Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η Προκήρυξι των Ατομικών Πρωταθλημάτων Παίδων-Κορασίδων (κάτω των 8, 10, 12, 14, & 16 ετών) ΤΕΣΣΑΣ 2015 και …μια από τα ίδια. Il Bando di Gara dei Campionati Giovanili Regionali (TESSAS 2015)...


Με απίστευτη καθυστέρησι και χωρίς τις επιθυμητές διαδικασίες διαφάνειας ή ισότιμης συνεννόησης των ενδιαφερομένων σωματείων βγήκε η από μηνός σχεδόν αναμενόμενη Προκήρυξι των αγώνων για τα Ατομικά Πρωταθλήματα Σκακιού για τις μικρές ηλικίες αθλητών, Κ-16, Κ-14, Κ-12, Κ-10 και Κ-8 ετών. Από την (ας την πούμε έτσι) ΤΕΣΣΑΣ.



(ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:

1. Είχαμε ως «ΑΕΚ Άβαξ Και Πεσσοί» ζητήσει εγγράφως στην ΕΣΟ να μην επιλεχθή το Σάββατο 09.05.2015.

2. Μπορεί η Προκήρυξι της ΤΕΣΣΑΣ να φέρει αρ. πρωτ.  και ημερομηνία 28/4/2015, αλλά ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 3.05.2015 και ώρα 1.06΄, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την έγκαιρη πληροφόρησι για εμάς, τους προπονητές, τους ίδιους τους αθλητές του Συλλόγου μας και τους γονείς τους, τουλάχιστον το Σάββατο. Και όμως, όπως θα δήτε παρακάτω, η ΕΣΟ υπογράμμιζε στην τελευταία της επιστολή προς την ΤΕΣΣΑΣ:  «να μας διαβιβάσετε άμεσα το σχέδιο της σχετικής προκήρυξης προκειμένου να εκδοθεί το αργότερο μέχρι αύριο 28-04-2015.»   )


Συνοψίζουμε:

Το ότι θα γινόντουσαν στην Θήβα, το είχαμε καταλάβη. Το ότι θα επέλεγαν τις τελευταίες 2 Κυριακές (10 και 17 Μαΐου) πρίν την περίοδο Εξετάσεων Γυμνασίων-Λυκείων, αυτό δεν το περιμέναμε. Πάνω απ’ όλα δεν φανταζόμασταν ότι θα χρειαζόταν η εφετινή διοργάνωσι να απλωθή σε 3 ημέρες (δέστε ότι οι αρμόδιοι βάλανε τις απονομές την Κυριακή 17 Μαΐου) και μάλιστα να ξεκινήσουν οι αγώνες πρωί Σαββάτου (9 Μαΐου).
Όλη η διάθεσι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αρτιότερη διεξαγωγή της εφετινής διοργάνωσης, μας έπεσε δραματικά χθές το πρωί, όταν λάβαμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την αλληλογραφία.

Άς ελπίσουμε ότι οι πλειονότητα των γονέων των μικρών σκακιστών θα είναι διαθέσιμοι να συνοδέψουν τα παιδιά τους τα οποία θα λάβουν μέρος στους αγώνες. Και προς αυτή την κατεύθυνσι θα κινηθούμε.

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
.....................................................................................

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ



Αριθ. Πρωτ:   16/2015
Χαλκίδα, 28-4-2015

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ  ΤΕΣΣΑΣ 2015
(8, 10, 12, 14, & 16 ΕΤΩΝ)




1.       ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Η ΤΕΣΣΑΣ προκηρύσσει τα Πανελλήνια Ατομικά  Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 2015 τα οποία θα διεξαχθούν σε πέντε κατηγορίες ηλικιών. Οι κατηγορίες σύμφωνα με τα όρια ηλικίας  (ημερομηνίες γέννησης) έχουν ως εξής:

