Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Διασχολικό Ομαδικό Τουρνουά Σκακιού στη Χαλκίδα. Νικητές και Φωτογραφίες . Torneo di Scacchi a Squadre Interscolastico a Calcide. Vincitori e Foto




Σήμερα το πρωί 26 Ιανουαρίου 2014 , πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, Διασχολικό Ομαδικό Τουρνουά στο Σκάκι.
Οι αγώνες σημείωσαν επιτυχία και διοργανώθηκαν στα πλαίσια ευρύτερης δημοσιότητας του πνευματικού αθλήματος του σκακιού ανάμεσα σε μαθητικές κοινότητες της πόλης μας. Επίσης είχαν σχεδιασθή ως άσκησι προσομοίωσης για τον διοργανωτή Σύλλογο και ως ευκαιριακή προετοιμασία των ενδιαφερομένων Σχολείων εν όψει της διεξαγωγής του Νομαρχιακού ή Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος στην πόλη μας κατά το προσεχές δίμηνο.
Το τουρνουά  διεξήχθη σε 2 ομίλους με το σύστημα κληρώσεων «Ράουντ Ρόμπιν». Στον έναν όμιλο ομάδες μαθητών από Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας  και στον άλλον ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων .
Η ευθύνη της διοργάνωσης του τουρνουά βάρυνε τον πολιτιστικό-αθλητικό σύλλογο της πόλης μας «Α.Ε.Κέντρο Άβαξ και Πεσσοί», και υποστηρίχθηκε από το  4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας, το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας και το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.
Την Επιτροπή του Τουρνουά απετέλεσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Α.Ε.Κ. Άβαξ και Πεσσοί» και εκπαιδευτικός του 4ου ΓΕΛ Χαλκίδας κ. Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, ο εκπαιδευτικός του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας και μέλος του Συλλόγου «Άβαξ και Πεσσοί» κ. Γεώργιος Τσάλλας, καθώς και οι Διευθυντές των Σχολείων κ. Τουλούμης Δημήτριος, κα Κωνσταντινάκη Βασιλική και  κ. Καντανολέων Νεκτάριος.
Εν αναμονή άλλου Δελτίου Τύπου ή  ανάρτησης, αναφέρουμε εδώ μόνο τους νικητές των δύο κατηγοριών και δημοσιεύουμε μια πρώτη σειρά φωτογραφιών. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ (= 8 Ομάδες):
1ος Νικητής: 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χαλκίδος (Α΄ Ομάδα)
2ος Νικητής: 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χαλκίδος («ΔΥΝΑΜΗ»)
3ος Νικητής: 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χαλκίδος
Η σύνθεσι της νικήτριας ομάδας:
1η σκακιέρα: Κωνσταντίνος Μπακρής
2η : Λευτέρης Καζούλης
3η : Γιώργος Μάλλιαρης
4η : Αντωνία Δεσίπρη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ (= 5 Ομάδες)
1ος Νικητής: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2ος Νικητής: 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
3ος Νικητής: ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Η σύνθεσι της νικήτριας ομάδας:
1η σκακιέρα: Γιώργος Σοϊλεμέζης
2η : Αντρέας Μαντζούτας
3η : Άγγελος Ράπαϊ
4η : Κατερίνα Μπεληγιάννη

Πλήρη αποτελέσματα, στατιστικά κλπ λεπτομέρειες της Διοργάνωσης, βλ. στο φιλικό Ιστολόγιο του Εσπερινού Γυμνασίου «Κόντρα στο Ρεύμα».
ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ












Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Α.Ε.Κ. Άβαξ Και Πεσσοί: Κοπή Βασιλόπιττας 2014 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ + Φωτογραφίες) Fotos (Photos) dall’ inizio ufficiale del Club con il "panettone" del 2014.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ- ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
 ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ 
   Με την παρουσία μελών του διοικητικού Συμβουλίου, μαθητών του σκακιστικού τμήματός του και των γονέων τους, o μορφωτικός- αθλητικός Σύλλογος Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «Άβαξ και Πεσσοί» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, τo Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας όπου και φέτος φιλοξενείται και διενεργεί τα μαθήματά του. 
   Ο πρόεδρος, κ. Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, αφού ευχαρίστησε όσους παρευρίσκοντο και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εν συντομία στην έως τώρα δραστηριότητα του Συλλόγου και στις επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς. Ευχές απηύθυνε στους παρευρισκόμενους και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κακάτσος. 
   Στη συνέχεια κόπηκαν από τον πρόεδρο η πίτα για το Δ.Σ και η πίτα για τους μαθητές και τους αθλητές του του Συλλόγου. 
   Ο τυχερός της ημέρας ήταν ο μικρός μαθητής-αθλητής του Συλλόγου μας Νίκος Μπεληγιάννης, ο οποίος μαζί με το φλουρί, κέρδισε και ένα σκακιστικό βιβλίο καθώς και απαλλαγή ενός μηνός από τα δίδακτρα. 
   Η εκδήλωση τελείωσε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης, ενώ οι αθλητές Μεσαίων και Προχωρημένων παρέμειναν για να συνεχίσουν τους αγώνες τους στα πλαίσια του εσωτερικού πρωταθλήματος Rapid του Συλλόγου. 

Από το Δ.Σ. 
Η Γ. Γραμματέας Ζ .Κωνσταντινίδου 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 












Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Από την Ομιλία του Καζάκη στην Καλλιθέα. Η πατρίδα, ο Κάλβος , η ενότητα του λαού, η καταγγελία του χρέους, το ΕΠΑΜ και το πρόγραμμά του, το εθνικό νόμισμα, οι καταθέσεις, ο χρυσός και το κρίσιμο 2014

Το μέλος του Συλλόγου μας, Γιώργος Μητροπέτρος , μας έστειλε την σχετική ενημέρωσι με την λίαν ενδιαφέρουσα (και επιτυχή) προχθεσινή ομιλία του Δημήτρη Καζάκη στην Αθήνα. Ευχαριστώντας τον, αναρτούμε το πλήρες βίντεο και επιχειρούμε μια πρόχειρη (και βέβαια αποσπασματική) αποδελτίωσι.

Δ. Καζάκης: Πώς θα περάσουμε σε εθνικό νόμισμα (Καλλιθέα, 22 Ιανουαρίου 2014)
Αποσπάσματα από την (δίωρη!) Ομιλία :

(…)
"Μου δίνεται η εντύπωσι ότι ο ελληνικός λαός ζή έναν ιδιαίτερο διχασμό. Ο διχασμός ο σημερινός δεν είναι σαν τον Εθνικό Διχασμό ή σαν τον Εμφύλιο …είναι εσωτερικός διχασμός του Έλληνα. Είναι ο διχασμός ανάμεσα στην πραγματική ζωή του, δηλ αυτό που βιώνει καθημερινά, (ξημερώνει, βραδιάζει), και αυτό που πραγματικά βιώνει ή προσπαθεί να βιώσει στον εικονικό κόσμο που λέγεται ΜΜΕ και διαδίκτυο.

(…)
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στην κοιλιά ενός θηρίου και έχει τεθή σε διαδικασία πέψης και όπου να ‘ναι το θηρίο θα μας αφοδεύσει. Ορισμένοι αυτό το θεωρούν λύσι: έτσι θα βγούμε από το θηρίο. Ναι, αλλά για φαντάσου την …κατάστασί σου!
(…)
Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν έχουμε δικαιώματα. Και πολύ περισσότερο ότι δεν μας αξίζει αυτό ο τόπος. Άρα σωστά δεν τον υπερασπιζόμαστε. Γιατί αν μας άξιζε αυτός ο τόπος, σαν πατρίδα δηλαδή, θα έπρεπε να ξεσηκωθούμε, να τον υπερασπισθούμε με κάθε μέσον, με κάθε τρόπο, με κάθε προσπάθεια...
(...)
Εμείς πρέπει να μάθουμε σήμερα ότι ο αγράμματος είναι η φυσική κατάστασι του ανθρώπου ή η φυσική κατάστασι ενός λαού. Ποια είναι η φυσική κατάληξι ενός λαού; Να …αρνείται την πατρίδα του, να αρνείται τον τόπο του!! Γιατί; Γιατί πώς αλλιώς θα οικειοποιηθή την παγκόσμια αγορά εργασίας που τον περιμένει με ανοικτές αγκάλες; Να γίνει νομάς (…) Οι νομάδες του πλούτου και οι νομάδες της φτώχειας. Αυτό είναι το όνειρό τους και φυσικά ο εφιάλτης για όλους τους υπόλοιπους.
 (...)
Θα μου επιτρέψετε να σας πώ, οτι ετούτος εδώ ο αγράμματος λαός, που βρέθηκε πολλές φορές αγράμματος στην ιστορία του, (με την έννοια ότι πρέπει δηλαδή να χει κι αυτός δικαιώματα υπερασπιζόμενος την πατρίδα του, την ζωή του, την οικογένειά του, την παρουσία του στην ιστορία), πάντα όμως είχε δυνάμεις εσωτερικές, που του υποδείκνυαν τι πρέπει ν κάνει. Με την έννοια της εσωτερικής δύναμης της συνείδησής του.
Μία από αυτές τις συνειδήσεις ήταν ο Αντρέας ο Κάλβος, ο οποίος έλεγε σε μια από τις ωδές του:

«Της θαλάσσης καλήτερα 
φουσκωμένα τα κύματα 
να πνίξουν την πατρίδα μου 
ωσάν απελπισμένην, 
έρημον βάρκαν. 

 Καλήτερα, καλήτερα 
διασκορπισμένοι οι Ελληνες
να τρέχωσι τον κόσμον, 
με εξαπλωμένην χείρα 
ψωμοζητούντες• 

 παρά προστάτας νά 'χωμεν
...» 

Και την εποχή που τά ‘γραφε ο Κάλβος κάτι ξέρανε (οι Έλληνες) από Οικουμενισμό και Παγκοσμιοποίησι. (…) Τι πάθαμε και το ξεχάσαμε; Λοβοτομή μας κάνανε; Ό,τι πάθαμε μόνοι μας το πάθαμε!
(…)
Εξασφαλίζεις δικαιώματα αγοράζοντάς τα. Εκείνος όμως που δεν έχει; (ΣΗΜ. Εννοεί: χρήματα). Τι είναι εκείνο που του εξασφαλίζει; (Ενν.: δικαιώματα):
Η δυνατότητά του να αποκαλεί έναν τόπο πατρίδα! Και να λέει: ΕΓΩ οφείλω να τον διαφεντεύω αυτόν τον τόπο! Και εδώ να βρώ το δίκιο μου, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου την ευημερία μου σαν λαός στην ιστορική μου συνέχεια!
(…)
Το ΕΠΑΜ ήταν το πρώτο πολιτικό κίνημα στην Ελλάδα, που έθεσε καθαρά και ξάστερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα: πρόβλημα ΚΑΤΟΧΗΣ της χώρας, είναι πρόβλημα κατοχής υπο καθεστώς αποικιοκρατίας και δουλοπαροικίας του χρέους! Όροι νομικο-πολιτικοί οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δεν είναι φράσεις που λένε κάποιοι, αλλά έννοιες που μας λένε συγκεκριμένα πράγματα…. Η δουλοπαροικία του χρέους! Και τι σημαίνει δουλοπαροικία του χρέους; Όταν δεν ελέγχεις τον εαυτό σου, το προϊόν της δουλειάς σου, την ιδια την δουλειά σου και δεν μπορείς να ελέγξης το προϊόν της δουλειάς σου και ιδιαίτερα τον ίδιο το λαό. Η Ελλάδα είναι το 1ο κράτος που τέθηκε ΕΠΙΣΗΜΩΣ με δανειακή σύμβασι υπο καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι το καινούργιο, το νομικό προηγούμενο… Οι έννοιες της συναντώνται στο Νομικό Δίκαιο…
(…)
Το ΕΠΑΜ εξ αρχής έθεσε ως στόχο την ΕΝΟΤΗΤΑ ούτε της Δεξιάς ούτε της Αριστεράς, αλλά όλου του Λαού. Όταν καίγεται η Πολυκατοικία στην οποία βρίσκεσαι…Το πρώτο βασικό σου μέλημα είναι να διασώσεις την Πολυκατοικία και κυρίως το δικαίωμα να σου ανήκει το οικόπεδο! Γιατί ακόμη κι αν γκρεμιστή αυτό το οικοδόμημα ή το αποδομήσεις εσύ ο ίδιος για να οικοδομήσεις κάτι άλλο, θα πρέπει να έχεις ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ στο οικόπεδο! Και το οικόπεδο έχει παραδοθή!
(…)
Αυτό που ζήτε σήμερα. Αυτό που ζούμε όλοι: Η ιστορία Di Pietro αλά ελληνικά… Εάν τους το επιτρέψουμε, θα καταλήξουμε σε εθνικό ακρωτηριασμό και επανάληψι πολέμου τύπου 1897, ακόμη και μέσα στο 2014… Αυτό προετοιμάζουν …Γι’ αυτό διαλύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, γι’ αυτό αποχαυνώνουν τον κόσμο,.. Αποδομείται συνολικά το Κράτος να μην υπάρχει στοιχειώδης άμυνα…πριν οργανώσουν ακρωτηριασμό ή πολεμική ενέργεια… Πρίν την πολεμική ενέργεια…
Και βεβαίως έχεις τα παπαγαλάκια που συστηματικά σε κατατάσσουν στα περίφημα failed States, δηλαδή στα αποτυχημένα κράτη: δεν μπορείς εσύ να αυτοκυβερνηθής, ο Έλληνας δεν μπορεί, δεν μπορεί. Θέλει τον …Διεθνή Παράγοντα! … Και έτσι ο Διεθνής Παράγοντας θα έλθη και θα σου πή: κοίταξε φίλε μου, η επικράτειά σου δεν είναι βιώσιμη. Κόψ’ τη! Κράτα τα βιώσιμα, τα μή βιώσιμα δώσ’ τα στον γείτονα, δώσ’ τα στον παραδίπλα, καν’ τα προσαρτημένη περιφέρεια της κας Μέρκελ…
Ποιος μπορεί την εμποδίση αυτήν την εξέλιξι; Εμείς! Δηλαδή ο λαός μας.
(…)
Μπορούμε να απαλλαγούμε από το χρέος; Ναι μέσα από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οικειοθελώς οι προδότες απεμπόλησαν την εθνική κυριαρχία γιατί χωρίς τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν έχουμε λόγο να συζητούμε το οτιδήποτε. Όσοι το πράττουν έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη του εχθρού. Αναγνώρισι του χρέους σημαίνει αναγνώρισι μεθοδεύσεων και μερική αθώωσι όλων όσοι έβαλαν τη χώρα στο χρέος. Δε μπορεί λοιπόν σήμερα να υπάρχει φιλολαϊκή δύναμι που να αναγνωρίζει το χρέος, έστω και μερικά! Πρώτο μέλημά μας: Αποκήρυξι και καταγγελία του χρέους…"

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καζάκη :
ΕΠΑΜ, Δ.Καζάκης, εκδήλωση στην Καλλιθέα: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των ΠΡΩΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. 2014. Scacchi regionali: programmazione anno 2014



Μας εστάλη σήμερα μέσω ηλ.-ταχυδρομείου το Αγωνιστικό  Πρόγραμμα  της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.) του 2014. Πρόκειται για τον προγραμματισμό του μισού έτους  (έως 31/5/2014). Η εκ της καθυστερήσεώς του μεγάλη χρονική στενότητα είναι προφανής...
:




ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.  2014  (έως 31/5/2014)





Κυρ/02/Φεβ/2014
Ομαδικό  Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ (ΠΟΑ ενιαίος όμιλος)
1ος γύρος

Κυρ/09/Φεβ/2014
Ομαδικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ (ΠΟΑ ενιαίος όμιλος)
2ος γύρος

Σάβ/15/Φεβ/2014
Ομαδικά Σχολικά Πρωταθλήματα Νομών
Προαιρετικό - Με ευθύνη των συλλόγων των νομών

Κυρ/16/Φεβ/2014
Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα Νομών
Προαιρετικό - Με ευθύνη των συλλόγων των νομών

Σάβ/22/Φεβ/2014
Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ
Τελική περιφερειακή φάση

Κυρ/23/Φεβ/2014
Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ
Τελική περιφερειακή φάση

Κυρ/02/Μαρ/2014
ΚΕΝΟ
Κυριακή Αποκριάς

Κυρ/09/Μαρ/2014
Ομαδικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ (ΠΟΑ ενιαίος όμιλος)
3ος γύρος

Κυρ/16/Μαρ/2014
Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΑΣ
1ος γύρος

Σάβ/22/Μαρ/2014
Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα ΤΕΣΣΑΣ κ.08 έως κ.16
1ος & 2ος γύρος -- Τελική περιφερειακή φάση

