
  2. Φιλικό Εσωτερικό Ατομικό Τουρνουά, το οποίο με την συμμετοχή 11 μαθητών και μιας μαθήτριας έλαβε χώρα απο την 2η έως την 4η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα του Χημείου. Οι δώδεκα αυτοί μαθητές διαφόρων τάξεων οι οποίοι γνώριζαν τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος, έπαιξαν μεταξύ τους με ένα σύστημα κληρώσεων Ελβετικού τύπου 4 γύρων και με χρόνο σύντομου σκακιού στα χρονόμετρα (Rapid Chess, time control: 10' + 10'' Fischer).
    Οι συναντήσεις των παιδιών με τις επι της σκακιέρας μαχητικές τους παρτίδες, καθώς συνδύασαν το φιλικό πνεύμα των αγώνων με την ανώτερη διάστασι, την αθλητική, του Σκακιού, εξασφάλισαν την επιτυχία των στόχων της διοργάνωσης:
    Α'. Ενεργοποίησι και εκλαΐκευσι του Σκακιού ως αθλήματος στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και ως μία επιπλέον ψυχαγωγική δραστηριότητα.
    Β'. Καλλιέργεια πνεύματος “εύ αγωνίζεσθαί” και υγιούς συναγωνισμού, και
    Γ'. Μια πρώτη εικόνα/καταγραφή του διαθέσιμου μαθητικού δυναμικού για περαιτέρω αξιοποίησι: (Στελέχωσι Ομάδος και εκπροσώπησι του 4ου ΓΕΛ στους αγώνες Σχολικού Σκακιού κατα το τρέχον έτος).
Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Οι δύο πρώτοι του σχολείου: Μπερμπάτης vs Μιχάλης
  1. ΜΠΕΡΜΠΑΤΗΣ Αντώνιος, β. 4
  2. ΜΙΧΑΛΗΣ Χρήστος, 3
  3. ΤΟΥΤΣΗΣ Ραφαήλ, 3
  4. ΤΖΙΝΑΣ Λάμπρος, 2,5
  5. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΙΤΗΣ Γεώργιος 2,5
  6. ΡΕΓΑΣ Όθωνας, 2
  7. ΓΚΟΣΔΑΣ Γεώργιος, 2
  8. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Τζώρτζης, 2
  9. ΔΑΛΙΑΝΗ Βασιλική, 1
  10. ΜΠΙΡΜΠΑΣ Γεώργιος 1
  11. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Απόστ. 1
  12. ΚΑΡΛΗΣ Άγγελος, 0

Οι διοργανωτές (και ο κ. Λυκειάρχης προσωπικά) συνεχάρησαν όλους τους συμμετασχόντας, ανεξάρτητα απο τις επιδόδεις τους και εξέφρασαν την ικανοποίησί τους για τον ενθουσιασμό και την αγωνιστικότητά τους.

[ΣΗΜ. Οι πρώτοι πέντε (5) μαθητές της Γενικής Κατάταξης καθώς και μοναδική μαθήτρια του Εσωτερικού Ατομικού Τουρνουά, πρόκειται να στελεχώσουν την βασική Ομάδα Σκακιού του σχολείου κατα τους προσεχείς Σχολικούς Αγώνες].

Δεν υπάρχουν σχόλια: