Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ένα δυάρι πρόβλημα του Σάμ Λόυντ σε σκακιστική κάρτα;! A two-mover chess problem of Samuel Loyd; on a chesscard?! Un problema a 2 mosse di Sam Loyd; su una cartolina scacchistica!?

Στην προχθεσινή μας ανάρτησι είχαμε αναφερθή στην επινόησι του μακαρίτη φίλου μας, Αλέξη Κλαμαρή με τις σκακιστικές κάρτες.
Σήμερα βρήκαμε μια υλική απόδειξι πως μια ανάλογη ιδέα έχει υλοποιηθή (εμπορικά) από άλλους. Πρόκειται, όπως φαίνεται στην εικόνα μας, για μια πολύχρωμη κάρτα, η οποία όπως την βρήκαμε στο ντουλάπι, είναι από χαρτόνι και περιβάλλει κατάλληλα μια ντουζίνα παραλληλόγραμμες κάρτες εν είδει ¨σουβέρ¨, που όλες τους έχουν καλαίσθητα εκτυπωμένα επάνω τους σκακιστικά προβλήματα!

Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει ένα από τα χιλιάδες προβλήματα-αριστουργηματικές συνθέσεις του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη του είδους, Σάμ Λόυντ. Για τις άλλες σκακιστικές κάρτες της ¨συσκευασίας¨ θα αναφερθούμε πιθανόν σε άλλη ευκαιρία.

Αξίζει να επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα του Λόυντ.
Είναι δυάρι και με πολύ λίγα κομμάτια (πρόβλημα "Μινιατούρα"). Κατα συνέπεια εύκολο. Προβλεπόμενος χρόνος επίλυσης: από 1 έως 10+ λεπτά. Εξαρτάται από την εμπειρία και την δυναμικότητά σας.
Φυσικά λύνεται κι από το διάγραμμα.

Λοιπόν, παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις.

2 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε καλημέρα!
Λύση του προβλήματος.
1Βα2!,Ρη6/Α επί της διαγωνίου "θ5-δ1" 2.Βη8#
1....,Α επί της διαγωνίου "θ5-ε8) 2.Βη2#
Χρόνος: 30΄΄

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Che piacere!
Να ‘σαι καλά, Carlo! Πολύ σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο με την λύσι! Καλά από χρόνο με έσκισες! Εγώ έκανα (από το διάγραμμα) γύρω στα 2΄ - 2,5΄.
Να ομολογήσω ότι εχθές έλαβα μία ακόμα πλήρη λύσι και μάλιστα από παλιό μου μαθητή (
Σεραφείμ Τσουνής 1.Qa2 ! αν Bg6 - Bf7 - Be8 2. Qg2 # αν Βg4-Bf3-Be2-Bd1 2.Qg8 # αν Κg6 2.Qg8# αν Κg4 2.Qg2 #), αλλά στο Facebook και χωρίς την λεπτομέρεια του χρόνου. Δεν αποκλείεται και αυτός να με ξεπέρασε! :)