Κυρ/23/Μαρ/2014
Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα ΤΕΣΣΑΣ κ.08 έως κ.16
3ος & 4ος γύρος -- Τελική περιφερειακή φάση

Σάβ/29/Μαρ/2014
Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα ΤΕΣΣΑΣ κ.08 έως κ.16
5ος & 6ος γύρος -- Τελική περιφερειακή φάση

Κυρ/30/Μαρ/2014
Ομαδικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ (ΠΟΑ ενιαίος όμιλος)
4ος γύρος

Κυρ/06/Απρ/2014
Ομαδικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ (ΠΟΑ ενιαίος όμιλος)
5ος γύρος

Σάβ/12/Απρ/2014
ΚΕΝΟ
Σχολικά ΕΣΟ

Κυρ/13/Απρ/2014
ΚΕΝΟ
Σχολικά ΕΣΟ

Δευτ/14/Απρ/2014
ΚΕΝΟ
Σχολικά ΕΣΟ

Κυρ/20/Απρ/2014
ΚΕΝΟ
Πάσχα

Κυρ/04/Μαϊ/2014
Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΑΣ
2ος γύρος

Κυρ/11/Μαϊ/2014
Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΑΣ
3ος γύρος

Κυρ/18/Μαϊ/2014
Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΑΣ
4ος γύρος

Κυρ/25/Μαϊ/2014
Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΑΣ
5ος γύρος






Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Γιάννη Σκαρίμπα, δυό ποιήματα, μια (εις διπλούν!) μελοποίηση. Giannis Skaribas; 30 anni dalla sua morte: due poesie e una canzone (in due versioni)

Για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Σκαρίμπα (28.9.1893- 21.1.1984) αναρτούμε 2 ποιήματα, από τα καλύτερά του κατα το δικό μας γούστο. Το «Φαντασία» και το «Σπασμένο Καράβι», αμφότερα από την πρώτη του ποιητική συλλογή.
Το δεύτερο μάλιστα το συνοδεύουμε με μια απίστευτα επιτυχή μελοποίηση (όπου ο συνθέτης Γιάννης Σπανός πρώτος προσέγγισε την λυρική ατμόσφαιρα του ποιήματος με τρόπο θα λέγαμε ιδανικό ) και διπλή ερμηνεία, παραθέτοντας σε κοινή απόλαυσι και ελεύθερη σύγκρισι τα δύο τραγούδια. Με τις δύο εν πολλοίς ισάξιες φωνητικά ερμηνείες: εννοούμε και την πρώτη εκτέλεσι του Κώστα Κάραλη και την νεότερη, του Δημήτρη Μπάση.

1.

ΦΑΝΤΑΣΙΑ



Νάναι σά να μας σπρώχνει ένας αέρας μαζί
προς έναν δρόμο φιδωτό που σβεί στα χάη,
και σένα του καπέλου σου πλατειά και φανταιζί
κάποια κορδέλα του, τρελά να χαιρετάει.


Και νάν' σάν κάτι να μου λές, κάτι ωραίο κοντά
γι' άστρα, τη ζώνη πού πηδάν των νύχτιων φόντων,
κι αυτός ο άνεμος τρελά-τρελά να μας σκουντά
όλο προς τη γραμμή των οριζόντων.


Κι όλο να λές, να λές, στα βάθη τής νυκτός
για ένα – με γυάλινα πανιά – πλοίο πού πάει
Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο πού πέφτει εκτός:
έξω απ' τον κύκλο των νερών – στα χάη.

Κι όλο να πνέει, να μας ωθεί αυτός ο άνεμος μαζί
πέρ' από τόπους και καιρούς, έως ότου – φώς μου –
(καθώς τρελά θα χαιρετάει κείν' η κορδέλα η φανταιζί)
βγούμε απ' την τρικυμία αυτού του κόσμου . . .

 

Γιάννης Σκαρίμπας (ΟΥΛΑΛΟΥΜ, 1936)



2.


Σπασμένο καράβι

Σπασμένο καράβι νά ‘μαι πέρα βαθιά,
-έτσι νά ‘μια-
με δίχως κατάρτια με δίχως πανιά
να κοιμάμαι

Νάν’ αφράτος ο τόπος κι η ακτή νεκρική
γύρω γύρω,
με κουφάρι γειρτό και με πλώρη εκεί
που θα γείρω.

Νάν’ η θάλασσα άψυχη και τα ψάρια νεκρά,
-έτσι νά ‘ναι-
και τα βράχια κατάπληκτα και τ’ αστέρια μακριά
να κοιτάνε.

Δίχως χτύπο οι ώρες και οι μέρες θλιβές
-δίχως χάρη-
κι έτσι κούφιο κι ακίνητο μές σε νύχτες βουβές
το φεγγάρι.

Έτσι νά ‘μαι καράβι γκρεμισμένο νεκρό,
-έτσι νά ‘μαι-
σ’ αμμουδιά πεθαμένη και κούφιο νερό
να κοιμάμαι.


Γιάννης Σκαρίμπας




ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ 1975

 Σπασμένο καράβι, Δημήτρης Μπάσης

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η αναβάθμιση του Σκακιού στον Σχολικό Αθλητισμό και η Προκήρυξη Του Σχολικού Πρωταθλήματος 2014

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του τόπου διεξαγωγής της τελικής φάσης του ατομικού και ομαδικού σχολικού πρωταθλήματος 2014 (12-14/4/2014), (αφού το ΔΣ της Σκακιστικής Ομοσπονδίας αποφάσισε «να παρατείνει την υποβολή προτάσεων για τη διοργάνωσή τους μέχρι τη Δευτέρα 20/1 στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής πρότασης»), δημοσιεύουμε την αρχική Προκήρυξη των Αγώνων.
Πριν από αυτό όμως, κρίνουμε απαραίτητο επι τη ευκαιρία να αναρτήσουμε την, όπως εκτιμούμε, ιστορική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας [βλ. υπ. αριθ. 112843/Γ4/10.4.2005 και τροπ. 48930/Γ4/10-4-2013 (ΦΕΚ 858/τ. Β΄ / 10.4.2013)], με την οποία το Υπουργείο ικανοποίησε το πάγιο αίτημα του ελληνικού σκακιού και ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού.

Για την εξέλιξη αυτή με την οποία καθιστάμενο ισότιμο με τα υπόλοιπα αναβαθμίζεται ουσιαστικά από την ελληνική Πολιτεία το άθλημά μας, διαβάζουμε στο επίσημο περιοδικό της Ε.Σ.Ο. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ (τεύχος Οκτωβρίου 2013):
«Εκτιμάται πως αυτή η απόφαση του υπουργείου μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στο σχολικό σκάκι, αρκεί να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ όλων των συντελεστών (Υπουργείου, Ομοσπονδίας, Ενώσεων & Συλλόγων, δασκάλων, καθηγητών και προπονητών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ά.
Συμφωνούμε και με την εν κατακλείδι διαπίστωση στο ίδιο κείμενο: «Δύσκολο το όλο εγχείρημα αλλά αναγκαία κάθε προσπάθεια και η συνεργασία όλων.»
 ...........................................


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2014



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2014)

Αριθ. Πρωτ.: 93472/24-12-2013

26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2014)
12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2014)

  1. 1.       ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 26ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών και το 12ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών για το 2014.

  1. 2.      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:  Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).

  1. 3.      ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Τα πρωταθλήματα μαθητών-μαθητριών θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Περιφερειακά πρωταθλήματα μαθητών–μαθητριών Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών.
Β. Τελική φάση

Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές και πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014.
Οι Ενώσεις και Τοπ.Επ. είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων Μαθητών-Μαθητριών. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.
Ο τόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης θα ανακοινωθεί με συμπληρωματική προκήρυξη.
Δικαίωμα συμμετοχής στα ατομικά πρωταθλήματα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, όλης της χώρας. Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στα πρωταθλήματα της Ένωσης ή της Τοπ. Επ. στην οποία ανήκει το σχολείο τους.
Στα ομαδικά πρωταθλήματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών όλης της χώρας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).


  1. 4.      ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:
Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:

Α/Α
ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜ-ΓΥΜΝ
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΔΗΜ-ΓΥΜΝ
ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΔΗΜ-ΓΥΜΝ
ΛΥΚΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΛΥΚΕΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ
1
Ε.Σ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
105
35
14
9
6
3
149
18
2
Ε. Σ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
67
23
9
6
4
2
96
12
3
Ε. Σ. Σ. ΚΡΗΤΗΣ
60
20
8
5
3
2
85
10
4
Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ
37
13
5
3
2
1
53
8
5
Ε. Σ. Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
37
13
5
3
2
1
53
8
6
Ε. Σ. Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
37
13
5
3
2
1
53
8
7
Ε. Σ. Σ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
20
10
3
2
1
1
32
6
8
Τ.Ε. Σ. Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
20
10
3
2
1
1
32
6
9
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (*)
20
10
3
2
1
1
32
6
10
Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
20
10
3
2
1
1
32
6
11
Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ
20
10
3
2
1
1
32
6

ΣΥΝΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ
443
167

39


649
94











ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗ (Πρώτοι του 2013)
9
9

2


20












ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
452
176

41


669
94

(*) Τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα Μαθητών–Μαθητριών για τη Θεσσαλία και τους Ν. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, θα διεξαχθούν με ευθύνη των σκακιστικών σωματείων της περιοχής, τα οποία επίσης θα πρέπει να δηλώσουν τους προκριμένους μαθητές –τρίες και σχολεία για την τελική φάση.

  1. 5.       ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Δικαιούνται συμμετοχή στην Τελική Φάση όσοι πήραν τις προκρίσεις ανά τάξη σύμφωνα με τον έως σήμερα ισχύοντα πίνακα θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση και Τοπική Επιτροπή και το σύστημα των επιλαχόντων που έως σήμερα ισχύει. Για παράδειγμα εάν από τους πρώτους 5 προκριθέντες μιας τάξης δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση οι τρεις, αυτοί αναπληρώνονται από τον 6ο, 7ο και 8ο κ.ο.κ.
Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσανάλογες συμμετοχές ανά κατηγορία.  Η ΕΣΟ θα ασκήσει έλεγχο στις δηλώσεις συμμετοχής των ενώσεων – τοπ.επ. και δεν θα γίνει δεκτή καμία υπέρβαση στον αριθμό των προκρίσεων ανά τάξη.

Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι αγωνίστηκαν και δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν και στα προκριματικά ομαδικά του 2014 και η ομάδα του σχολείου τους προκρίθηκε στην τελική φάση. Διευκρινίζεται  ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα. Όσοι μαθητές λυκείων συμμετέχουν με την ομάδα τους στην τελική φάση (βλέπε 6.Α), έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην τελική φάση των ατομικών πρωταθλημάτων μαθητών λυκείου.

Η κάθε Ενωση/τοπ.Επ. θα πρέπει να μεριμνήσει για τη συμμετοχή τουλάχιστον μίας ομάδας από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια).

Η ΕΣΟ μπορεί να δώσει ένα μικρό αριθμό επιπλέον προκρίσεων σε περιοχές που έχουν λίγες θέσεις αλλά διεξάχθηκαν προκριματικά με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συμμετοχών (απόφαση ΔΣ 2.12.2008).


  1. 6.      ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους: ένας όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και  δύο όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση  του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις).
Για την ενίσχυση των συμμετοχών ομάδων λυκείων, δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στις προκρίσεις, δηλαδή επιτρέπεται η ελεύθερη συμμετοχή ομάδων λυκείων στους τελικούς, με την απαραίτητη προϋπόθεση αυτές να έχουν συμμετάσχει στους προκριματικούς των περιοχών τους.
Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την  Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2014 (με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής-τρια έχει ΕΛΟ μεγαλύτερο ή ίσο του 1040, αλλιώς και πάλι αλφαβητικά).  Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

1.
Μαθητές-Μαθήτριες
Νηπιαγωγείων
2.
Μαθητές-Μαθήτριες
Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3.
Μαθητές-Μαθήτριες
Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4.
Μαθητές-Μαθήτριες
Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5.
Μαθητές-Μαθήτριες
Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6.
Μαθητές-Μαθήτριες
Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7.
Μαθητές-Μαθήτριες
ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8.
Μαθητές-Μαθήτριες
Α’ Γυμνασίου
9.
Μαθητές-Μαθήτριες
Β’ Γυμνασίου
10.
Μαθητές-Μαθήτριες
Γ’ Γυμνασίου
11.
Μαθητές-Μαθήτριες
Λυκείων


  1. 7.      ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Τα πρωταθλήματα (ομαδικά και ατομικά) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

  1. 8.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Σάββατο
12 Απριλίου 2014
Τελετή Έναρξης
10:00
Σάββατο
12 Απριλίου 2014
1ος – 3ος Γύρος
Έναρξη 10:30
Σάββατο
12 Απριλίου 2014
4ος – 6ος Γύρος
Έναρξη 17:00

Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Κυριακή
13 Απριλίου 2014
1ος – 3ος Γύρος
Έναρξη 10:00
Κυριακή
13 Απριλίου 2014
4ος – 6ος Γύρος
Έναρξη 17:00
Μ. Δευτέρα
14 Απριλίου 2014
7ος – 9ος Γύρος
Έναρξη 09:00
Μ. Δευτέρα
14 Απριλίου 2014
Τελετή Λήξης
Έναρξη 13:30

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για τα Ατομικά Πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων το Σάββατο 12 Απριλίου, ώρα 17:15 – 21:00 και με βάση τους πίνακες ανά κατηγορία, που θα έχουν αναρτηθεί στο χώρο των αγώνων.


  1. 9.      ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για τα ομαδικά πρωταθλήματα:
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για τα ατομικά πρωταθλήματα:
     Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

  1. 10.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ:
Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την επιτροπή ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων. Το παράβολο ορίζεται στα 50 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στο διαιτητή των αγώνων.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν αρχηγό ομάδας καθώς και έναν αναπληρωτή. Αρχηγός ομάδας μπορεί να ορισθεί μόνο ένας από τους μαθητές που έχουν δηλωθεί στη σύνθεσή της (6άδα). Για τις αρμοδιότητες των αρχηγών ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ.

Απαγορεύεται η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου προπονητών, γονέων, παραγόντων, συνοδών κλπ. 

Συνίσταται να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η απομάκρυνση των αγωνιζομένων από τον αγωνιστικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται με ευθύνη των ιδίων ή των συνοδών τους, σε ότι αφορά την έγκαιρη προσέλευσή τους αλλά και την ενημέρωσή τους για αγωνιστικά / τεχνικά θέματα.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα έχει επιτρέψει ο διαιτητής, απαγορεύεται επί ποινή μηδενισμού,  σε όλους τους αγωνιζόμενους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας στις εγκαταστάσεις των αγώνων και σε οποιαδήποτε παρακείμενη περιοχή καθορισμένη από τον διαιτητή.



  1. 11.   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Ο Διευθυντής Αγώνων θα οριστεί από το Δ.Σ. της ΕΣΟ και οι Διαιτητές από την Κ.Ε.Δ.


  1. 12.   ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Στα Ομαδικά Πρωταθλήματα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στα Ατομικά Πρωταθλήματα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν. Ο νικητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας (το 1ο κορίτσι ανά τάξη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδας).


  1. 13.   ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:
α) Απευθείας πρόκριση στα Ατομικά Πρωταθλήματα δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του 2013 στην τάξη που πάνε για το σχολικό έτος 2013 – 2014. Εάν κάποιος πρωταθλητής-τρια συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες αυτομάτως χάνει το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και η θέση πρόκρισης εκχωρείται στην Ένωση – Τοπική επιτροπή στην οποία ανήκει.
β) Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στη Γραμματεία της ΕΣΟ. Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:
1) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα Ατομικά Πρωταθλήματα των περιοχών τους,
2) oι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες,
3) όσοι έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στα Ομαδικά Πρωταθλήματα

Διευκρινίζεται ότι οι Ενώσεις και Τοπ.Επ. είναι υπεύθυνες για το έλεγχο του δικαιώματος και τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών που προκρίνονται από το ομαδικό στο ατομικό σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης.
ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.
Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 τα αποτελέσματα και τις τελικές κατατάξεις των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.


  1. 14.   ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη), με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις 3 γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.


  1. 15.   ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Στις παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
α) η διοργάνωση του: «10ου Ανοικτού Κυπέλλου Μαθητών-Μαθητριών», με τρία τουλάχιστον ηλικιακά γκρουπ μαθητών (1ο: Α’-Β’-Γ’ Δημοτικού, 2ο : Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και 3ο Γυμνάσια – Λύκεια). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων  – δημόσιων και ιδιωτικών – όλης της χώρας που δεν προκρίθηκαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μαθητών-Μαθητριών. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr, fax 210 9221620).
β) τουρνουά μπλιτς γονέων-συνοδών
Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί αργότερα.


  1. 16.    ΓΕΝΙΚΑ:
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