Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ένα δυάρι, σκληρό καρύδι, από την Πάντοβα. Δίδυμο πρόβλημα του Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν. Un problema-rompicapo in due mosse da Padova. Una composizione (gemelli!) di Alan Doris Battiston. 2 two movers twins di Alan Doris Battiston.

A
MATTO  IN  2 MOSSE
  (A 9+12.  B:  Ph4 in c7Battiston Alan Doris - 1982  

Το αποψινό δίδυμο σκακιςτικών προβλημάτων μας το έστειλε ένας διαδικτυακός φίλος από την Πάντοβα. Ο γνωστός Ιταλός προβληματιστής, Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν, δέχθηκε την σχετική παράκλησί μας και μας έδωσε μέσω ΦΒ (όπου δεχθήκαμε και τον σχετικό με πρόσφατα αναρτημένο πρόβλημα σχολιασμό του) όχι ένα που του είπαμε, αλλά δύο προβλήματα! Δίδυμα!

Δίδυμα, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σιαπέρας, είναι η περίπτωσι "όταν απο ένα πρόβλημα προκύπτη, με μια μικρή τροποποίηση ένα άλλο πρόβλημα (με τελείως διαφορετική λύση)...". Όσο για αυτήν την διαφοροποιητική τροποποίησι, αυτή "πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ασήμαντη π.χ. προσθήκη ενός πιονιού..."
Και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωσί μας: Το παραπάνω πρόβλημα διαφέρει απο το πιο κάτω αδελφάκι του, κατα το οτι το πιόνι θ4 δεν υπάρχει, αλλά "μετατοπίστηκε" στο γ7.

Λοιπόν! Και τα δύο προβλήματα είναι δύο κινήσεων. Όπως μάλιστα συμβαίνει με την κατηγορία τους, χαρακτηρίζονται και τα συγκεκριμένα από μια"εσωτερική" διασύνδεσι. Πληροφορία πολύ χρήσιμη και ιδιαιτέρως διευκολυντική για τους έμπειρους λύτες.

Αυτό, τον υποφαινόμενο δυστυχώς δεν τον απασχόλησε όσο έπρεπε. Μάλιστα επεχείρησε να λύση το πρώτο διδυμάκι από το διάγραμμα στην οθόνη του υπολογιστήρα του και έχοντας -τί υπεροψία- αναμμένη και την τηλεόρασι δίπλα του?! Αποτέλεσμα; Δεν του έφτασαν ούτε 25 ολόκληρα λεπτά προσπάθειας!; 

Σκληρό καρύδι, λοιπόν; Εξαρτάται! Εσείς βάλτε τα δυνατά σας και δοκιμάστε μόνοι σας! Και γευθήτε χωρίς βιασύνη και ...κόλπα το όποιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο της σύνθεσης!

B


(9+12)             ......................                #2
                                         
Στον φίλο έξ Ιταλίας ένα μεγάλο Grazie!
Και με την ευκαιρία:
Saluti a Padova!

3 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε καλημέρα!
Πράγματι δύσκολο το σημερινό δίδυμο. Έκανα 10΄λεπτά για να βρώ το κλειδί, κι' αυτό διότι απέκλεισα το ενδεχόμενο ως κλειδί την αιχμαλωσία πιονιού, που είναι σπάνια περίπτωση. Μόνο ο Sam Loyd έκανε τη χρήση αυτή. Ο μηχανισμός είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, οι Ίπποι αιχμαλωτίζουν το πιόνι "ζ5"!!
Λύση:
(Α)Διάγραμμα:
1.Ιη3:ζ5!(>2.Πε4#),Π:Π 2.γ:Π#
1...,Πε3(διατομή Grimshaw, μαύρη)2.Iε7#(διατομή Grimshaw,λευκή)
1...,Αγ6 2.Π:ε6#
1...,Ιζ6(διατομή Grimshaw, μαύρη) 2.Ιε3#(διατομή Grimshaw,λευκή)
(Β)Σθ4 ---> Σγ7:
1.Ιδ6:ζ5!(>2.Πε4#),Π:Π 2.γ:Π#
1...,Πε3(διατομή Grimshaw, μαύρη)2.Iε7#(διατομή Grimshaw,λευκή)
1...,Αγ6 2.Π:ε6#
1...,Ιζ6(διατομή Grimshaw, μαύρη) 2.Ιε3#(διατομή Grimshaw,λευκή)

Papaveri είπε...

Αλεξάνδρε καλημέρα!
Περίμενα κάποιο σχόλιο σου στη λύση του δίδυμου, που δεν έκανες.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Carlo, Χρόνια Πολλά!
Καθυστέρησα λίγο.
Δεν ξέρω αν θα με πιστεύσης, αυτό έπαθα και εγώ! Απέκλεια ως επιλογή για το κλειδί το πάρσιμο πιονιού.
Μέσα στην ημιμάθειά μου, νόμιζα πως μπορεί να είναι άκόμα και παράνομο κάτι τέτοιο για την σύνθεσι.
Ευχαριστώ για την πλήρη λύσι!