Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ίδρυσι Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν της Αυστραλίας! Πρώτος καθηγητής ο Γιώργος Φρατζής!! A new Greek Professor elected in an Australian University: George Frazis first Associate Professor – Head of Greek Studies in the Charles Darwin University!!

Ήταν ωραία η μέρα εκείνη του περασμένου Μαρτίου («πάλι με την Άνοιξη») που είχαμε την τιμή και την μοναδική χαρά να πληροφορηθούμε απο πρώτο χέρι την χαρμόσυνη είδησι: ότι ευοδώθηκαν οι από δεκαετίας προσπάθειες του ελληνικού στοιχείου στο βόρειο άκρο της αυστραλιανής ηπείρου, στο μακρινό Ντάργουιν, και ότι στο εκεί Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε μια καινούργια έδρα, μια έδρα για την Νέα Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό! 
 
Το θαυμάσιο νέο από μόνο του προοιώνιζε την άνοιξι των Νεοελληνικών Σπουδών για τον ελληνισμό (και τον φιλελληνισμό) της «Βόρειας Επικράτειας» της Αυστραλίας, αφού ανοίγει διάπλατα, επιτέλους, τον δρόμο για την επιστημονική έρευνα και τον φωτοβόλο κόσμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα πιο εξαίσιο: από την θεσμική διαδικασία του διαγωνισμού για την πλήρωσι της νέας Έδρας του “Charles Darwin University”, η διαπανεπιστημιακή επιτροπή κρίσης κατόπιν της συνήθους εφαρμογής των εκ του νόμου προβλεπομένων αυστηρών προδιαγραφών κριτηρίων, εξέλεξε τελικά τον πιο κατάλληλο για την καθηγεσία. Και όχι μόνο τον καταλληλότερο, αλλά τον καλύτερο και τον ιδανικώτερο: Τον δόκτορα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδος, κ. Γεώργιο Φρατζή!! Έναν Έλληνα γεννημένο στην Κάλυμνο, διαμένοντα στην Αδελαΐδα, όπου για πολλά χρόνια δίδαξε, στην αρχή ως αποσπασμένος εξ Ελλάδος εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας και στην συνέχεια ως Λέκτορας στο εκεί Πανεπιστήμιο.

Ο αγαπητός Γιώργος, λοιπόν, (ειπωθήτω εκ προοιμίου) τυχαίνει να μοιράζεται το πολύτιμο πετράδι της φιλίας από κοινού με τον διαχειριστή του «Νέου Παλαμήδη». Μια φιλία που άνθισε στα τρυφερά φοιτητικά χρόνια των πτυχιακών μας σπουδών στην Αθήνα, που χρωματισμένη από κοινά βιώματα με νεανικά καρδιοχτύπια, ανακαλύψεις, τρέλες, προσωπικά πένθη και αγωνίες, σφυρηλατήθηκε και τελικά σφραγίστηκε κατά τρόπο ανεξίτηλο μέσα από κοινούς αγώνες για υπεράσπισι πατροπαράδοτων ιδανικών, ελληνοκεντρικών και χριστοκεντρισμένων αξιών, όπως η Γλώσσα, η Μνήμη και η Πίστι, και η οποία φιλία εμβαπτισμένη μέσα στην συγγένεια της κουμπαριάς συνεχίζει αρραγής και ακμαία να θάλλει σε πείσμα της απόστασης των χιλίων μυρίων κυμάτων/χιλιομέτρων που μας χωρίζουν.
Γιατί είναι γνωστό, πως όσους η αληθινή φιλία ενώνει, και η πιο τρανή απόστασι δεν φτάνει να τους χωρίσει.

 Ως εκ τούτου και για να συντομεύουμε, μετά και την …αποκάλυψι του κοινού μυστικού, ότι ο φίλτατος Γιώργος Φρατζής είναι κατά το πυθαγόρειον, «έτερος εγώ», μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα παρεξηγηθή το πανηγυρικό ύφος της σημερινής μας ανάρτησης. 
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η επιλογή του Δρος. Γιώργου Φρατζή ως πρώτου καθηγητού στην έδρα «Ελληνικών Σπουδών» του “CDU”, αποτελεί αφ’ ενός μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κοινότητας στην Βόρεια Αυστραλία, επιτυχία που σε μεγάλο ποσοστό πιστώνεται σε ανθρώπους με εθνικές ευαισθησίες και όραμα οι οποίοι δραστηριοποιούνται επι χρόνια σε Συλλόγους της μειονότητας, όπως ο Μακεδονικός Σύλλογος του Ντάργουιν, αφ’ ετέρου, όμως, αποτελεί και ηθική επιβράβευσι πολυετών αγώνων και πολυσχιδούς προσφοράς του ιδίου του Γ.Φ. 
Και μάλιστα αποτελεί, κάπως σαν πράξι επίστεψης, τον τελικό σταθμό μιας κοπιώδους πορείας μέσα από την μάχιμη υπηρεσία στις σχολικές αίθουσες σε Ελλάδα και Αυστραλία, και παράλληλα μέσα από αξιοθαύμαστα εργώδη και άοκνη προσπάθεια με επιστημονική έρευνα στο αγαπημένο του πεδίο της Ν.Ε. Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας, (προσπάθεια που έδωσε τους πρώτους καρπούς με μελετήματα και δημοσιεύματα γύρω από τον Πρεβελάκη, τον Ζερβό, την ελληνική Διασπορά κλπ), αλλά και με παραγωγή πρωτότυπου διδακτικού υλικού, με διοργάνωσι ομιλιών, ημερίδων, σεμιναρίων, επιστημονικών συνεδρίων, με επιτυχή υλοποίησι και εμπνευσμένη διεύθυνσι καινοτόμων προγραμμάτων (όπως το Greek In Country Program), αλλά και με δύσκολα αριθμήσιμο πλήθος εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών δράσεων συχνά σε διακρατικό επίπεδο. (Ελλάδα, Αυστραλία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ν. Αφρική, ένα απίθανο πλέγμα βασιζόμενο ακλόνητα πάνω στο τρίγωνο Κάλυμνος, Αδελαϊδα, Ντάργουιν). 
Φιλόδοξος στόχος η ουσιαστική διασύνδεσι και η ανάπτυξι διαδραστικής επικοινωνίας σε εκπαιδευτικό-πολιτιστικό επίπεδο των αντίστοιχων περιοχών, όπου ριζώνει ο ελληνισμός ή ευημερούν των Ελλήνων οι κοινότητες. 

Εξηγείται λοιπόν και δικαιολογείται πλήρως το γεγονός, ότι η παρούσα είδησι της συγκεκριμένης εκλογής μάς γέμισε συγκίνησι και υπερηφάνεια! 
Επιπλέον πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο πρόσωπο του ανθρώπου μας, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα εγκαινίασε με το πρώτο του πανεπιστημιακό μάθημα την νέα του ιδιότητα, του Αναπληρωτή Καθηγητή, οι προσδοκίες για νέα ακτινοβόλα και καρποφόρα σταδιοδρομία είναι μεγάλες και πολυάριθμες από όλους όσοι τυχαίνει, όπως και εμείς, να τον γνωρίζουν από κοντά. 

Πανηγυρικά λοιπόν κραυγάζουμε το ΑΞΙΟΣ! Και το συνοδεύουμε με την μύχια ευχή για Καλό Αγώνα στο νέο, «ολυμπιακών» διαστάσεων, Στάδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: