Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

΄Ένα δύσκολο σκακιστικό πρόβλημα πέντε κινήσεων, με έξη ακριβώς κομμάτια και με σχήμα Ταύ!! Un problema di scacchi in 5 mosse e più vicino alla figura della lettera T.

Το σημερινό σκακιστικό πρόβλημα μάς το έστειλε ο εξαίρετος φίλος του ιστολογίου μας Carlo De Grandi για να το αναρτήσουμε ως πιο χαρακτηριστικό για το σχήμα του γράμματος Ταύ, από το προηγούμενο (του Π. Μόρφυ)

Είναι ένα πρόβλημα πέντε (5) κινήσεων και μάλιστα βραβευμένο. 
Ο καλός φίλος μάς έστειλε όχι μόνο την λύσι, αλλά και τα άλλα στοιχεία του προβλήματος: 
Συνθέτης ο Βλάντιμηρ Τσεκάρκοφ, πρώτη δημοσίευσι στο ρωσικό περιοδικό «64», (Шахматное обозрение, 1981), αλλά ο φίλος μας Carlo το βρήκε και μας το έστειλε «από το βιβλίο του B. M. Archakov με τίτλο: «Chess Mosaic», έτος έκδοσης:1984». 

Εμείς να τον υπερευχαριστήσουμε και να σημειώσουμε με έκπληξι όχι μόνο τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που συναντήσαμε κατά την προσπάθειά μας να το λύσουμε, (πάνω από 1 ώρα, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα πρόβλημα μινιατούρα), αλλά και ότι σημειολογικά το εν λόγω πρόβλημα έχει περίεργες αναλογίες με την κατακερματισμένη και υπο κατάργησι Τοπική Επιτροπή των Σωματείων της Ανατολικής Στερεάς:
Έξι συνολικά μέλη = 6 πεσσοί
Δύο παρατάξεις, 4 μέλη η μία η πλειοψηφία και 2 η άλλη, η μειοψηφία. = 4 λευκά + 2 μαύρα.
Κι αν στην πραγματική ζωή τα μέλη της πλειοψηφίας της ΤΕΣΣΑΣ παραιτήθηκαν το ένα μετά το άλλο, κάτω από την υπονομευτική τακτική του ζεύγους της μειοψηφίας, σ’ αυτό το πρόβλημα φαίνεται μια πιο «αισιόδοξη λύσι». Όταν το λύσετε, θα διαπιστώσεται αυτό που μας γράφει ο Carlo:
 "Τελικά το γράμμα «Τ» μετασχηματίστηκε σε γράμμα «Γ»"!

2 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε καλησπέρα και καλό μήνα!!
Για την ονομαστική σου εορτή σου αφιερώνω το κάτωθι βοηθητικό πρόβλημα , τ’ οποίο σχηματίζει το γράμμα «Α» του ονόματός σου. Και αυτό προέρχεται από το ίδιο βιβλίο του B. M. Archakov με τίτλο: «Chess Mosaic», έτος έκδοσης:1984.
Λευκά:Ργ3,Πε3,Αδ7 (Κομ.3)
Μαύρα:Ρδ5,Πγ6,ε6,Αγ5,ε4Σγ4,γ7,ε5,ε7 (Κομ.9)
FEN:[8/2pBp3/2r1r3/2bkp3/2p1b3/2K1R3/8/8]
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις. (Δύο λύσεις.)
Α)1....,Πγ6δ6 2.Αβ5,γ6 3.Α:β4#
Β)1....,Πεδ6 2.Αζ5,ε6 3.Α:Α#
Φιλικά,
Carlo

Papaveri είπε...

Διόρθωση στο πρόβλημα που σου έστειλα.
"Παίζουν τα μαύρα και τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις. (Δύο λύσεις.)"