Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Τρείς επτάδες αποφθέγματα «Εκ του πλησίον» του Οδυσσέα Ελύτη. Χαιρετισμός στο «10ο Θερινό Πρόγραμμα ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού, 2016»!! Nella decima edizione il Programma d’ insegnamento di lingua e cultura Neogreca “In-Country Study Program”!! Saluto inaugurale con 21 aforismi di Elitis.

Ξεκινάει αύριο Σάββατο το κατ’ αποκλειστικότητα γνωστό στο ιστολόγιό μας και καθιερωμένο πια εν Ελλάδι και Αυστραλία In Country Study Program. Το θερινό αυτό σχολείο ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Αυστραλούς φοιτητές συμπληρώνει εφέτος δέκα χρόνια!

Στην εορταστική αυτή επέτειο, προγραμματίζεται να τιμηθούν καταλλήλως (με ομιλίες, παρουσιάσεις, αλλά και θεματικά πεδία εργασιών) και άλλες «επετειακότητες», με κορυφαίες τα 2400 χρόνια του Αριστοτέλη και τα 20 χρόνια του Οδυσσέα Ελύτη.
Από αυτή την σημαντικότατη για τα ελληνικά γράμματα επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του Ελύτη, επιλέξαμε το υλικό αυτής της ανάρτησης.
Ως χαιρετισμό για την έναρξι του 10ου Θερινού Προγράμματος.
Άλλωστε αυτά και άλλα σχεδιάζουμε να τα πούμε …εκ του πλησίον!
Προς ώρας:
Καλή Επιτυχία και να τα εκατοστήση!


Α΄


1. Γρατζουνάει το πρώτο σου φιλί, όπως το πρώτο σου ποίημα. Κι είναι οι δυο αυτές αγριμάδες που, αν συμπέσουν και κάνουν καινούριο φεγγάρι, μπορεί να ξαναγραφτεί απαρχής η ιστορία του κόσμου.

2. Συνεχίζεται και από την αντίθετη φορά των υδάτων ο ρους .
 

3. Από παιδιά και μόνον φτιάχνεις Ιεροσόλυμα.4. Αλλ' εμπρός μια χαμηλή εκκλησία μ' έναν Θεό πανύψηλο.5. Μην ανησυχείς. Υπάρχει πάντα μια δεύτερη τύχη που ακολουθεί πίσω απ' την πρώτη. Αρκεί να ξέρεις να περιμένεις παρά έναν ή δύο αιώνες, ενίοτε.6. Ο Ξενοφών τυγχάνει εξάδελφός μου και η μικρή Ασία ομοεθνής. Κατά τ' άλλα, πραγματικά, τρώω περγαμόντο για να ξημερώσει και γράφω ποιήματα ώστε να ερωτεύομαι σωστά.7. Η ελευθερία έχει δύο κοφτερές όψεις, όπως τα παλιά ξυραφάκια.
 


Β΄


8. ΤΗΣ ΛΕΠΡΑΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ. Σωρεύει
                          ο φιλάργυρος ανυπαρξία και χαίρεται,9. Ώς κι ο καημός εάν τον ταξιδεύεις χρειάζονται όκια.10. Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει. Που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.11. Και διαμάντι στα δύο φτάνει να κόψει ένα μαχαίρι, αρκεί νά 'ναι από συμφέρον.12. Το κατά λάθος λάθος μπορεί να σε οδηγήσει και σε άλλα επόμενα, δέν σε επαναφέρει όμως στο σωστό ποτέ.13 Η τρέχουσα ευφυΐα είναι μια ισορροπία ανάμεσα στο χείριστο και το βέλτιστο.14. Κοίτα να κόβεις κάθε τόσο τα νύχια τής Ιστορίας, επειδή έτσι και μεγαλώσουν θα πνίξουν κι εσένα και την αλήθεια.


Γ΄15. Αν δέν σου λείψει ένα κομμάτι ζωής, όνειρα μήν περιμένεις.16. Το θαύμα είναι πάντοτε μονογενές. Η παραμικρή προσθήκη ευφυΐας Μαγιού το μεταβάλλει σε γεωμετρημένο λαχανόκηπο.17. Άπαξ και φτάσει να θεωρείται αλάνθαστο ένα χρώμα, δέν υπόκειται πλέον στην εξέλιξη, ακριβώς όπως ένας τέλειος στίχος.18.Την άνοιξη αν δέν τη βρείς τη φτιάχνεις.19. Τον κορυδαλλό τον ακούς μόνον όταν δέν τον βλέπεις, όπως την έμπνευση τη βρίσκεις μόνον όταν δέν την κυνηγάς.20. Η απόσταση ανάμεσα στο τίποτε και το ελάχιστο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι ανάμεσα στο ελάχιστο και το πολύ.21. Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε, άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πεί ο Θεός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: