Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι νεαροί Ελληνοαυστραλοί Κύργιος και Κοκκινάκης, ανερχόμενα ταλέντα του παγκόσμιου Τένις. Nick Kyrghios (Kyrgios) e Thanasi Kokkinakis, due giovani talenti australiani di origine greca, vere promesse del tennis mondiale!

Ολοκληρώθηκε εχθές Κυριακή το μεγάλο Τουρνουά Τένις, το ετησίως διεξαγόμενο και παγκοσμίως γνωστό ως Αυστραλιανό Ανοικτό (Australian Open), το οποίο εφέτος (για 55η φορά στην εκατόχρονη+ ιστορία του θεσμού) φιλοξενήθηκε στην Μελβούρνη.

Τι θέλουμε να πούμε;
Είναι νομίζουμε αξιοσημείωτο να υπογραμμίσουμε μια δήλωσι του σχολιαστή του Τουρνουά, Μάτς Βιλάντερ (Mats Wilander), παλιάς δόξας του αθληματος, που έτυχε να παρακολουθήσουμε στο κανάλι Γιούροσπορτ (Eurosport).
Μετα την λήξι του εφετινού τελικού, ο Βιλάντερ απαντώντας σε σχετική ερώτησι της εφετινής (ευειδεστάτης) συμπαρουσιάστριας Barbara Schett δήλωσε:
-- Για εμένα δύο είναι τα ανερχόμενα ταλέντα του αυστραλιανού, και θα έλεγα του παγκόσμιου Τένις, όπως αναδείχθηκαν μέσα από την εφετινή διοργάνωσι: ο Thanasi Kokkinakis και ακόμα περισσότερο ο Nick Kyrgios!

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνη αντιληπτό πως η καταγωγή και των δύο αναφερθέντων αυστραλών αθλητών είναι ελληνική.
Ο μέν πρώτος, ο Θανάσης Κοκκινάκης, (παιδί Ελλήνων γονέων που γεννήθηκε και διαμένει στην Αδελαϊδα) είναι ένας 18χρονος που συνεχώς ανερχόμενος βρίσκεται ήδη κοντά στην πρώτη εκατοντάδα των επαγγελματιών τενιστών (πριν από το εφετινό , αρχές Ιανουαρίου, βρισκόταν στην 149η θέσι του παγκόσμιου Συνδέσμου Επαγγελματιών Αντισφαίρισης, αγγλιστί ATP).
Ο δε άλλος, ο Νίκος Κύργιος, είναι παιδί του Γιώργου Κύργιου, ενός Έλληνα εργαζόμενου στην Αυστραλία και της Norlaila, μιας Μαλαισιανής πρώην πριγκίπισσας (τώρα μηχανικού Η/Υ).

Ο Νίκ ("Nick", πλήρες επίσημο όνομα: Nicholas Hilmy Kyrgios) είναι γεννημένος στην Κανμπέρα και ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη τα είκοσι βρίσκεται ήδη στην 35η θέσι της παγκόσμιας κατάταξης!!
Στο εφετινό Australian Open (19 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2015) ο Νίκ(ος) έκανε καταπληκτική εμφάνισι φθάνοντας μέχρι τον 4ο γύρο, όπου αποκλείσθηκε από τον σημερινό νούμερο 3 τενίστα στον κόσμο, τον Σκωτσέζο Άντι Μάρρεϊ (Andy Murray), ο οποίος ως φιναλίστας στο Τουρνουά, έχασε δύσκολα στον Τελικό της Κυριακής από τον άτυπο Παγκόσμιο Πρωταθλητή του αθλήματος, τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς (Novak Djokovic)!

Η θαυμάσια πορεία του Νίκ ανα γύρο:
Νίκησε στον 1ο γύρο δύσκολα τον Αργεντινό Federico Delbonis με 3-2, τον Κροάτη Ivo Karlović με 3-0 στον επόμενο, όπως και τον Τυνήσιο Malek Jaziri στον 3ο γύρο. Στην συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ιταλό Andreas Seppi που προηγουμένως είχε σημειώση την έκπληξι των αγώνων αποκλείοντας τον ζωντανό θρύλο του αθλήματος και νούμερο 2 στον κόσμο, Ρότζερ Φέντερερ! Ο Κύργιος ξεκίνησε χάνοντας τα 2 πρώτα σέτ και κινδύνεψε να αποκλεισθή στο 4ο του φοβερού αυτού αγώνα, όταν ο αντίπαλός του δεν αξιοποίησε 1 «μάτς πόιντ». Το παλληκάρι μας κέρδισε τελικά εκείνο το σέτ (7-6 στο «τάι μπρέικ»!), ισοφαρίζοντας, και κατάφερε να λυγίση τον ισάξιο αντίπαλό του με 8-6 πόντους στο τελευταίο 5ο σέτ!!
Με αυτή του την επιτυχία, ο Κύργιος έγινε ο πρώτος έφηβος (Κ-20) τενίστας που φτάνει δύο φορές σε 4ο γύρο ενός Τουρνουά κατηγορίας Grand Slam μετά τον Φέντερερ από το 2001 και ο πρώτος Αυστραλός που προχώρησε τόσο πολύ μετά από τον Lleyton Hewitt το 2005!

Ως δείγμα του μεγάλου ταλέντου του απολαύστε μια καταπληκτική μπαλιά-κτύπημα ανάμεσα από τα πόδια (!!) κατά την διάρκεια της συνάντησής του στο περσινό Γουίμπλεντον με τον Ραφαέλ Ναδάλ!
Η τελική επικράτησι του Ελληνοαυστραλού εναντίον του Ισπανού σούπερ τενίστα, με 7–6(7–5), 5–7, 7–6(7–5), 6–3 υπήρξε ένα απίστευτο αποτέλεσμα που συνιστά και την μεγαλύτερη επιτυχία του λαμπρά υποσχόμενου νεαρού μέχρι σήμερα στην σύντομη καριέρα του.

Nick Kyrgios hits 'shot of the year' vs Nadal - Wimbledon 2014
Εμείς στον Νέο Παλαμήδη εκτός από το και εις ανώτερα,
Ευχόμαστε και στα δύο ελληνόπουλα η άποψι-πρόβλεψι του Βιλάντερ και άλλων ειδικών, για το σπάνιο ταλέντο τους να επαληθευθή στο έπακρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: