Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Α.Ε.Κ. Άβαξ Και Πεσσοί: Τουρνουά Μπλίτς στην Αθήνα για τα 5 χρόνια μνήμης του Αλέξη Κλαμαρή! Η Προκήρυξι. Abaco E Pezzi: Torneo Lampo ad Atene, in memoria di Alexis Klamaris. Avax And Pessoi: Blitz Tournament in memory of Alexis Klamaris (1961-2009).


Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν (κιόλας) εφέτος από την απώλεια του ιδρυτικού μέλους και πρώτου Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, Αλέξη Κλαμαρή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ε.Κ. «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» απεφάσισε να τιμήση την μνήμη τού αφανούς αυτού εργάτη του Σκακιού (όπως και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης), αείμνηστου φίλου και αγαπητού από όλους μας, Αλέξη, με ένα Τουρνουά Γρήγορου Σκακιού (Blitz).
Ήταν άλλωστε κάτι που από την πρώτη στιγμή το είχαμε υποσχεθή, αναφερόμενοι σε προσεχή δραστηριοποίησι με στόχο «την οφειλομένη προς το πρόσωπό του τιμή», όπως γράφαμε σε σχετική ανάρτησι στο Ιστολόγιό μας.
Το Τουρνουά σκεφθήκαμε να το συνδιοργανώσουμε στην Αθήνα (με την στήριξι του Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών), στο Πνευματικό Νεανικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, που ήταν το ηρωικό ορμητήριο της νεανικής μας συντροφιάς
Μαζί με τα παλιά μέλη του Νεανικού αυτού Κέντρου, (όλα λίγο-πολύ μέλη εκείνης της Κατηχητικής συντροφιάς), οι αθλητές, οι μαθητές καθώς και οι φίλοι του Α.Ε.Κ. Άβαξ Και Πεσσοί είναι οι πρώτοι προσκαλεσμένοι σ’ αυτήν την ειδικού (συναισθηματικού) βάρους σκακιστική βραδιά της 4 Οκτωβρίου!
.......................................................................................


ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» (ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) 
                                                   22.09.2014
                Αρ. Πρωτ. 62

ΤΟΥΡΝΟΥΑ BLITZ  «ΑΛΕΞΗΣ ΚΛΑΜΑΡΗΣ»
Τιμή στην μνήμη του εκπαιδευτικού και ερασιτέχνη σκακιστή Αλέξη Κλαμαρή
(1961-2009)
ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ FIDE (ELO BLITZ)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:  Α.Ε.Κ. «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ιερού Ναού ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κάτω Πατησίων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙA ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, Πρόεδρος «AΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: π. Νικόλαος Δουληγέρης
Μέλη: Δημήτριος Προβελέγγιος, Ζωή Κωνσταντινίδου
Αναπληρ. μέλος και τεχνικός υπεύθυνος: Γεώργιος Τσάλλας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δημήτρης Κεφάλας, Διαιτητής Fide Arbiter
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Ελβετικό Οκτώ έως Εννέα (7 - 9) γύρων (αναλόγως των συμμετοχών)
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:  Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Πλατεία Αγ. Νικολάου αρ.7, Κάτω Πατήσια, ΑΘΗΝΑ (100μ από την Στάση Μετρό: Άγιος Νικόλαος)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ  Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014
17:15 – 17.45 Δηλώσεις και Επιβεβαίωση συμμετοχών
18:00  Κλήρωση
18:15 Έναρξη 1ου γύρου (Καθυστερημένες αφίξεις εγγεγραμμένων επιτρέπουν συμμετοχή στον 2ο γύρο)
21.30 Απονομές-Βραβεύσεις

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:   λεπτά για κάθε παίκτη για την ολοκλήρωση της παρτίδας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι ανεξαρτήτως δυναμικότητας ή ένταξής τους σε σύλλογο. Ανώτατο όριο: 70 άτομα - θα τηρηθεί προτεραιότητα.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Γενικό Παράβολο 5 €. (Εξαιρούνται οι παίκτες του συλλόγου Άβαξ & Πεσσοί)

ΕΠΑΘΛΑ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
1ος Νικητής Γενικής Βαθ/γίας : 100 ευρώ  +  Μετάλλιο   
2ος Νικητής     >>       >>       60 ευρώ  +  Μετάλλιο
3ος Νικητής     >>       >>       :  40 ευρώ  +  Μετάλλιο
4ος Νικητής     >>       >>       :  30 ευρώ
5ος Νικητής     >>       >>       :  25 ευρώ  

1ος Βετεράνος (Γενν. > 1959)  : 35 ευρώ 
1η γυναίκα                          :  30 ευρώ
1ος χωρίς Elo                      :  20 ευρώ    

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 1ος κάθε κατηγορίας Κ8, Κ10, Κ12, Κ14, Κ16, Κ18. Επίσης οι 3 καλύτεροι αθλητές (εκτός των προαναφερομένων επάθλων) του ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ.
Τα χρηματικά έπαθλα δεν αθροίζονται. Έπαθλα δικαιούνται μόνον όσοι ολοκληρώσουν το τουρνουά και παρευρεθούν στις απονομές.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Ισχύουν τα εξής κριτήρια:  1) Bucholz,  2) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας με τα κριτήρια άρσης, 3)   Παρτίδες με  τα μαύρα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στο e-mail: avaxandpessoi@gmail.com
 ή στην κα. Έφη Κοπτερού (6970509033) ή  20΄ λεπτά πριν την έναρξη στον χώρο των αγώνων με την φυσική παρουσία του παίκτη.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στο www.chess-results.com

Και βέβαια στον Νέο Παλαμήδη, ιστολόγιο του Συλλόγου: http://neospalamedes.blogspot.gr/
Εντός της αίθουσας θα υπάρχει προβολή-αναμετάδοση παρτίδων σε γιγαντοοθόνη.

Για ό,τι δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη, αποφασίζει τελεσίδικα η Οργανωτική Επιτροπή και ο Διευθυντής Αγώνων.
 

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

«Σταυρός», ένα ωραίο σκακογραφικό πρόβλημα (δυάρι) του Σπύρου Μπίκου. “Croce”: Un problema 70enne (matto in 2 mosse) di Spiros Bikos (1911-1987).

Ένα σκακιστικό πρόβλημα με την δικιά του ομορφιά και την δική του ιστορία αναδημοσιεύουμε σήμερα. Ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μία σκακογραφική σύνθεσι αλά Σούμοφ: η αισθητική εντύπωσι με την τοποθέτησι των πεσσών παραπέμπει σε συγκεκριμένο σχήμα. Εν προκειμένω του Σταυρού!
Το πρόβλημα είναι του Σπύρου Μπίκου και πρωτοδημοσιεύθηκε στο (πρώτο ελληνικό σκακιστικό) περιοδικό «Το Σκάκι», τον Μάρτιο 1944 (αρ.8, σ. 118).

Ο Σπύρος Μπίκος (Αύγουστος 1911-Σεπτέμβριος 1987) ήταν σκακιστής και δημοσιογράφος (εκδότης/διευθυντής του σκακιστικού περιοδικού «Το Μάτ», 1952-1965). Διετέλεσε Γ.Γ. της ΕΣΟ και ήταν ιδρυτής του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης και διακεκριμένος συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων. (Περισσότερα βλ. άρθρο του Παναγή Σκλαβούνου και ειδικά για την δράσι του ως προβληματιστή στο κατ’ εξοχήν ιστολόγιο Καλλιτεχνικού Σκακιού του Εμμανουήλ Μανωλά).
Είναι γνωστή η δημοφιλής ετήσια διοργάνωσι ομαδικών σκακιστικών αγώνων στην Αττική (Διασυλλογικό Κύπελλο «Σπύρος Μπίκος»), ενώ υπάρχει καί οδός καί Σκακιστικός σύλλογος στην Ηλιούπολη με το όνομά του.
Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, πως από εχθές Σάββατο, είναι σε εξέλιξι (μέχρι την Κυριακή 21/9/2014) ατομικό Open Τουρνουά στην μνήμη του «για την συμπλήρωση 27 χρόνων από το θάνατό του» στον Σ.Ο. Ηλιούπολης. Ανάμεσα μάλιστα στους 65 περίπου συμμετέχοντες, βρίσκεται ο αρχιπροπονητής του Συλλόγου Α.Ε.Κ Άβαξ Και Πεσσοί, Νίκος Σκαλκώτας, καθώς και άλλοι φίλοι ή γνωστοί σκακιστές, όπως ο Μαίτρ Ανδρέας Παπασταυρόπουλος, οι Κώστας Κόρδης και Φίλιππος Κοεράντ καθώς και οι δύο ανερχόμενοι προέφηβοι της Ευβοϊκής, Λουκόπουλος και Μπερμπάτης.

Και τώρα το ωραίο, αλλά όχι δύσκολο δυάρι του Σ. Μπίκου:

Bikos, Spyros 
«ΤΟ ΣΚΑΚΙ», 1944 

............      #2                                                                  6+5

Η Λύσι με το εύκολο κλειδί ακολουθεί απο κάτω (αποχρωματισμένα) 
1.Βα4!

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το φαινόμενο Καρουάνα, η νίκη του στο Τουρνουά του St. Louis και ένα χαμένο μάτ φορσέ …52 κινήσεων από τον Τοπάλοφ. Il fenomeno Caruana, la sua vittoria a Sinquefield Cup e un matto forzato a…52 mosse nella partita Nakamura-Topalov.

Πριν από λίγο παρακολουθούσα απ’ ευθείας ("live") την κατάληξι της παρτίδας Νακαμούρα-Τοπάλοφ στο Τουρνουά Sinquefield Cup. Ο Νακαμούρα συνεχίζοντας τις μετριώτατες εμφανίσεις του συνέχιζε εκνευριστικά να παίζει μια εντελώς χαμένη θέσι ήδη από πολλές κινήσεις νωρίτερα.

Πού είναι το αξιοπερίεργο; Κοίταζα ανόρεχτα την θέσι πρίν την 56η κίνησι των μαύρων. Στο εύκολα κερδισμένο φινάλε, ο Τοπάλοφ έπαιξε την κίνησι: 56…δ5. Κερδίζει, φυσικά! Ναι, αλλά έλα που εδώ φαίνεται πως ο Βούλγαρος έχασε την ευκαιρία να απειλήση με μάτ τον αντίπαλό του!? Σε πόσες κινήσεις; Σε μόλις …52 (πενηνταδύο)!
Σύμφωνα, τουλάχιστον με την υπολογιστική μηχανή (Stockfish) που είναι «ενσωματωμένη» στο site της απ’ ευθείας μετάδοσης των παρτίδων του μεγα-Τουρνουά, η κίνησι που οδηγεί σε φορσέ μάτ (σε 52 κινήσεις) είναι η 56…Ρη2!
Ζητείται …μαζόχας να το επαληθεύση!
Ο Νακαμούρα έτσι κι αλλιώς πρίν την 58η κίνησι εγκατέλειψε!
 Αλλά ανέφερα το περιστατικό μάλλον …πρωθύστερος! Αφού βέβαια δεν ανέφερα το μείζον: τα φοβερά στοιχεία του Τουρνουά! Μιλάμε για το Sinquefield Cup, ένα Τουρνουά στρατοσφαιρικής κατηγορίας! Γιατί στο κλειστό αυτό τουρνουά που διεξάγεται από 27/8 έως 7/9 στο Σαίντ Λούις των Η.Π.Α. συμμετέχουν έξι από τους 10 ισχυρότερους Γκρανμαίτρ της εποχής μας. 



GM
NOR
2877

GM
ARM
2805

GM
ITA
2801

GM
USA
2787

GM
BUL
2772

GM
FRA
2768
  
Με τον μέσο όρο των Elo των παικτών 2.802, επομένως, το Τουρνουά αυτό δίκαια διαφημίζεται από τους διοργανωτές του ως «the strongest chess tournament in history»!! 


 Και ενώ όλοι περίμεναν μια μάλλον εύκολη επικράτησι του Παγκόσμιου πρωταθλητή, του Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν, το Τουρνουά εξελίσσεται σε κολυμβήθρα του επόμενου Παγκόσμιου πρωταθλητή. Γιατί δύο γύρους πριν την λήξι και προηγείται στην βαθμολογία το αρχικό ν.3 του Τουρνουά, ο γνώριμος στο ιστολόγιό μας Ιταλοαμερικανός Φαμπιάνο Καρουάνα. Με το σημερινό μάλιστα αποτέλεσμά του, μια μάλλον εύκολη ισοπαλία, λευκός, απέναντι στον Κάρλσεν (είχε προηγηθή το απίστευτο σερί των επτά συνεχόμενων νικών!!) έφτασε στους 7,5 βαθμούς, 3 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο, τον Νορβηγό σημερινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή και αναδεικνύεται (και μαθηματικά, όπως λένε στο …ποδόσφαιρο), νικητής του σούπερ Τουρνουά (+ το σχετικό έπαθλο των 100.000$)


8ος ΓΥΡΟΣ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :
Rank
Name
Rating
Score
1
GM Fabiano Caruana
2801
7.5
2
GM Magnus Carlsen
2877
4.5
3
GM Veselin Topalov
2772
4
4
GM Maxime Vachier-Lagrave
2768
3
5
GM Levon Aronian
2805
3
6
GM Hikaru Nakamura
2787
2

Το μόνο που απομένει (και το οποίο κάνει τον σκακιστικό κόσμο να κρατάει την ανάσα του) είναι το πόσους ακόμα βαθμούς μπορεί να αποκομίσει ο Καρουάνα στους επόμενους 2 γύρους. Καθώς και η πιθανότητα να τερματίση ΑΗΤΤΗΤΟΣ. Στοιχεία που μαζί με το ήδη διαμορφούμενο σε πρωτοφανή ύψη Elo της απόδοσής του (αυτή την στιγμή υπερβαίνει το 3.000: κοιτάξτε στο Chess Results: “Performance rating 3247” !!) πριν την εν λόγω σκακιστική διοργάνωσι θα έλεγε κανείς οτι αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας!

Σε κάθε περίπτωσι αυτό το διαμορφούμενο αποτέλεσμα και η μέχρι τώρα επίδοσι του "Κάρου" δεν έχει ιστορικό προηγούμενο
Ζούμε, λοιπόν, ως σκακιστικός κόσμος, ιστορικές στιγμές. Δικαιούμαστε και να παραμιλάμε ακόμη παρακολουθώντας στο πρόσωπο του συμπαθέστατου Ιταλοαμερικανού ένα σκακιστικό φαινόμενο που έχει στοιχεία από το φαινόμενο Μπόμπυ Φίσερ! Και μάλιστα σε νέα –βελτιωμένη ως φαίνεται- έκδοσι! Κάποιοι σχολιαστές στον διαδικτυακό χώρο, ήδη άρχισαν να διαδίδουν πως τάχα ο Καρουάνα υπνωτίζει τους αντιπάλους του και τους κάνει να παίζουν κατώτερες κινήσεις! 
Είναι όλα αυτά πρόωρα; Ο ίδιος ο Κάρλσεν, πάντως, σε συνέντευξί του μετά τον σημερινό αγώνα παραδέχθηκε ότι με αυτήν την εκπληκτική απόδοσί του στο Τουρνουά, ο Καρουάνα νομιμοποιείται να θεωρεί τον εαυτό του νούμερο 2 στον κόσμο και διεκδικητή του Παγκόσμιου τίτλου στο σκάκι!

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το Φινάλε στο Σκάκι και οι Γενικές Αρχές κατά τον Αρ. Γιουσούποφ. (Συνεργασία Ανδρέα Γεωργίου). The Endgame in Chess and the General Principles according to Artur Yusupov. Il Finale Negli Scacchi Ed I Principi Generali di Artur Yusupov.

Είναι ευτυχής συγκυρία να εγκαινιάζεται η νέα εκπαιδευτική και αγωνιστική χρονιά με μια ανάρτησι σχετική με την σκακιστική θεωρία. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η χαρά μας (και τιμή για το ιστολόγιο) μιας και το σημερινό κείμενο μάς παραχωρήθηκε ευγενικά από έναν σκακιστή της Κύπρου, τον διαδικτυακό φίλο μας Ανδρέα Γεωργίου. Τον ευχαριστούμε!!
.......................................................................

Γράφει ο Ανδρέας Γεωργίου

Ο Δρ. Εμμανουήλ Lasker, ο δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του σκακιού, περιέγραψε τους τρεις παράγοντες, οι οποίοι δίνουν τον ειδικό χαρακτήρα στο φινάλε (endgame): η επιτιθέμενη δύναμη του βασιλιά, το ελεύθερο πιόνι και το "zugzwang".
Μετά από τις μαζικές αλλαγές των κομματιών, ο χαρακτήρας του παιχνιδιού αλλάζει. Οι παίκτες, πλέον ψάχνουν για μικρά πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν όλα μαζί το αποτέλεσμα .

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Ορισμένες σημαντικές γενικές αρχές που μπορούν να διατυπωθούν για το φινάλε από τον Artur Yusupov [ΣΣ Ο Ρώσσος GM Αρτούρ Γιουσούποφ (elo 2581) είναι και συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Για παράδειγμα αναφέρουμε από τα σχετικά πρόσφατα το: Build Up Your Chess: Vol. 2, Beyond the Basics, by Artur Yusupov, 2008 (Quality Chess, Figurine Algebraic Notation, Paperback, 284 pp.)]:

1. Ενεργοποιήστε το Βασιλιά.
Συχνά, το καλύτερο μέρος για το βασιλιά είναι στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί οπουδήποτε χρειασθεί ανά πάσα στιγμή.

2. Η πιονοδομή είναι πολύ σημαντική στο φινάλε.
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ελεύθερο πιόνι. Είναι συχνά ένα καθοριστικό στοιχείο στον φινάλε. Υποστηρίξετε το ελεύθεροι πιόνι να προχωρήσει.

3. Προκαλέστε αδυναμίες στην θέση του αντιπάλου σας και προσπαθήστε να τις εκμεταλλευτείτε.

4. Περιορίστε την δραστηριότητα (χώρο) των κομματιών του αντιπάλου σας.
Αυτή η στρατηγική συχνά φέρνει τον αντίπαλο σε zugzwang.

5. Να προσπαθήσουμε να βρούμε τις πιο ενεργές θέσεις για τα δικά μας κομμάτια.
Να συντονίζουμε τα κομμάτια μας ώστε να λειτουργούν αρμονικά στο πεδίο μάχης της Σκακιέρας.

6. Να προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε ένα καλό σχέδιο και, στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να το εκτελέσουμε. Να εφαρμόζουμε ως σύστημα, τη βελτίωση των θέσεων των δικών μας κομματιών και πιονιών και να επιδιώκουμε να αποδυναμώνουμε εκείνα του αντιπάλου μας καθοδηγώντας τα φορσέ σε φτωχότερες θέσεις.



ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ


1. Πετροσιάν - Μποτβίνικ (1963)

[Event "World Championship 25th"] [Site "Moscow"] [Date "1963.04.01"] [Round "5"] [White "Petrosian, Tigran V"] [Black "Botvinnik, Mikhail"] [Result "1-0"] [ECO "D94"] [Annotator "Bulletin"] [PlyCount "95"] [EventDate "1963.03.23"] [EventType "match"] [EventRounds "22"] [EventCountry "URS"] [Source "ChessBase"] [SourceDate "1999.07.01"]
1. c4 g6 2. d4 Nf6 3. Nc3 d5 4. Nf3 Bg7 5. e3 O-O 6. Be2 $5 dxc4 (6... c5) ( 6... e6 $5 {/\ ...b6, ...Bb7}) 7. Bxc4 c5 8. d5 e6 $6 (8... a6 $5) (8... Nbd7) 9. dxe6 Qxd1+ 10. Kxd1 Bxe6 11. Bxe6 fxe6 12. Ke2 Nc6 (12... Nd5 $5 13. Nxd5 ( 13. Ne4 Na6) 13... exd5 14. Rd1 Rd8 15. Ng5 Na6 16. Ne6 $10) 13. Rd1 Rad8 $2 { >=} (13... Kf7 $1 {/\ ...Ke7 Flohr}) 14. Rxd8 Rxd8 15. Ng5 Re8 16. Nge4 Nxe4 17. Nxe4 b6 18. Rb1 $10 Nb4 $5 {/\ 19.a3 (19.Bd2) Nd5-f6=} 19. Bd2 $1 Nd5 ( 19... Nxa2 $2 20. Ra1 Nb4 21. Bxb4 cxb4 22. Rxa7 Bxb2 23. Rb7 $16) 20. a4 Rc8 21. b3 Bf8 {/\ 22...c4 23.Rc1cxb3 24.Rxc8 b2 25.Rc1 bxc1Q 26.Bxc1=} 22. Rc1 Be7 $2 {>=} (22... Rc7 23. Ng5 Re7 24. e4 Nf6 25. Bc3 e5 26. f4 $16) (22... a6 23. b4 c4 24. b5 axb5 25. axb5 Be7 $14) 23. b4 $1 $16 c4 $2 (23... Rc7 24. bxc5 bxc5 (24... Bxc5 25. Ng5 {[25.Nxc5]}) 25. Kd3 {/\ 26.a5, 27.Kc4 +/-/+-}) (23... Kf7) 24. b5 $1 Kf7 $2 $18 (24... Ba3 $1 $8 25. Rc2 c3 $1 {e.g.} 26. Bxc3 (26. Nxc3 {[26.Bc1]} Nb4) 26... Bb4 27. Kd2 (27. Kd3 $2 Bxc3 28. Nxc3 Nb4+ $1) 27... Rc4 28. Bxb4 (28. Kd3 Rxe4 $1) 28... Rxe4 29. Bd6 Rxa4 $10 {Averbakh}) 25. Bc3 $1 Ba3 26. Rc2 {/\ 27.Nd2, 28.Be5} Nxc3+ (26... Ke7 27. Be5 $1 {/\ Nd2 +-}) 27. Rxc3 Bb4 28. Rc2 Ke7 (28... e5 29. Nd2 c3 30. Ne4 Ke6 31. f3 h6 32. Kd3 Rd8+ 33. Kc4 Rd2 34. Kb3 Rxc2 35. Kxc2 Kd5 36. Kd3 $1 c2 37. Kxc2 Kc4 38. Nd2+ $1 Bxd2 39. Kxd2 $18 {(P_|_)}) 29. Nd2 $1 c3 (29... Bxd2 30. Kxd2 Kd6 31. Kc3 Kc5 32. Rd2 $1 $18) 30. Ne4 Ba5 31. Kd3 Rd8+ 32. Kc4 Rd1 (32... Rd7 33. Kb3 $18) 33. Nxc3 $18 (33. h3) 33... Rh1 $6 {>=} (33... Bxc3 $5 34. Kxc3 Rh1 35. h3 Kd7 $14 {/+/-}) 34. Ne4 $1 Rxh2 35. Kd4 Kd7 (35... Rxg2 36. Rc7+ {/\ 37.Rxh7, 38. Ke5 +-}) 36. g3 (36. g4 $6 h5 $1 37. g5 h4 $13) 36... Bb4 37. Ke5 Rh5+ (37... Be7 38. Rd2+) 38. Kf6 Be7+ 39. Kg7 $1 e5 40. Rc6 $1 Rh1 41. Kf7 $1 Ra1 (41... Rh5 42. g4 Rh4 43. Re6 Bd8 44. Rd6+) 42. Re6 $1 Bd8 (42... Bc5 43. Rxe5 Rxa4 44. Nxc5+ bxc5 45. Rxc5 $18) (42... Bb4 43. Nf6+ Kc8 44. Rxe5 Rxa4 45. Re4 {/\ 46.Nd5 +-}) 43. Rd6+ Kc8 (43... Kc7 44. Ke8 $18) 44. Ke8 $1 Bc7 45. Rc6 Rd1 ( 45... Rxa4 46. Nc3 {/\ 47.Nd5 +-}) 46. Ng5 Rd8+ 47. Kf7 Rd7+ 48. Kg8 1-0



2. Καπαμπλάνκα - Γιέητς (1924)


[Event "New York"] [Site "New York"] [Date "1924.03.24"] [Round "7"] [White "Capablanca, Jose Raul"] [Black "Yates, Frederick"] [Result "1-0"] [ECO "D00"] [PlyCount "153"] [EventDate "1924.03.16"] [EventType "tourn"] [EventRounds "22"] [EventCountry "USA"] [Source "ChessBase"] [SourceDate "1999.07.01"] 
1. d4 Nf6 2. Nf3 g6 3. Nc3 d5 4. Bf4 Bg7 5. e3 O-O 6. h3 c5 7. dxc5 Qa5 8. Nd2 Qxc5 9. Nb3 Qb6 10. Be5 e6 11. Nb5 Ne8 12. Bxg7 Nxg7 13. h4 a6 14. Nc3 Nc6 15. Bd3 f5 16. Qd2 Ne5 17. Be2 Nc4 18. Bxc4 dxc4 19. Qd4 Qc7 20. Qc5 Qxc5 21. Nxc5 b6 22. N5a4 Rb8 23. O-O-O b5 24. Nc5 Rb6 25. a4 Nh5 26. b3 cxb3 27. cxb3 bxa4 28. N3xa4 Rc6 29. Kb2 Nf6 30. Rd2 a5 31. Rhd1 Nd5 32. g3 Rf7 33. Nd3 Rb7 34. Ne5 Rcc7 35. Rd4 Kg7 36. e4 fxe4 37. Rxe4 Rb5 38. Rc4 Rxc4 39. Nxc4 Bd7 40. Nc3 Rc5 41. Ne4 Rb5 42. Ned6 Rc5 43. Nb7 Rc7 44. Nbxa5 Bb5 45. Nd6 Bd7 46. Nac4 Ra7 47. Ne4 h6 48. f4 Be8 49. Ne5 Ra8 50. Rc1 Bf7 51. Rc6 Bg8 52. Nc5 Re8 53. Ra6 Re7 54. Ka3 Bf7 55. b4 Nc7 56. Rc6 Nb5+ 57. Kb2 Nd4 58. Ra6 Be8 59. g4 Kf6 60. Ne4+ Kg7 61. Nd6 Bb5 62. Ra5 Bf1 63. Ra8 g5 64. fxg5 hxg5 65. hxg5 Bg2 66. Re8 Rc7 67. Rd8 Nc6 68. Ne8+ Kf8 69. Nxc7+ Nxd8 70. Kc3 Bb7 71. Kd4 Bc8 72. g6 Nb7 73. Ne8 Nd8 74. b5 Kg8 75. g5 Kf8 76. g7+ Kg8 77. g6 1-0