Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

"ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ..." Ευχές και ποίημα Ι. Παναγάκου. "Felice Anno Νuovo...": auguri di Buon Capodanno e poesia di G. Panagakos

Όπως συνηθίζει ανελλιπώς, έτσι κι εφέτος ο καλός συναγωνιστής (εν πολλοίς) και φίλος τού ιστολογίου, Ιωάννης Παναγάκος, μας έστειλε τις γιορταστικές ευχές του:
«για Υγεία, Αγάπη και Οικογενειακή Ευτυχία, (…) Πρόοδο και Δημιουργία (…), με την Ευλογία και το Έλεος του Θεού και υπό τη Σκέπη της Παναγιάς!».
Μάλιστα τις προσωπικές του αυτές ευχές εν όψει του Νέου Σωτηρίου Έτους 2017 τις συνόδευσε εχθές και με ένα του ποίημα. Το δημοσιεύουμε ευχαρίστως.
Και ευχαριστώντας τον αντευχόμεθα εις αυτόν, υμάς και αλλήλους, δεκαπεντασυλλαβικώς :

«Σωτήριον το δεκαεπτά, Καλό κι Ευλογημένο» 
Νέος Παλαμήδης (= Α.Σ)


Καλή χρονιά κι ανέφελη να έχουμε εφέτος
και να μην είναι ανώφελη καμιά γιορτή μες στο έτος!
Καλή Χρονιά κάθε καλό αυτή η χρονιά να έχει·
με ανθούς σοφίας στο μυαλό και μόνο φως να βρέχει!
Καλή χρονιά κι αμόλυντη στη φύση στις ψυχές μας
με πρόοδο πνευματική με ειρήνη στις καρδιές μας!
Καλή Χρονιά κι λεύτερη ναν' η χρονιά αυτή,
χωρίς αφέντες, και δοτούς, μα η ζήση ναν' γιορτή!
Καλή Χρονιά, κι η Ελλάδα μας να βρει τα βήματά της
να ξαναγίνει ο Έλληνας, του κόσμου ο στυλοβάτης!
Καλή Χρονιά, κι η Λευτεριά να ανοίξει τα πανιά της
να ξαναλάμψει η αρχοντιά και πάλι τη γενιά της!
Το νέο έτος λεύτερο και άγιο να είναι
κι εσύ λαέ ξεκόλλα πια και τ' όνειδός σου πλύνε!
Καλή Χρονιά κι Ανέφελη νάν'  η χρονιά αυτή·
κι ο κόσμος να χαμογελά μ' αγάπη κι αρετή!!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ


 

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Εκλογές Ελλ. Σκακιστικής Ομοσπονδίας: Τελικά αποτελέσματα («Δελτίο Ενημέρωσης»)

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Εκλογών της ΕΣΟ στην επίσημη ισοσελίδα της, οπότε αναδημοσιεύουμε κι εμείς το σχετικό «Δελτίο Ενημέρωσης».


..........................................................


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αθήνα, 19.12.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χθες, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ. Στη Γ.Σ. παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 111  σωματεία. Ο διοικητικός-αγωνιστικός απολογισμός υπερψηφίστηκε από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα εκπροσώπους τη στιγμή της ψηφοφορίας με ψήφους 64 υπέρ, 7 κατά, 4 λευκά, 2 άκυρα. Ο οικονομικός απολογισμός 1/1-30/9/2016 υπερψηφίστηκε με 62 υπέρ, 7 κατά, 4 λευκά, 5 άκυρα και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής με 67 υπέρ, 1 κατά, 2 λευκά, 4 άκυρα, με απαλλαγή της διοίκησης από κάθε ευθύνη.
Ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία εκπροσώπων 176 σωματείων. Καταμετρήθηκαν 173 έγκυρα ψηφοδέλτια, 1 λευκό και 2 άκυρα. Τα τελικά αποτελέσματα ήταν:
Σκακιστική Συνεργασία 119 ψήφοι (ποσοστό 68,79 %)
Νέα Σκακιστική Κίνηση – Συνεργαζόμενα Σωματεία 33 ψήφοι (ποσοστό 19,08 %)
Format  21 ψήφοι (ποσοστό 12,13 %)

Εκλέγονται:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  2. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  3. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  4. ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  5. ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  6. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  7. ΠΙΛΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  8. ΚΥΘΑΡΙΔΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ
  9. ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  10. ΚΑΛΟΣΚΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
  11. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ
  12. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  13. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΣ
  14. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
  15. ΨΩΜΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑ
  16. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  17. ΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  18. ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  19. ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
  20. ΦΙΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  21. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
  2. ΤΟΖΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  3. ΠΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  4. ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  5. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  6. ΖΑΝΝΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  7. ΜΙΧΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΠΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  2. ΠΛΕΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  3. ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΣΙΕΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  2. ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ
  3. ΧΡΥΣΟΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  4. ΧΑΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  5. ΣΥΚΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  2. ΚΑΡΤΕΡΗ ΟΛΓΑ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ Ε.Σ.Ο.: Η "Διακήρυξη" και το Ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Νέα Σκακιστική Κίνηση". Proclamazione del “Nuovo Movimento Scacchistico – Fronte Collaborazione” in vista delle elezioni alla Federazione Scacchistica Greca.

Εν όψει των μεθαυριανών εκλογών για νέο Δ.Σ. στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, μας απεστάλη προ ολίγων ημερών εκλογικό υλικό απο την "Νέα Σκακιστική Κίνηση". Ανάμεσα στις διατυπούμενες απόψεις και προτάσεις της διακήρυξης πολλές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά και στο ψηφοδέλτιο βρίσκουμε πρόσωπα που εκτιμάμε και  μας εκτιμάνε. Οπότε αν και σκεφτόμαστε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, με ιδιαίτερη ευχαρίστησι προβαίνουμε σε αναδημοσίεσι.

Η "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ"

Διακήρυξη για τις εκλογές του 2016
Φίλες σκακίστριες, φίλοι σκακιστές
Μπροστά στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου για το ΔΣ της ΕΣΟ η ΝΣΚ απευθύνεται στα σωματεία, τους αθλητές, τους παράγοντες, τους φίλους του σκακιού.
Καταθέτουμε τον απολογισμό δράσης της στο ΔΣ της ΕΣΟ και το –επικαιροποιημένο- πλαίσιο αρχών, στόχων και διεκδικήσεων, ως βάση για συζήτηση και προβληματισμό.
Απευθυνόμαστε σε κάθε καλόπιστο φίλο του σκακιού που αμφισβητεί την κατεστημένη πλειοψηφία, που θέλει να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων, να ξεπεραστούν αδυναμίες, να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα στο ελληνικό σκάκι. Ανεξάρτητα από διαφορετικές γνώμες που μπορεί να υπάρχουν και τις οποίες σεβόμαστε, μπορούμε να συναντηθούμε στις πρωτοβουλίες των σωματείων μας αλλά και στην κάλπη, στο ψηφοδέλτιο, στις εκλογές της ΕΣΟ.
Θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή του σκακιστικού κόσμου ιδιαίτερα σε δύο θέματα που αναδείχθηκαν πιεστικά αυτά τα χρόνια στη λειτουργία της ΕΣΟ, και που πρέπει να αντιστραφούν αν θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση:

Τα συλλογικά όργανα ουσιαστικά δε λειτουργούν, έχουν υποβιβαστεί σε τυπικούς επικυρωτές αποφάσεων. Το ΔΣ συνεδριάζει3-4 φορές το χρόνο και παρόλα αυτά όχι πάντα με εισηγήσεις. Τα πρακτικά του συνεχίζουν να χειραγωγούνται και να μη δημοσιοποιούνται αλλά ούτε και να δίνονται αντίγραφα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν υπάρχουν επιτροπές του ΔΣ, πολεμιέται κάθε εναλλακτική πρόταση βελτίωσης των διοργανώσεων, ακόμα και όταν αναγνωρίζεται η αξία της.

- Ο «εκτελεστικός» και συγκεντρωτικός αυτός τρόπος λειτουργίας της ΕΣΟ αντανακλά το «εισπρακτικό» πνεύμα που κυριαρχεί, την πλήρη επικράτηση του κριτηρίου του κέρδους στη διαμόρφωση κάθε πτυχής του αγωνιστικού προγράμματος.

Α. Η ουσιαστική δράση μέσα και έξω από το ΔΣ αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια
Θεωρούμε πολύ σημαντική κατάκτηση το ότι επί 12 συνεχή χρόνια υπάρχει μια διαφορετική φωνή στην ΕΣΟ, σταθερή, αξιόπιστη και σοβαρή, που τοποθετείται από θέσεις αρχής. Δεν αρνούμαστε αδυναμίες, παραλείψεις, ενδεχομένως και λάθη. Όμως ποτέ δεν σηκώσαμε τα χέρια, είμαστε πάντα παρόντες, σε όλα τα θέματα, αρνηθήκαμε να παραιτηθούμε, δεν αφομοιωθήκαμε. Την τετραετία που πέρασε  στο ΔΣ της ΕΣΟ χρειάστηκε να τοποθετηθούμε σε αρκετά σύνθετα ζητήματα και πιστεύουμε ότι το κάναμε πάντοτε με συγκεκριμένα επιχειρήματα και προτάσεις.

Συγκρουστήκαμε με τη λογική της «αυτοχρηματοδότησης», που ουσιαστικά θέλει την ΕΣΟ να αντιμετωπίζει τις διοργανώσεις ως είσπραξη, τα σωματεία και τους σκακιστές ως πελάτες. Δείξαμε με προτάσεις ότι υπάρχει άλλος τρόπος, που να βασίζεται στην αξιοκρατία, να ενισχύει την αγωνιστική δραστηριότητα των ενώσεων και να αποτελούν οι διοργανώσεις μέσο προβολής του σκακιού.

Αντιταχθήκαμε επίσης με επιτυχία στη λογική της παραπέρα συρρίκνωσης-κατάργησης προκριματικών φάσεων των ενώσεων, την περαιτέρω γιγάντωση των διοργανώσεων.

Η τοποθέτηση απέναντι στην στρατηγική της αυτοχρηματοδότησης, που τελικά μετακυλύει το βάρος στην πλάτη των σκακιστών και των οικογενειών τους και που απαξιώνει σε μεγάλο βαθμό τις διοργανώσεις αποδείχθηκε πολύ σημαντικό θέμα.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως να επιβαρύνονται οι διοργανωτές των τουρνουά της FIDE και της ECU που γίνονται στην Ελλάδα και αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και όχι να χαρατσώνονται ξανά οι σκακιστές. Επιμείναμε ότι η ΕΣΟ πρέπει να διεκδικεί και να απευθύνεται στο κράτος σε όλα τα επίπεδα. Καυτηριάσαμε τη συνένοχη σιωπή της ομοσπονδίας στις συνεχείς, μέχρι και σήμερα, περικοπές αλλά και τη συνειδητή επιλογή της να μην επιζητά να αποκτήσει το δικό της δημόσιο αγωνιστικό χώρο για διεξαγωγή διοργανώσεων και εκδηλώσεων.

Με δική μας παρέμβαση καταργήθηκε το καπέλο 50% που επέβαλλε η ΕΣΟ στην αξιολόγηση των ελβετικών τουρνουά (εισέπραττε 1,5 για κάθε παίκτη και απέδιδε 1 στη FIDE), αντιταχθήκαμε σθεναρά σε ιδέες για καθιέρωση ετήσιου "χαρατσιού" σε αθλητές και μαθητές, ενώ παράλληλα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του εθνικού ΕΛΟ.

Αναμετρηθήκαμε με φαινόμενα αδιαφάνειας (λχ την ύπαρξη μη σύννομου τραπεζικού λογαριασμού, την απίθανη απόφαση να έχει εκ προοιμίου εν λευκώ εξουσιοδότηση ο πρόεδρος για να καταθέτει προτάσεις εκ μέρους της ΕΣΟ για προγράμματα της ΕΕ και άλλα),

Δε συμφωνήσαμε με προκηρύξεις που επέβαλλαν υποχρεωτική διαμονή για τους συμμετέχοντες. Καυτηριάσαμε το γεγονός ότι η ΕΣΟ έπαιρνε μερίδιο από την επιβάρυνση των σκακιστών. Συγκρουστήκαμε με την εισπρακτική λογική στο σχολικό σκάκι που θυσιάζει και στρεβλώνει την παιδαγωγική-πολιτιστική του διάσταση.

