Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Νέο πρόβλημα από τον Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν: δυάρι και ανέκδοτο!! Un problema in due mosse da Alan Doris Battiston: interessante ed ... inedito!! A new chess problem of A.-D. Battiston: two mover and unpublished!


Η προχθεσινή δημοσίευσι των δίδυμων προβλημάτων του Ιταλού συνθέτη Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν στο ιστολόγιό μας είχε μια απρόσμενη συνέχεια. Ο φίλος ιστολόγος και προβληματιστής φαίνεται ότι ευχαριστήθηκε τόσο πολύ από την ανάρτησι που έσπευσε να μας στείλη ακόμη μία του σύνθεσι. Και αυτή τη φορά μάλιστα ανέκδοτη!
Πρόκειται για ένα του πρόβλημα δύο κινήσεων, το οποίο όπως μας δήλωσε, είναι κι αυτό παλιά του σύνθεσι, (του 1983, αλλά μέχρι σήμερα αδημοσίευτο) και που ο ίδιος το θεωρεί ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και «τεχνικώς άψογο».
Μην περιμένοντας τέτοια ανταπόκρισι δεν βρίσκουμε λόγια για να ευχαριστήσουμε τον φίλο μας Άλαν Ντόρις για την μεγάλη τιμή. Είναι από τις περιπτώσεις που  μας προσφέρεται -και μάλιστα απρόσμενα- ηθική συμπαράστασι και δυσεύρετη ενδυνάμωσι.
Εμείς συνεχίζουμε με την ελπίδα να κρατιόμαστε σταθερά στην καλή προσπάθεια και να αποδεικνυόμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης συνεργατών και φίλων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 
MATTO IN DUE MOSSE
Alan Doris Battiston (1983).  Unpublished

(10+4)     .................       # 2

Υστερόγραφη πληροφορία για τους επίδοξους λύτες:
Αρκετά πιο εύκολο απο το προηγούμενο (με το δίδυμο).
Κάντε, λοιπόν, λιγώτερο απο 10΄ για να περάσετε τον διαχειριστή (που πάλι δεν καταδέχθηκε να βάλη την θέσι στην σκακιέρα...).

2 σχόλια:

Papaveri είπε...

Δοκιμή:1.δ6;Αγ2! 2?#
1.Ιε4!(>2.Βγ3#),Πη1 2.Πη5#
1...,Πγ7 2.Πε7#
1...,Α:Ι 2.Π:Α#
Χρόνος:Ουτέ 2΄λεπτά!!

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Bravo!
Ο παλιός, αν είναι έμπειρος και ειδήμων, φαίνεται!
Κάρλο, πέρα απο την ορθή λύσι, αν αναγνωρίζεις και κανα τεχνικό ζήτημα στην σύνθεσι, το προσθέτεις.