Α) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΕΣΣΑΣ



Κατηγ.
Ημερομηνία γέννησης
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ16)
Κ/16
Από 1/1/1999 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ14)
Κ/14
Από 1/1/2001 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ12)
Κ/12
Από 1/1/2003 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ10)
Κ/10
Από 1/1/2005 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ08)
Κ/08
Από 1/1/2007 και μετά



Β) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ



Κατηγ.
Ημερομηνία γέννησης
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ16)
Κ/16
Από 1/1/1999 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ14)
Κ/14
Από 1/1/2001 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ12)
Κ/12
Από 1/1/2003 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ10)
Κ/10
Από 1/1/2005 και μετά
ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ08)
Κ/08
Από 1/1/2007 και μετά



2.       ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: 
Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχει η ΤΕΣΣΑΣ.
Η ΤΕΣΣΑΣ είναι επίσης υπεύθυνη για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής κλπ.) των περιφερειακών πρωταθλημάτων. 
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο Αχαΐας (ξενοδοχείο Porto Rio) από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2015 με συν-διοργανωτή την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου.
Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της ΤΕΣΣΑΣ στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):
Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν όπου και θα προσμετρούνται τα αποτελέσματά τους.
Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας  άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ.Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκει το παλιό  του σωματείο.
Για τη συμμετοχή απαιτείται έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.
Ελάχιστη προϋπόθεση για τη πραγματοποίηση των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 4 αθλητών και η διεξαγωγή τουλάχιστον 5 γύρων. Εάν δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, τα πρωταθλήματα θα συγχωνεύονται με μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας πρωτάθλημα με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων.



3.       ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Οι θέσεις πρόκρισης είναι 96 και κατανέμονται ως εξής (απόφαση ΔΣ 16.12.2012) :
- 33 θέσεις κατανέμονται ισομερώς στις 11 Ενώσεις και Τ.Ε., δηλαδή από 3 θέσεις σε κάθε μία ως ελάχιστη εκπροσώπηση.
- Οι υπόλοιπες 63 θέσεις κατανέμονται αναλογικά σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσε κάθε Ένωση ή Τ.Ε. από τους σκακιστές της που την τελευταία τριετία κατέλαβαν θέσεις στην πρώτη οκτάδα για τα αγόρια και στην πρώτη εξάδα για τα κορίτσια. Η βαθμολόγηση γίνεται στα αγόρια με 8 βαθμούς για την 1η θέση, 7 για τη 2η, κ.ο.κ. έως 1 βαθμό για την 8η θέση ενώ στα κορίτσια με 8 βαθμούς για την 1η θέση, 7 για τη 2η, κ.ο.κ. έως 3 βαθμούς για την 6η θέση.

Με βάση τα παραπάνω οι θέσεις πρόκρισης της ΤΕΣΣΑΣ για το 2015 καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα και αφορούν στο σύνολο και των 10 πρωταθλημάτων.

ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΠΑΙΔΕΣ
ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ
ΣΥΝΟΛΟ
ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
2
1
3

ΤΕΣΣΑΣ μπορεί να καθορίσει τις θέσεις πρόκρισης ανά προκριματικό πρωτάθλημα σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες, με μόνο περιορισμό ότι το γυναικείο σκάκι θα πρέπει να απορροφήσει τουλάχιστον το 25% των θέσεων. Διευκρινίζεται ότι στον πίνακα προκρίσεων, ο αναφερόμενος αριθμός κορασίδων,  αφορά την ελάχιστη εκπροσώπηση.



4.       ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα σκακιστικά σωματεία της ΤΕΣΣΑΣ  πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Πέμπτη 7-5-2015 στον διοργανωτή κ. Συκαρά Γεώργιο e-mail: isouliotis@thiva.gr  τηλ.: 6977 8843403  με κοινοποίηση στην ΤΕΣΣΑΣ στο e-mail: tessaschess@otenet.gr.
Την Παρασκευή 8/5/2015 έως ώρα 18:00 θα πρέπει ο υπεύθυνος κληρώσεων που θα οριστεί από την ΤΕΔ ΤΕΣΣΑΣ να πραγματοποιήσει την κλήρωση όλων των κατηγοριών η οποία θα αναρτηθεί στο chess-results.

Επίσης τα σκακιστικά σωματεία της ΤΕΣΣΑΣ  θα πρέπει να δηλώσουν τις συμμετοχές των προκριθέντων στο e-mail: tessaschess@otenet.gr μέχρι τις 01-06-2015 για να διαβιβαστούν μέχρι τις 08-06-2015 μαζί με τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων.

Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από τα ατομικά πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί η συμμετοχή τους από τα ατομικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (8-10-12-14-16-18 και 20 ετών) του 2016 (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 28/3/2015).
Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.
Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά της ΤΕΣΣΑΣ, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής, ακόμα και με την καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου, στην τελική φάση.



5.       ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά ηλικιακή κατηγορία και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
ΓΥΡΟΙ
2
Ματς 2-4 Παρτίδων
2-4
3-4
Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών ή μονών παρτίδων
έως 6
5-6
Κυκλικό σύστημα (πουλ) μονών παρτίδων
5
≥ 7
Ελβετικό 5 ή 6 γύρων
5 ή 6

Σε κάθε κατηγορία θα διεξαχθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ πρωτάθλημα.

Ωστόσο, είναι δυνατή η συγχώνευση κατηγοριών μετά από απόφαση του επικεφαλής διαιτητή και με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή αγώνων .
Σε αυτή την περίπτωση οι βραβεύσεις και προκρίσεις θα ισχύουν ανά κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ,  ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.



6.       ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 15 λεπτά  μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).



7.       ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Διευθυντής Αγώνων ορίζεται από το ΔΣ της ΤΕΣΣΑΣ ο κ. Γεώργος Συκαράς
Οι διαιτητές θα ορισθούν από την ΤΕΔ ΤΕΣΣΑΣ.

Ορίζεται ρητά ότι για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόκλησης ζημιών κλπ η ευθύνη  είναι αποκλειστικά του διοργανωτή και περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

Εφόσον, διαπιστωθεί ότι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες στους αγώνες προκαλούν όχληση ή φθορές και γενικά δημιουργούν κινδύνους για τον εαυτό τους ή τρίτους, ο Διευθυντής Αγώνων έχει το δικαίωμα να αποβάλει τους εμπλεκόμενους από τους αγώνες.
 
Επιπλέον, ο Διευθυντής Αγώνων θα είναι υπεύθυνος για την παρουσία Ιατρού στο χώρο των αγώνων καθόλη την διάρκεια των αγώνων η ευθύνη αυτή δεν μεταβιβάζεται στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΣΣΑΣ



8.       ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)
α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα
δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.

Αγώνες μπαράζ.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.
Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.
Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.



9.       ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα  οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από γιατρό Κρατικού Νοσοκομείου. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.



10.   ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει περισσότερες  αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα οριστεί πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων.
Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στον διευθυντή των αγώνων.



11.   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ   09-05-2015
10.30 πμ
Έναρξη 1ου γύρου
ΣΑΒΒΑΤΟ   09-05-2015
Κατόπιν συνεννόησης με τον Διευθυντή αγώνων
Έναρξη 2ου γύρου
ΚΥΡΙΑΚΗ    10-05-2015
10.30 πμ
Έναρξη 3ου γύρου
ΚΥΡΙΑΚΗ    10-05-2015
Κατόπιν συνεννόησης με τον Διευθυντή αγώνων
Έναρξη 4ου γύρου
ΚΥΡΙΑΚΗ    17-05-2015
10.30 πμ
Έναρξη 5ου γύρου
ΚΥΡΙΑΚΗ    17-05-2015
Κατόπιν συνεννόησης με τον Διευθυντή αγώνων
Έναρξη 6ου γύρου (αν απαιτηθεί)
ΚΥΡΙΑΚΗ    17-05-2015
15΄ μετά τη λήξη των αγώνων
Απονομές – Τελετή Λήξης

Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών ανά πρωτάθλημα. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη.



12.   ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Θα δοθούν κύπελλα στους πρώτους κάθε κατηγορίας.
Επίσης οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας θα βραβευτούν με μετάλλια (χρυσό-ασημένιο-χάλκινο).
Αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.



13.   ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Οι τρεις (3) θέσεις πρόκρισης θα κατανεμηθούν από το ΔΣ της ΤΕΣΣΑΣ.



14.   ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο 1ο Γυμνάσιο Θήβας (Περιφερειακή οδός Αγίας Τριάδος).
Θα προσφερθούν εμφιαλωμένα νερά και είδη αρτοποιίας στους αγωνιζόμενους.



15.   ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗΣ

ΑΝΝΑ ΠΑΥΛΙΔΔΟΥ




.................................................

SCRIPTA MANENT :

Η ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΕΣΣΑΣ 2015 (8-16 ΕΤΩΝ)
Αριθ.Πρωτ. 95278/21/4/2015

Προς το
ΔΟ της ΤΕΣΣΑΣ



Κύριε πρόεδρε,
Αγαπητοί φίλοι σκακιστές.


Σύμφωνα με την προκήρυξη των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων 8-16 ετών (Αριθ. Πρωτ.  ΕΣΟ 95266/8-4-2015) η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπ. Επιτροπών είναι η 31η Μαΐου 2015.
Με δεδομένο ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να διοργανωθούν τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα στην περιοχή σας, η ΕΣΟ σας ενημερώνει για τα εξής:

Όπως γνωρίζετε ο Σκακιστικός Όμιλος Θήβας έχει εκδηλώσει εγγράφως ενδιαφέρον για την ανάληψη της των Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων έτους 2015 της ΤΕΣΣΑΣ, για τις κατηγορίες μέχρι 8,10,12,14 και 16 ετών.

Οι προτεινόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων είναι:

·   Κυριακή, 03-05-2015
·   Σάββατο,  9-05-2015
·   Κυριακή,  10-05-2015

Ο αγωνιστικός χώρος θα είναι το 1ο γυμνάσιο Θήβας.

Παρακαλούμε να έχουμε γραπτώς την άποψη σας για την προαναφερόμενη πρόταση του ΣΟ Θήβας, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24/4  και ώρα 12:00, προκειμένου τη Δευτέρα 27/4/2015 να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορετική γραπτή πρόταση και δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ΤΕΣΣΑΣ, η ΕΣΟ θα αποφασίσει σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των Σωματείων.


Για την ΕΣΟ
Ο Αντιπρόεδρος
Βασίλης Θεοδωρίδης
.........................................

Η ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΜΑΣ (24.04.2015)
 @  Greek Chess Federation

Κύριε Θεοδωρίδη,

Σε απάντηση της επιστολής σας, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την πρόταση του ΣΟ Θήβας για ανάληψη της διοργάνωσης των  Περιφερειακών Πρωταθλημάτων 8-16 ετών και ότι  θα ενθαρρύνουμε τους αθλητές μας να λάβουν μέρος μαζικά στα επι μέρους πρωταθλήματα των σψετικών κατηγοριών, με την προϋπόθεση:

η διεξαγωγή των αγώνων να μην είναι ημέρα Σάββατο.

Κατά προτίμηση μάλιστα, θα επιλέγαμε ως ημέρα αγώνων την Κυριακή, 10.05.2015.



Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Πρόεδρος «ΑΕΚ ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»

.......................................................................
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΟ 

Αριθ.Πρωτ. 95284/27-04-2015
Προς το
ΔΟ της ΤΕΣΣΑΣ

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί φίλοι σκακιστές,


Σε συνέχεια της σχετικής επιστολής μας (Αριθ.Πρωτ. 95278/21/4/2015), αναφορικά με τη διεξαγωγή των Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων έτους 2015 της ΤΕΣΣΑΣ, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  • Όπως προκύπτει από τις επιστολές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τόσο της κας Παυλίδου (25/4/2015) όσο και του κου Παπακωντστνίνου (24/4/2015), που αντιπροτείνουν τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων σε 2 διαφορετικά μέρη:  Θήβα (κατηγορίες 8-10-12 ετών) και Άμφισσα (κατηγορίες 14 και 16 ετών), δεν υπάρχει ομοφωνία του ΔΟ της ΤΕΣΣΑΣ. 
  • 5 Σωματεία απάντησαν εγγράφως (μέσω mail) ότι συμφωνούν με την πρόταση του ΣΟ Θήβας για πραγματοποίηση όλων των κατηγοριών στη Θήβα (ΣΟ Λιβαδειάς, ΣΟ Θήβας, ΣΟ Ορχομενού, ΑΕΚ ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ, Ευβοϊκή ΕΣ).

Με δεδομένο ότι

  • η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων σωματείων (5 έναντι 2) είναι υπέρ της διεξαγωγής όλων των κατηγοριών στη Θήβα.
  • δεν υπάρχει συμφωνία και απόφαση της ΤΕΣΣΑΣ, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, για διαχωρισμό των πρωταθλημάτων και διεξαγωγή τους σε διαφορετικές πόλεις
  • δεν πρέπει να χαθεί περισσότερος χρόνος με αντιπαραθέσεις που λειτουργούν ως εμπόδιο στην ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος της περιοχής
  • θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους νεαρούς αθλητές και τις οικογένειες τους που θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για τον τόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων ώστε να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους

παρακαλούμε να προχωρήσετε σύμφωνα με την πρόταση του ΣΟ Θήβας με την οποία συντάσσεται η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων σωματείων και να μας διαβιβάσετε άμεσα το σχέδιο της σχετικής προκήρυξης προκειμένου να εκδοθεί το αργότερο μέχρι αύριο 28-04-2015, καθώς και να μεριμνήσετε για την άρτια διεξαγωγή των πρωταθλημάτων διασφαλίζοντας την αγωνιστική και οργανωτική τους επιτυχία.


Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Βασίλης Θεοδωρίδης
Αντιπρόεδρος ΕΣΟ


2 σχόλια:

Thanasis Kontaxis είπε...

Ως πρώτη αστοχία παρατηρεί κανείς τον αδικαιολογήτως μεγάλο χρόνο σκέψης στις παρτίδες. Σε μια εποχή που ακόμα και σε ισχυρότατα διεθνή τουρνουά οι παρτίδες τείνουν να έχουν μικρότερο επιτρεπτό χρόνο σκέψης, απομακρυνόμενες από την παραδοσιακή εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για το σκάκι, η συγκεκριμένη προκήρυξη κινείται σαφώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η άποψη αυτή περί του εσφαλμένου της απόφασης επιρρωνύεται και από το νεαρό της ηλικίας των συμμετεχόντων στο περί ου ο λόγος πρωτάθλημα, καθώς είναι ευκόλως αντιληπτό ότι έφηβοι και προέφηβοι δεν θα έχουν την υπομονή να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο time control.
Επιπροσθέτως, ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν μπορεί να έχει διάρκεια τριών ημερών, ούτε υπάρχει αποχρών λόγος προς τούτο. Αντιθέτως, μόνο προβλήματα προκαλεί σε μαθητές οι οποίοι την ίδια χρονική περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν τις τελικές εξετάσεις του σχολικού έτους. Τίθεται, ως εκ τούτου, το δίλημμα του πού πρέπει να δώσουν προτεραιότητα και είναι προφανές ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που -δικαιολογήμενα και φρόνιμα σκεπτόμενοι- θα προτιμήσουν τα μαθήματά τους. Μόνος χαμένος από όλο αυτό είναι η ανάπτυξη του σκακιού στην περιοχή μας. Ανασταλτικό παράγοντα θα αποτελέσουν εξάλλου τα έξοδα και ο κόπος της μετακίνησης των αθλητών και των συνοδών τους από τον τόπο της κατοικίας τους προς τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων τρεις φορές αντί για δύο που θα ήταν αρκετές για την ολοκλήρωση του τουρνουά.
Επικριτέα τυγχάνει, τέλος, η διάταξη της προκήρυξης η οποία εξαρτά την τελική θέση στο τουρνουά από την παρουσία στην τελετή λήξης. Καθίσταται τοιουτοτρόπως απαραίτητη με τρόπο εξαναγκαστικό η παραμονή των αθλητών για μεγαλύτερο διάστημα στο χώρο των αγώνων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουν πίεση χρόνου ενόψει και των εξετάσεών τους. Σαφώς και οι περισσότεροι νικητές θα θέλουν να τύχουν της επιδοκιμασίας όλων των παρευρισκομένων, όμως καμία σοβαρή διοργάνωση δεν κρατά κόσμο με απειλές. Ελπίζω σε καλύτερες μελλοντικές διοργανώσεις και, κυρίως, εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία!!

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Θανάση, σε καλωσορίζω στον Νέο Παλαμήδη!
Εξόχως εύστοχα τα γραφόμενά σου! Μακάρι να λάβουν υπ’ όψιν τους οι αρμόδιοι τις νηφάλιες απόψεις και την επιχειρηματολογία σου. Όχι όμως ότι είμαι και αισιόδοξος περί τούτου.
Πάμε στην ουσία. Γράφεις, πολύ όμορφα:
1. «ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν μπορεί να έχει διάρκεια τριών ημερών»
2. «αστοχία παρατηρεί κανείς τον αδικαιολογήτως μεγάλο χρόνο σκέψης στις παρτίδες"
3. «Μόνος χαμένος από όλο αυτό είναι η ανάπτυξη του σκακιού στην περιοχή μας»
Συνυπογράφοντας, σχολιάζω:
Δεν ήσουνα πέρυσι στην διοργάνωσι και δικαιολογημένα δεν γνωρίζεις τι έγινε.
Όπως θυμούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς και παράγοντες,
1. Η διάρκεια των Αγώνων ήταν μία (επαναλαμβάνω: ΜΙΑ) ημέρα! 3 γύροι το πρωί μιας Κυριακής και 2 γύροι το απόγευμα της ίδιας μέρας (μετα από διάλειμμα)
2. με πρωτοβουλία του Διοργανωτή (Ευβοϊκή Ε.Σ.) ο βασικός χρόνος στα χρονόμετρα ήταν πολύ μειωμένος (40’ ή κάτι τέτοιο για τον κάθε παίκτη)
Και 3 (έτσι για να αντιληφθούν και άλλοι πλήν ημών, ποιος από το «μαγείρεμα» αυτής της απαράδεκτης Προκήρυξης πλήττεται ευθέως μαζί με την εν γένει ανάπτυξι του σκακιού) Μα ποιος άλλος περισσότερο; Αυτός ο Σύλλογος που επι χρόνια πρωταγωνιστεί στις μικρές ηλικίες με το ανανεούμενο φυτώριό του, αυτός που και πέρυσι στους ίδιους αγώνες αναδείχθηκε «πολυνίκης Σύλλογος της Διοργάνωσης και θριαμβευτής στους Παίδες», δηλαδή ο ημέτερος σύλλογος, ο «Αβαξ Και Πεσσοί»!!
Βλ. σχετικά:
http://neospalamedes.blogspot.gr/2014/02/abaco-e-pezzi-primo-posto-al-campionato.html

Συνοψίζοντας,
Για το εξαιρετικό σου σχόλιο
σε ευχαριστώ και σε συγχαίρω!

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης