Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την Ομιλία στην Πολιτιστική - Σκακιστική Εβδομάδα. Abacus And Chess Pieces; Press release: Chess Week 1. Speech on Abacus, Pessoi and Palamedes. Abaco E Pezzi. Il Discorso di Alex. Soilemezis: "Abacus, Pessoi and Palamede"; Comunicato Stampa x la conclusione della Settimana Culturale-Scacchistica 1.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Πολιτιστικός-Αθλητικός  Σύλλογος υπο την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» εορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του (2007-2017) προγραμμάτισε και υλοποίησε με επιτυχία στην Χαλκίδα την «Σκακιστική-Πολιτιστική Εβδομάδα», μια σειρά απογευματινών εκδηλώσεων πολιτιστικού-σκακιστικού χαρακτήρα για το κλείσιμο του εφετινού εκπαιδευτικού έτους, κατά την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός.

Στα πλαίσια του εορτασμού της «Σκακιστικής Εβδομάδας», πραγματοποιήθηκε στην Εστία Γνώσης Χαλκίδος (Κόκκινο Σπίτι), την Τρίτη 20/6, στην Χαλκίδα ιστορικο-φιλολογική ομιλία από τον πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Σοϊλεμέζη, με θέμα: «Ο Άβαξ, οι Πεσσοί και …στο βάθος ο Παλαμήδης». 
Στην διάλεξή του ο κ. Σοϊλεμέζης αναφέρθηκε στο ιστορικο-μυθολογικό πρόσωπο του Παλαμήδη, καθώς και τους εγκυκλοπαιδικούς όρους του άβακα και του πεσσού. Στην αρχή ο εισηγητής υπογραμμίζοντας την σημασία των ονομάτων και των συμβόλων αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση του πολιτιστικού Σήματος του συλλόγου Α.Ε.Κ. ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ. Επίσης ανέλυσε διεξοδικώς την σύνθεση του νέου αυτού Εμβλήματος αποσαφηνίζοντας την αναγκαιότητά του, καθώς και την απόλυτη συνάφειά του με το Καταστατικό. Στην συνέχεια εστίασε στις σημασίες των όρων, του μεν άβακος ως αρχαίας σανίδας/ταμπλέτας, επιφάνειας δηλαδή κατάλληλης για γραφή ή διαγραμμισμένων παιχνιδιών, και των πεσσών ως αρχαίου στρατηγικού παιγνίου. Τέλος, ο ομιλητής αφού έδειξε την μεταξύ άβακος και πεσσών σχέση, αναφέρθηκε με φιλολογική προσέγγιση στον αγαπημένο του ήρωα, τον Παλαμήδη,  ως ιστορικο-μυθολογικού προσώπου και κοινού σημείου αναφοράς ως «ευρετού» αμφοτέρων.

Την ομιλία παρακολούθησαν η κα Αφεντάκη, ως εκπρόσωπος του ΔΟΠΠΑΧ, μέλη του Δ.Σ. καθώς και εκλεκτοί φίλοι του Συλλόγου.


Ο Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, δια του προέδρου του, ευχαρίστησε δημοσίως όλους τους παρευρεθέντες στην επετειακή αυτή ομιλία και έκανε ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά στον ΔΟΠΠΑΧ και την πρόεδρό του, κα Ζλακώνη Λίλιαν, για την ευγενή παραχώρηση της αίθουσας και την άδεια χρήσης της Εστίας Γνώσης Χαλκίδος για την πραγματοποίηση των εορταστικών  εκδηλώσεων του Συλλόγου.



Ζωή Κωνσταντινίδου

(Γ.Γ. Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: