Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα ορθόδοξο σκακιστικό πρόβλημα σε σχήμα σταυρού, δύο κινήσεων. Un problema di scacchi a due mosse; in forma di croce!

Συμβαδίζοντας έστω και εκ του μακρόθεν με τον εορτασμό κατα το ορθόδοξο εορτολόγιο της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού θα περιοριστούμε στην ανάρτησι ενός σκακιστικού προβλήματος με το σχήμα του κατ’ εξοχήν χριστιανικού συμβόλου.

 Βέβαια, να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία, πως κάθε χρόνο σαν σήμερα η Εκκλησία εορτάζει όχι ένα, αλλά δύο κοσμοϊστορικά γεγονότα: αφ’ ενός --και κυρίως - την παγκόσμια Ύψωσι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ναόν της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, για προσκύνησι, (14η Σεπτεμβρίου του έτους 326 επι βασιλείας Κωνσταντίνου του Μεγάλου και πατριαρχίας του Ιεροσολύμων Μακαρίου), αφ’ ετέρου την δεύτερη Ύψωσι του Τιμίου Σταυρού, που έγινε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο (τον Μάρτιο του 630), όταν αυτός επέστρεψε νικηφόρος από την πολυετή κατά των Περσών εκστρατεία. (Σημειωτέον ότι οι Πέρσες είχαν κλέψει τον Τίμιο Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα το έτος 614, αλλά προς τιμήν τους είχαν σεβασθή το κειμήλιο)…

Όσο για το σκακιστικό μας πρόβλημα, είναι ένα εύκολο δυάρι (οι έμπειροι λύτες δεν θα χρειασθούν πάνω από 2 λεπτά!) -- μια σκακογραφική σύνθεσι του Α. Φίνκ, 98 χρόνια παλιά.
 ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
 A. J. Fink, (1917)
 7+3  ................  #2


ΛΥΣΙ:
Βδ2

2 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε καλημέρα και Χρόνια Πολλά
Λύση:
Ένα συμμετρικό πρόβλημα με θέμα "Ρόδα του Ίππου". Η μόνη κίνηση που έχει ο μαύρος είναι αυτή του Ίππου, ο οποίος κινείται περιμετρικά.
1.Βδ2! (κίνηση αναμονής)
1....,Ι:Ιβ4 2.Β:Ι#
1....,Ιβ6 2.Α:Ι#
1....,Ιγ3 2.Α:Ι#
1....,Ιγ7 2.Αγ5#
1....,Ιε3 2.Α:Ι#
1....,Ιε7 2.Αε5#
1....,Ι:Ιζ4 2.Β:Ι#
1....,Ιζ6 2.Α:Ι#
Σου στέλνω με e-mail τρία προβλήματα με θέμα το σταυρό για να τ' αναρτήσεις.
Φιλικά,
Carlo

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Φίλε μου Carlo, Χρόνια Πολλά και σε σένα!

Σε ευχαριστώ και για την άψογη λύσι και για το πλούσιο θεματικό υλικό που προ ολίγου είχες την καλοσύνη να μου στείλεις!
Μόνο που με την μεγάλη εμπειρία και τον ενθουσιασμό σου, μου …βάζεις δύσκολα! :)
Υπόσχομαι να αξιοποιήσω ένα ποσοστό από το όμορφο υλικό (Ίσως τα 2/3. Το ένα από τα τρία είναι καλυμμένο από το Ιστολόγιό μας, προφανώς ως διασκευή: http://neospalamedes.blogspot.gr/2008/12/un-finale-inverosimile-racconto-di.html ),
εν ευθέτω χρόνω. Και –πίστεψέ με- κατά δύναμιν!