Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Άρρυθμες και μή αναμνηστικές σημειώσεις στο κινητό (του Αλ. Σελλενίδη). Note ritmiche e prosastice nel cellulare (di Ale. Sellenides)

Του διαχειριστού.
Πρόχειρα σκιτσαρίσματα χαϊκού, σκόρπιοι στίχοι, μισοολοκληρωμένες -κάποιες επιγραμματικές—φράσεις. Αναμνηστικές καταγραφές δύσκολων στιγμών. Από τις σημειώσεις (αντί ημερολογίου) στο κινητό του. Καλύτερα τώρα εδώ, παρά να μείνουν κάπου για μελλοντική επεξεργασία ή διαγραφή.
.........................................................................

ΘΑΛΑΜΟΣ 333
Νοσοκομείο!?
Στο σκοτάδι ή στο φώς;
Τύψεις ενόχου/
Γόνυ ικέτου.

ΑΣ
(Χαλκίδα, 27.11.2015)

STRESS ECHO TEST
Προκάρδιον άλγος!
Δώρον χάρης ή ειρκτή;
Σφυγμοί προσευχής…

ΑΣ
(Χαλκίδα, 29.11.2015)

ΣΤΕΦΑΝΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σήμα κινδύνου.
Τρόμος μαζί με θάρρος.
Νίκη η ελπίδα!

ΑΣ
2.12.2015 (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ)



ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
Έξω από το μισοσκότεινο δωματιάκι,
Όπου τρεμόσβηνε η φλόγα στης Μάνας το καντήλι,
Κοντοστάθηκε βγάζοντας τα μυωπικά γυαλιά του.
Πάνω στα μισοθαμπωμένα τζάμια πρόσεξε, από την μέσα μεριά,
Με καθαρότερο βλέμμα (τα γι' άλλους
Ίσως ενοχοποιητικά σαν αδιόρατα ίχνη)
Μικροσκοπικά εδώ κι εκεί υγρά κυκλάκια:
Μικροί απολυτρωτικοί αστερισμοί
Δακρύων.


ΑΣ
(Κάτω Πατήσια, 4.12.2015)

ΚΡΙΣΙΜΗ ΝΥΚΤΑ
Βαριά και ακανόνιστη η ανάσα του αρρώστου
που κείτεται ημιθανής μες στα λευκά σεντόνια.
Απ' την ελπίδα πιάνεται του συνοδού η πίστι.


ΑΣ
5.12.2015 (Ερρίκος Ντυνάν, Δωμάτιο 532)


ΕΞΙΤΗΡΙΟ
Ήλιος σαν πάντα
καί στο γεμάτο ουρανό
βλέμμα τ' αρρώστου.

ΑΣ
9.12.2015 (Ερρίκος Ντυνάν, 532)
 


ΕΝΤΑΤΙΚΗ Γ΄
Οριακές καταστάσεις. Καλύτερα, νομίζουμε, να μήν τις βιώνει κανείς. Κι όμως! Σ’ αυτά τα ακραία σχεδόν έσχατα υπαρξιακά territoria, έχει ο άνθρωπος και μια θα ‘λεγα μοναδική ευκαιρία. Να ανακαλύψη την βαθύτερη ουσία του και την άλλη του διάστασι: την μεταφυσική. Ακόμα πιο ανεκτίμητης αξίας είναι το ενδεχόμενο βίωμα τού να νιώση βαθύτατα πως σ’ αυτήν την αποπνικτικά οριακή καί για την φυσικήν του ύπαρξι κατάστασι -- και βέβαια μέσα από το σιωπηλό σχήμα της προαευχής-- γίνεται δέκτης (μολονότι ανάξιος) μιας δροσιστικής αύρας από μια Πηγή Χαριτόβρυτη

Αλέξανδρος ΣΕΛΛΕΝΙΔΗΣ
(Αθήνα-Χαλκίδα, 10.12.2015)

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η προκήρυξι της ΕΣΟ για την διεξαγωγή του Περιφερειακού ομαδικού Πρωταθλήματος (Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας). Προκριματικός Όμιλος Α΄ Εθνικής (Π.Ο.Α.)



Αριθ. Πρωτ.   96516/20-1-2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
(ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΕΥΒΟΙΑ)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ (Π.Ο.Α.)

1. ΓΕΝΙΚΑ
Σύμφωνα με την Γενική Προκήρυξη του 44ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2016  (Αριθ. Πρωτ. 96434/10-12-2015), η ΕΣΟ προκηρύσσει το Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα για την Ανατολική Στερεά και Εύβοια (Π.Ο.Α.) για το 2016.
.
2. ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ομάδες που δικαιούνται να λάβουν μέρος είναι οι εξής :

1
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ
2
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΟΣ «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ»
3
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
4
ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
5
ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ
6
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
7
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΑΜΙΑΣ
8
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ»
9
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΑΜΙΑΣ
10
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
11
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ
12
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
13
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ «Ο ΛΕΒΑΔΟΣ»
14
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

Οι δηλώσεις συμμετοχής, με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι και τις 28/01/2016 με φαξ (210 9221620) ή e-mail (info@chessfed.gr).
Η δήλωση συμμετοχής ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΕΣ
3.1 Το σύστημα των αγώνων θα καθορισθεί σύμφωνα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών ως εξής:

2-3 ΟΜΑΔΕΣ
ΚΥΚΛΙΚΟ (ΠΟΥΛ) ΔΙΠΛΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ
4 – 5 ΟΜΑΔΕΣ
ΚΥΚΛΙΚΟ (ΠΟΥΛ)
6 – 8 ΟΜΑΔΕΣ
ΚΥΚΛΙΚΟ (ΠΟΥΛ) σε 2 ΟΜΙΛΟΥΣ
>  8 ΟΜΑΔΕΣ
ΕΛΒΕΤΙΚΟ 5 ΓΥΡΩΝ
Σε περίπτωση που δηλώσουν συμμετοχή 6 - 8 ομάδες, τότε θα χωριστούν σε 2 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια.
Οι 2 πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση (final 4) που θα διεξαχθεί με σύστημα πουλ.  Οι ομάδες από τον ίδιο όμιλο θα μεταφέρουν το μεταξύ τους αποτέλεσμα από τη φάση των ομίλων στην τελική φάση. Ο τόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης θα ανακοινωθεί με συμπληρωματική προκήρυξη.

3.2  Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας. Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 1 ώρας από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
3.3  Ισχύουν
·         ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) με τις τροποποιήσεις και τις συμπληρώσεις του
  • Οι Κανονισμοί  της FIDE και της ΕΣΟ με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ  (Κ.Α. άρθρο 1.22)
  • η Προκήρυξη του 44ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2016  (Αριθ. Πρωτ.   96434/10-12-2015).

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Γύρος
Ημερομηνία
Ώρα
1ος
Κυριακή 07 Φεβρουαρίου 2016
11:00
2ος
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
11:00
3ος
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
11:00
4ος
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
11:00
5ος/
Final 4
Κυριακή 06 ή 13 Μαρτίου2016
11:00

Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί με την οριστικοποίηση των συμμετοχών.
Μεταβολή του προγράμματος δεν επιτρέπεται κατ’ αρχή για κανένα λόγο. Οποιαδήποτε αίτηση για αναβολή αγώνα, και εφόσον είναι εφικτή,  θα εξετάζεται από τη Διεύθυνση των αγώνων και την ΕΣΟ.
Η ΕΣΟ έχει το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος εφόσον προκύψει σοβαρότατος τεκμηριωμένος λόγος.

5. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
5.1  Για να αγωνισθούν οι  σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλ. σε 10 σκακιέρες – 6 παρόντες,).  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα  να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.
5.2  Μηδενίζονται  μετά  πάροδο   1 ώρας από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στον  αγωνιστικό  χώρο.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει οι  ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (βλέπε 5.1),  τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.
5.3  Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει  στο διαιτητή τη  σύνθεση  του  μέχρι  την  καθορισμένη  ώρα  για  την έναρξη  των αγώνων,  τίθενται  σε  λειτουργία  τα  χρονόμετρα  των  σκακιστών  του χωρίς  αυτοί  να  έχουν  δικαίωμα  να  αγωνισθούν  πριν  δοθεί  η  σύνθεση.
5.4  Ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την  προϋπόθεση άτι παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης του αγώνα.   Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή  με  καθυστέρηση,  οι παίκτες του  υπεύθυνου  σωματείου  θα  χρεωθούν  στα  χρονόμετρά  τους  τον  αντίστοιχο  χρόνο  της  τυχόν  καθυστέρησης  στην  έναρξη  των  αγώνων.
5.5  Μετά τον έλεγχο του διαιτητή  ή  και  παράλληλα  ασκείται  υποχρεωτικά ο  ίδιος  έλεγχος  και  από  τους  αρχηγούς  των  δύο  ομάδων.
5.6 Δεν αρχίζουν  οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  Διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.
Αν  για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.  Ο  διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:
·         Δεν  έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  του Αθλητικής   Ιδιότητας  και  Υγείας  Αθλητή.  Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  όλες  τις  σχετικά  προβλεπόμενες  υπογραφές  και  σφραγίδες  ιατρού  και  σωματείου.
·         Δεν  είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.
Ο διαιτητής  και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά  στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο  της  νομιμότητας  συμμετοχής  των  παικτών  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.
5.7 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.
5.8 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.
5.9 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.
Ομάδα που αδικαιολόγητα δεν εμφανιστεί σε οποιονδήποτε γύρο των ομαδικών πρωταθλημάτων αυτόματα αποβάλλεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

6. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Σύμφωνα με την Προκήρυξη του 44ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2016  (Αριθ. Πρωτ.   96434/10-12-2015), το Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα Κεντρικής Ελλάδας ως Π.Ο.Α. θα διεξαχθεί με την ακόλουθη 10μελή σύνθεση που ισχύει για την Α΄ εθνική:

1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
-         5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
-         6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1996),
-         7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2000),
-         8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1996),
-         9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2000).
-     10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2004).

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τη δήλωση συμμετοχής της ομάδας, μέχρι τις 28/1/2016. Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

Κατ Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

ΕΛΟ FIDE
ΠΑΡΑΒΟΛΟ
Μέχρι 2400
90 Euro
2401-2500
120 Euro
2501-2600
150 Euro
2601-2700
180 Euro
2701-2800
210 Euro
κ.ο.κ.

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.  Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.

Τα σωματεία που  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 28/01/2016 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Φεβρουάριος 2016), κατά φθίνουσα σειρά.
 β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).
γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Φεβρουάριος 2016, κατά φθίνουσα σειρά.
δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.

Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.

7. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ
7.1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
7.2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.
7.3 Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.
7.4 Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

8. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
  
8.1
Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
1. Βαθμοί
2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
4. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
8.2 Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και η ηττημένη 0 βαθμούς. Αν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση 1 βαθμού. Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.
8.3 Το αποτέλεσμα του αγώνα προκύπτει από το άθροισμα των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες των ομάδων στις παρτίδες τους. Ο νικητής κάθε παρτίδας παίρνει 1 πόντο , ενώ ο ηττημένος δεν παίρνει πόντο. Αν η παρτίδα λήξει ισόπαλη κάθε παίκτης παίρνει από μισό πόντο. Για τις παρτίδες χωρίς αγώνα ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 8.3.β.
8.3.α.  Η νικήτρια ομάδα χωρίς αγώνα θεωρείται ότι κέρδισε το παιχνίδι συγκεντρώνοντας το μέγιστο των πόντων μείον μισό πόντο (δηλαδή σε 10 σκακιέρες 9,5 – 0). 
8.3.β.  Για κάθε παρτίδα που χάνει μια ομάδα χωρίς αγώνα (μη προσέλευση παίκτη) αφαιρείται μισός πόντος από το σύνολο των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες της και μέχρι να μηδενιστούν οι πόντοι που συγκέντρωσαν (όχι αρνητικοί πόντοι).
8.4 Η ομάδα που παίρνει το "ΒΥΕ" (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½  πόντους.

9. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
9.1 Κάθε συνάντηση καλύπτεται υποχρεωτικά από διαιτητή που είναι καταχωρημένος στον Πίνακα Ορισμού Διαιτητών  της Κ.Ε.Δ.
9.2 Το συνολικό κόστος της διαιτησίας κάθε συνάντησης καλύπτεται από το σωματείο-έδρα και περιλαμβάνει την αμοιβή του διαιτητή (15 ευρώ για την συνάντηση) + τα πιθανά οδοιπορικά (που θα είναι το ποσό των εισιτηρίων).
9.3 Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται συνάντηση χωρίς την παρουσία διαιτητή.
9.4 Ο διαιτητής ενημερώνει αμέσως τον  Επικεφαλής Διαιτητή καθώς και την γραμματεία της ΕΣΟ για το αποτέλεσμα της συνάντησης και φροντίζει για την κοινοποίηση το αργότερο εντός 48 ωρών του φύλλου αγώνα και των εντύπων σύνθεσης της συνάντησης.

10. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
10.1  Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ
10.2  Οι ενστάσεις υποβάλλονται με παράβολο 90 ευρώ που κατατίθεται είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.), το αργότερο σε 24 ώρες από την ώρα λήξης της συνάντησης. Για να είναι έγκυρη η ένσταση πρέπει να έχει γραφεί σχετική παρατήρηση στο φύλλο αγώνα με τις απαντήσεις του διαιτητή και του αρχηγού της άλλης ομάδας.
10.3  Αρμόδια για την εκδίκαση των ενστάσεων είναι η Επιτροπή Ενστάσεων της ΚΕΔ  της οποίας η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη.

10. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Καθήκοντα Διεύθυνσης των Αγώνων θα ασκήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΣΟ κ. Βασίλης Θεοδωρίδης.

11. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Ο επικεφαλής Διαιτητής θα ορισθεί από την ΚΕΔ.
Οι διαιτητές των συναντήσεων θα επικοινωνούν με τον Επικεφαλής Διαιτητή για οποιοδήποτε τεχνικό θέμα διαιτησίας.

12. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Η 1η ομάδα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας  2016.

13.  ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στην πρώτη ομάδα  θα απονεμηθεί κύπελλο.

14. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Για όσα δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη και στους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ αποφασίζει η Διεύθυνση Αγώνων.
 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Αγίων Θεοφανίων τροπάρια (απολυτικίον και κοντάκιον). Un tropario di Epifania (testo con traduzione in neogreco e video su You Tube). The troparion and the kontakion of Epiphany (You Tube video and text)

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α΄.
Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε
ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις,
τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι,
ἀγαπητὸν σε Υἱὸν ὀνομὰζουσα
 καὶ τὸ Πνεῦμα, ἐν εἴδει περιστερᾶς,
 ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλὲς.
Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεὸς
καὶ τὸν κόσμον φωτίσας,
δόξα σοι.
Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

(Δικιά μου απόδοσι:)
Στην βάπτισί σου, Κύριε, στον Ιορδάνη
παρουσιάστηκε η προσκύνησι η της Τριάδας:
του Πατέρα σου η φωνή φανερά το μαρτυρούσε
καθώς ονόμαζε εσέ αγαπητό Του Γιό
και το Άγιο το Πνεύμα με μορφή περιστεριού
ήτανε βεβαίωσι για το αλάθητο του λόγου.
Χριστέ, εσύ που αποκαλύφθηκες Θεός
και φώτισες τον κόσμο, δοξασμένος νά ‘σαι!

Απολυτίκιο Αγ. Θεοφανείων - 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

...............................................
Κοντάκιον Ἦχος δ’. Αὐτόμελον.
«Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη
και το Φως Σου Κύριε εσημειώθη εφ΄ ημάς
εν επιγνώσει υμνούντας Σε.
Ήλθες εφάνης το Φως το απρόσιτον»

Ρωμανός ο Μελωδός.

(Δικιά μου απόδοσι:)
Έγινες επιτέλους ορατός σήμερα στην οικουμένη
και το Φώς σου, Κύριε, έγινε σημείο αναγνώρισης
για μάς που με βαθειά επίγνωσι σε υμνούμε.
Ήλθες, φανερώθηκες εσύ, το Φώς το υπερούσιο!