Καταθέσαμε προτάσεις για την αναμόρφωση του διασυλλογικού πρωταθλήματος της Α' Eθνικής. Πετύχαμε τον εξορθολογισμό των ηλικιακών κατηγοριών των νέων – νεανίδων στα ομαδικά πρωταθλήματα, με την υιοθέτηση της πρότασής μας για τις σκακιέρες κάτω των 20. Επιμείναμε στην ανανέωση και την συστηματικότερη αντιμετώπιση των εθνικών και προεθνικών ομάδων.

Αποδείχθηκε ότι ήταν εφικτή η θέση μας η ΕΣΟ να μην παραχωρεί σε «διοργανωτές» τους αγώνες της. Είναι εφικτή και η διεξαγωγή του πρωταθλήματος σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη διαμονή. Θέλουμε η ΕΣΟ να οργανώνει και να αναπτύσσει, όχι να «πουλάει» και να απαξιώνει το σκάκι.

Καταθέσαμε πρόταση για σύγκλιση καταστατικής ΓΣ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διαφωνήσαμε με την αδρανοποίηση και την κατάργηση των επιτροπών. Χάρη στη δική μας επιμονή συγκροτήθηκε τεχνική επιτροπή, που κατέστη τελικά ανενεργή με ευθύνη της διοίκησης. Αντιπαρατεθήκαμε με λογικές που θέλανε την ΚΕΔ ανεξέλεγκτο υπερόργανο, κάναμε ουσιαστικές παρατηρήσεις στις γενικές οδηγίες της.

Ζητήσαμε επανειλημμένα την άρση του αποκλεισμού της ΕΣΣΚΕ καθώς θεωρούμε από θέση αρχής ότι τα ίδια τα σωματεία μιας περιοχής πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τον τρόπο οργάνωσης τους. Είμαστε από θέση αρχής ενάντια σε αποκλεισμούς και διακρίσεις για πολιτικούς λόγους.

Υποστηρίξαμε, και όπου μπορέσαμε διοργανώσαμε, αγώνες χωρίς παράβολο και υποχρεωτικές διαμονές, ακόμα και πανελλαδικές διοργανώσεις, όπως τα πρωταθλήματα 18 και 20 στην Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο 2015. Αποδείξαμε η μετακύλιση του κόστους στους σκακιστές αποτελεί επιλογή και όχι μονόδρομο.

Η στάση αρχών που κρατήσαμε στο ΔΣ ενίσχυσε τις κριτικές φωνές, συνέβαλλε στην εκδήλωση και άλλων θετικών πρωτοβουλιών. Ενθαρρύναμε τους συλλόγους να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση, να μην επιλέγουν την αποχή, να συμμετέχουν και να τοποθετούνται στις Γενικές Συνελεύσεις να συγκρούονται με αρνητικές αποφάσεις.

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν εύκολα. Είχαν κόστος. Όμως δεν υποχωρήσαμε και σήμερα δεν ξεκινάμε από το μηδέν, υπάρχει μια αξιόπιστη βάση για τη συνέχεια.

Β. Αλλαγή Πλεύσης στην ΕΣΟ και τι Αυτό Σημαίνει. Η αντίληψη, οι θέσεις, οι διεκδικήσεις μας
Εδώ και χρόνια η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που απαιτούν οι σκοποί που αναφέρονται στο καταστατικό της. Είτε τους έχει αφήσει εντελώς στη μοίρα τους (σύλλογοι, ανάπτυξη, σχολικό σκάκι, κορυφαίοι αθλητές) είτε τους διαθέτει προς εμπορική εκμετάλλευση (ατομικά, διασυλλογικά και σχολικά πρωταθλήματα). Αντί να στηρίζει σωματεία και σκακιστές, απαιτεί να την υπηρετούν αυτοί. Λειτουργεί βεβαίως μια χαρά ως εφαλτήριο για πόστα στη FIDE και το μηχανισμό της, ως μεσάζων στο μοίρασμα διοργανώσεων και την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Η πολιτική της ΕΣΟ οδηγεί τελικά στην αναίρεση των χαρακτηριστικών που κάνουν το σκάκι να ξεχωρίζει από άλλα παιχνίδια και να θεωρείται πνευματικό άθλημα (δηλαδή τα στοιχεία επιστήμης και τέχνης, η έλλειψη τύχης ή άλλων εξωτερικών παραγόντων, η αξιοκρατία, η παιδαγωγική του αξία). Όλα τα πρωταθλήματα (ατομικά και διασυλλογικά) έχουν διαρθρωθεί γύρω από τη δημιουργία μιαςπελατειακής βάσης οικογενειών με παιδιά 8–16 ετών.
Επίσης, η καταστροφική νοοτροπία «όσα δεν ελέγχουμε, τα πολεμάμε» και «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας» οδηγεί τους διοικούντες σε εντελώς αρνητική για το σκάκι στάση, είτε σε ό,τι αφορά περιοχές είτε σε ό,τι αφορά τουρνουά.
Η εμπειρία των τελευταίων ετών είναι πολύτιμη. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι προϋπόθεση για αλλαγή της κατάστασης αποτελεί η αντιπαράθεση από θέση αρχών στην πολιτική που ακολουθεί και στηρίζει η πλειοψηφία της ΕΣΟ.
Αλλαγή πλεύσης  σημαίνει να κυριαρχεί το φίλαθλο και όχι το «επιχειρηματικό» και εισπρακτικό πνεύμα. Σημαίνει δημοκρατική οργάνωση και ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες.
Σημαίνει ΕΣΟ με κύριο προσανατολισμό την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού σκακιούπου θα προωθεί και θα αναπτύσσει το σκάκι στην κοινωνική, αθλητική και παιδαγωγική του διάσταση. ΕΣΟ δραστήρια, παρούσα στα αθλητικά δρώμενα, διεκδικητική, στο πλευρό των σωματείων.
Σημαίνει πως απέναντι στην αδράνεια, την αποδοχή της κατάστασης και τη λογική διαχείρισης της μιζέριας επιλέγουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης. Μακριά από την λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους) επιμένουμε στη μέγιστη δραστηριοποίηση όλων στα σωματεία μας, στις ενώσεις αλλά και στην ίδια την ΕΣΟ.
Β1. Δραστήρια διεκδίκηση οικονομικών πόρων
Η επίκληση της οικονομικής δυσπραγίας και των συνεχιζόμενων περικοπών αποτελούν την μόνιμη επωδό της διοικούσας πλειοψηφίας. Ξεπερνούν βεβαίως το γεγονός ότι η πολιτική τους και βασικά στοιχεία του αγωνιστικού σχεδιασμού είναι ίδια και απαράλλαχτα εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα δηλαδή και σε εποχές που κατά τους ίδιους «λεφτά υπήρχαν».
Η αλήθεια είναι ότι η ομοσπονδία έχει παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση από το κράτος, από κάθε διάβημα προς τους φορείς της πολιτείας. Κυριαρχεί η γνώριμη μικροπολιτική δημοσιοσχεσίτικη νοοτροπία του να μην ενοχλούμε τους κυβερνώντες, για να μας αφήνουν και αυτοί ήσυχους να κάνουμε τη «δουλειά» μας. Για αυτό το λόγο απορρίπτεται εκ προοιμίου κάθε ιδέα για δράση.
Παράλληλα η άποψη της πλειοψηφίας ότι το σκάκι είναι χόμπι αφοπλίζει κάθε διεκδίκηση. Αντίθετα η θέση ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας η σχεδιασμένη ανάπτυξη του αθλητισμού, στηρίζει το αίτημα η δημόσια χρηματοδότηση να αποτελεί θεμέλιο για την ανάπτυξη του σκακιού και του αθλητισμού γενικότερα.
Τους έχει περάσει άραγε από το μυαλό ότι και στα σωματεία δεν υπάρχουν χρήματα και πίσω από κάθε ενεργό και δραστήριο σωματείο βρίσκονται άνθρωποι που το στηρίζουν με τους αγώνες τους και άφθονη ανιδιοτελή εργασία και προσφορά; Έχουν άραγε σκεφτεί ότι γι' αυτό το λόγο ψηφίστηκαν και βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται; Οι άνθρωποι που αγαπάνε το σκάκι, για να κινητοποιηθούν σε ευρύτερο επίπεδο, απαιτούν διοίκηση που θα δώσει πρώτη αυτή το παράδειγμα.
Αγωνιζόμαστε για να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα από συλλόγους, αθλητές, γονείς, φίλους του σκακιού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που θα αγωνίζεται και θα απαιτεί την επαρκή χρηματοδότηση και υλικοτεχνική στήριξη τόσο του αγωνιστικού αθλητισμού όσο και γενικότερα της φυσικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα˙ την επιστημονική του στήριξη˙ τη στήριξη των σωματείων και των αθλητών.Διεκδίκηση δημόσιου χώρου για στέγαση των γραφείων της ΕΣΟ και τις αγωνιστικές δραστηριότητες στην Αθήνα ή και αλλού
Έχουμε προτείνει και επιμένουμε η ΕΣΟ να επιβάλλει τέλος στις διοργανώσεις της της FIDE και τις ECU που γίνονται στην Ελλάδα.
Ανάπτυξη διαλόγου και κοινής δράσης με τις άλλες ομοσπονδίες. Διεκδίκηση να αναλάβει η ΓΓΑ το κόστος της μισθοδοσίας.
Παράλληλα έχουμε προτείνει τον επανασχεδιασμό του αγωνιστικού προγράμματος με τρόπο που θα ενισχύει την αποκέντρωση και θα ενδυναμώνει τον ρόλο των Ενώσεων και των συλλόγων.
Β2.  Ομαδικοί αγώνες προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των σωματείων και της ανάπτυξης τους
  • Αναβάθμιση του πανελλήνιου μικτού νεανικού διασυλλογικού πρωταθλήματος (παίδων – κορασίδων) με περισσότερες αγωνιστικές, διαμόρφωση κατηγοριών και διάρθρωση σκακιερών σε ηλικίες από 12 έως 20 ετών.
  • Κατάργηση του σημερινού απαράδεκτου συστήματος Α εθνικής – ΠΟΑ. Πρωτάθλημα Α Εθνικής με σύστημα πουλ, σε Σαββατοκύριακα, την περίοδο χειμώνα – άνοιξη.
  • Επανασύσταση και αναβάθμιση των χαμηλότερων κατηγοριών σε όλες τις περιοχές που μπορεί να γίνει.
  • Επανεξέταση των όρων συμμετοχής των ξένων παικτών. Ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας και των παιδιών τους.
Β3.  Ατομικοί αγώνες χωρίς εξωαγωνιστικές προκρίσεις.
  • Πανελλήνια πρωταθλήματα (ανοικτό, γυναικείο και νεανικά), με προκριματικές φάσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί το κύρος τους και να γίνουν μέσο ανάπτυξης της τοπικής σκακιστικής δραστηριότητας, και τελική φάση με σύστημα πουλ ή ελβετικό αρκετών γύρων. Συμμετοχή των πρωταθλητών Ελλάδος στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες.
  • Διοργάνωση τελικών φάσεων σε δημόσιο χώρο, με δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσων προκρίνονται σε αυτές.  Κατάργηση των εξωαγωνιστικών προκρίσεων μέσω των παραβόλων
  • Ενίσχυση του κύρους των νεανικών πρωταθλημάτων και δημιουργία  προεθνικών ομάδων με όσους διακρίνονται σε αυτά.
  • Διοργάνωση όλων των πανελλήνιων αγώνων αποκλειστικά από την ομοσπονδία, με πλήρη διαφάνεια.
Β4. Φροντίδα και για την ανάπτυξη & για το σκάκι κορυφής
Το αγωνιστικό σκάκι αποτελεί μια πυραμίδα που αν δεν ασχοληθεί κανείς ενεργά με όλα τα μέρη της θα καταρρεύσει. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
  • Ενδυνάμωση του ρόλου των περιφερειακών προπονητών, με κάλυψη όλων των γεωγραφικών περιοχών, αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής τους, περιοδική αξιολόγηση του έργου τους.
  • Δημιουργία ομάδας εργασίας για συντονισμό και ανάπτυξη προπονητικού προγράμματος και υλικού, μελετώντας και την πείρα από αντίστοιχα προγράμματα και υλικά άλλων χωρών.
  • Κατάργηση του υπάρχοντος – ουσιαστικά άκυρου – μητρώου προπονητών. Δημιουργία Σχολής Προπονητών σε συνεργασία με τους φορείς της πολιτείας. Ουσιαστική επιμόρφωση προπονητών και διαιτητών. Αξιοποίηση της διεθνούς συνεργασίας και πείρας. Για τη διεκδίκηση της ένταξης του σκακιού στις πανεπιστημιακές αθλητικές σχολές, σε πρώτη φάση ως μεταπτυχιακό αντικείμενο.
  • Ανάπτυξη ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας και εκπαιδευτικού-προπονητικού υλικού από την ΕΣΟ. Ιδιαίτερη φροντίδα για παιδική βιβλιογραφία. Δημιουργία ηλεκτρονικής συνδρομητικής βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο, δωρεάν για τους συλλόγους. Επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας της ΕΣΟ
  • Κατάρτιση και εκπόνηση περιοδικού προγράμματος προπονήσεων στις προεθνικές ομάδες, διενέργεια περιοδικών σεμιναρίων για προπονητές, στενή συνεργασία με τα μέλη των εθνικών ομάδων και διενέργεια προπονητικών καμπ πριν από σημαντικούς αγώνες.
  • Μέτρα για την υγιή ανάπτυξη του σκακιού κορυφής στο έδαφος μιας πλατειάς μαζικής ανάπτυξης του σκακιού που θα στηρίζεται στο σωματείο και τη γειτονιά. Διεκδικούμε την κρατική μέριμνα για την εξασφάλιση των κορυφαίων σκακιστών, αλλά και για την αναπτυξιακή αξιοποίησή τους.
  • Δημιουργία προεθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών, νέων & νεανίδων με ιδιαίτερη βαρύτητα των πανελληνίων πρωταθλημάτων στην κατάρτισή τους. Για ομάδες νέων & νεανίδων διενέργεια προπονητικών καμπ.
  • Φροντίδα για το γυναικείο σκάκι. Ουσιαστική συνεργασία με γυναικείες, κοινωνικές, συνδικαλιστικές και πολιτιστικές οργανώσεις και φορείς. Ξεχωριστός σχεδιασμός για ΑΜΕΑ.
Β5.  Το Σκάκι στην Εκπαίδευση και το Σχολικό Αθλητισμό
  • Κρίσιμο θέμα είναι η διεκδίκηση της κανονικής ένταξης του σκακιού στο σχολικό αθλητισμό, τα προγράμματα και τα σχολικά πρωταθλήματα που οργανώνονται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
  • Δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα δημιουργεί και παρέχει δωρεάν διδακτικό υλικό στους σχολικούς προπονητές ανά την Ελλάδα. Διερεύνηση δυνατότητας προμήθειας σκακιστικού υλικού πολύ χαμηλού κόστους και μαζικής διανομής του σε σχολεία.
  • Διεξαγωγή περιοδικών σεμιναρίων με παιδαγωγικό και σκακιστικό περιεχόμενο, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μελέτη εμπειριών άλλων χωρών. Ανάπτυξη υλικού με σκοπό την προώθηση του σκακιού και των ωφελειών του σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές, διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λ.π
Β6. Εκδημοκρατισμός και θεσμικό πλαίσιο
  • εκδημοκρατισμό της ΕΣΟ με την άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα. Με απόρριψη της λογικής των αποκλεισμών. Με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και σε όλες ανεξαίρετα τις διαδικασίες. Τα έγγραφα, τα πρακτικά και οι αποφάσεις της διοίκησης να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.
  • κατάργηση του Αθλητικού Νόμου 2725/99 και τοποθέτηση απέναντι στον υπό διαμόρφωση νέο με κριτήριο το εάν προάγει τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό.
  • ανεξάρτητη διεθνή πολιτική της ΕΣΟ. Αποδέσμευση από την διοίκηση Ilyumzhinov στην FIDE.
  • ΕΣΟ παρούσα στα κοινωνικά θέματα και προβλήματα. Με ιδιαίτερη φροντίδα, με πρωτοβουλίες πρακτικής στήριξης και αλληλεγγύης προς τις οικονομικά και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Για την προαγωγή των αξιών του ερασιτεχνικού αθλητισμού, της συναδέλφωσης, τη θωράκιση της νεολαίας από το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
  • Γ. Προχωράμε μαζί – για να αλλάξουν και τα πρόσωπα και τα πράγματα στην ΕΣΟ και το ελληνικό Σκάκι
    Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε τους λόγους που οδήγησαν στη διατήρηση αυτοτελούς πόλου αντιπολίτευσης στη βάση αρχών με τη συγκρότηση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης το 2004. Δίχως τις προσπάθειες αυτών των χρόνων το τοπίο στην ΕΣΟ και το ελληνικό σκάκι θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερο. 
    Πιστεύουμε στον ευρύτερο ρόλο του σκακιού και του αθλητισμού ως κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού μας. Συνδέονται με την υγεία, και την ψυχική ισορροπία, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας των νέων.  Πρέπει να αποτελούν δικαίωμα προσιτό σε όλους. Για αυτό διεκδικούμε την στήριξη από την πολιτεία ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για τηνδωρεάν, ή όσο πιο ανέξοδη, πρόσβαση στο σκάκι για όλους.
    Μπροστά στις αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας απευθύνουμε ένα ανοικτό κάλεσμα προς όλους όσους αγωνιούν για το μέλλον του σκακιού, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορετικές γνώμες, καλοπροαίρετες κριτικές και επιφυλάξεις.
    Μπορείτε να μας εμπιστευθείτε. Μιλάμε πάντα με ανοιχτά χαρτιά. Προερχόμαστε από συλλόγους ζωντανούς. Η μόνη υπόσχεσή μας είναι ο αγώνας για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να έχουν κυρίαρχο λόγο στην ΕΣΟ τα σωματεία, για να αποκτήσει λόγο η ΕΣΟ στα αθλητικά δρώμενα, για να βρίσκουν στήριγμα και αλληλεγγύη οι ανεξάρτητες προσπάθειες, να εξαλειφθεί η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός.  


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Tο ψηφοδέλτιο της "Νέας Σκακιστικής Κίνησης":


Διοικητικό Συμβούλιο – Τακτικά Μέλη:
1. ΚΑΡΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΑΝΙΑ) – ΕΣΣΝΑ
2. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΑΓΗΣ) – ΕΣΣΝΑ
3. ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ – ΕΣΣΝΘ-Χ
4. ΖΙΩΓΑΣ ΠΑΡΙΣ – ΕΣΣΝΘ-Χ
5. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΕΣΣΠEΠ
6. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΕΣΣΝΑ
7. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
9. ΣΙΑΜΕΤΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ
10. ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
11. ΤΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
12. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
13. ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
14. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
15. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
16. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
17. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
18. ΓΕΡΟΥΚΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
19. ΠΙΤΣΟΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
20. ΗΛΙΑΔΗΣ-ΜΠΛΑΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
21. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διοικητικό Συμβούλιο – Αναπληρωματικά Μέλη:
1. ΛΥΜΠΕΡΤΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ – ΕΣΣΝΑ
2. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΕΣΣΠ
3. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
4. ΑΖΗΣ-ΑΖΙΖΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
5. ΔΑΜΟΥΛΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
6. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
7. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Εξελεγκτική Επιτροπή – Τακτικά Μέλη:
1. ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΕΣΣΝΑ
2. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

Εξελεγκτική Επιτροπή – Αναπληρωματικά μέλη
1. ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πειθαρχικό Συμβούλιο – Τακτικά Μέλη:
1. ΚΟΚΟΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΕΣΣΝΑ
2. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πειθαρχικό Συμβούλιο – Αναπληρωματικά Μέλη:1. ΝΙΚΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