Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας. Για πολλοστή φορά και εν καιρώ χρεοκοπίας! In mezzo di bancarotta il Ministero di Istruzione in Grecia cambia nome; per una ancora volta!?

Άλλαξε ο Μανολιός... (Ή μπάς κι αλλαξοπίστησε;)

«... Αποτελεί Θεία τιμή το να αναθρέψει κάποιος Ελληνόπαιδες, με τις γνώσεις της Ιεράς μας Θρησκείας, να τους εκπαιδεύσει στην πάτριον γλώσσα..» 
Ι. Καποδίστριας 

Τώρα, μάλιστα!
Ελύθηκε το πρόβλημα της παιδείας στο ελλαδικό κράτος!
Οι εγκέφαλοι του αρμόδιου Υπουργείου πρίν καλα καλά σχηματιστεί η νέα Κυβέρνησι, απεφάνθησαν πως αυτό που χρειάζεται, είναι η …αλλαγή του ονόματος!
Έτσι, το τέως Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (ναί, το κάποτε Εθνικής Παιδείας) μετονομάζεται σε «Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Και καλά για την σοβαρότητα του ζητήματος και την αναγκαιότητα κατά την ουσία του, ας μην επιχειρηματολογήσουμε. Αλλά, αυτοί οι φωστήρες που συμβούλεψαν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, δεν ζούν σ’ αυτήν την χώρα; Δεν έχουν αντίληψι έστω της οικονομικής λαίλαπας την οποία διερχόμαστε με τις αυτοκτονίες και τα άλλα γνωστά ή ανείπωτα καταστρεπτικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς αυτού τού --ας πούμε-- κράτους;
Δεν αποκλείω να μας πούν πως τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (γύρω στα 800.000 στοίχισε η προηγούμενη μετονομασία του Υπουργείου) θα τα εντάξουν σε κάποιο από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Όμως, σε κάθε περίπτωσι, ποιός εχέφρων πολίτης δεν αγανακτεί στην διαπίστωσι πως:
Το συγκεκριμένο Υπουργείο-διελκυστίνδα έχει ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΕΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ μετονομαστεί ήδη άλλες τέσσερες (4!) φορές;

Πώς; Πάμε ανάδρομα:
Τώρα, Σεπτέμβριος του 2015, μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τον Ιανουάριο του 2015 (ναι, δεν πρόλαβε ούτε χρόνο!) είχε μετονομασθή σε Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το 2013 είχε μετονομασθή σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το 2012 είχε μετονομασθή σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
και το 2009, μαζί με το 1ο Μνημόνιο, ο τότε Πρωθυπουργός, ΓΑΠ, είχε σπεύσει να ξεβαφτίσει το πολύπαθο Υπουργείο Παιδείας μας που, σημειωτέον, κρατούσε (επι εξηκονταετίας, από τα μεταπολεμικά χρόνια) μέχρι τότε το προσδιοριστικό επίθετο «ΕΘΝΙΚΗΣ» στην ονομασία του, με τον --γελοιωδέστερο μακράν-- τίτλο: «Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων»…

Ά, ξέχασα και το κερασάκι:
Μαζί με το «Παιδείας», η νέα Κυβέρνησι μετονομάζει άλλα τέσσερα προϋπάρχοντα Υπουργεία:
το «Ναυτιλίας», το «Οικονομίας», το «Υποδομών» και το «Περιβάλλοντος»!

Πώς το τιτλοφορεί ο Γιανναράς το τελευταίο του άρθρο στην στήλη του, αυτό για την ευρωστία της οικονομίας, της δημοκρατίας μας, ή μάλλον την προοπτική της ίδιας της χώρας μας, της Ελλάδας;

Να ζούμε, να την θυμόμαστε! 

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

30.09.2015
"ἙΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ":
ΘΕΜΑ: Συντομογραφία Ελληνικού τίτλου Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ξενόγλωσση απόδοση

Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από το ΠΔ.70/15 (Α,114/22-09-15), το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ως συντομογραφία χρησιμοποιείται το αρκτικόλεξο YΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με την ΑΠ. 150277/Α1/24-09-15 ΥΑ.(Β,2110)
Για την αγγλική αλληλογραφία, χρησιμοποιείται ο τίτλος «Ministry of Education, Research and Religious Affairs», ενώ για τη γαλλική «Ministère de l’ Éducation, de la Recherche et des Affaires Religieuses».
Ο τύπος και το περιεχόμενο των σφραγίδων των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους ορίζεται με τον Ν.48/75 Α,108, ενώ το ειδικό ανά υπηρεσία περιεχόμενο ρυθμίζεται από τις ειδικές ιδρυτικές διατάξεις ή τις διατάξεις μετονομασίας εκάστης υπηρεσίας, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ως άνω ΠΔ.
Παρακαλούμε για την αλλαγή του τίτλου του Υπουργείου.
........................
Σ.Σ. In italiano (να υποθέσουμε):
Ministero di Educazione, Ricerca ed Affari Religiosi