Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: Το Σεμινάριο για το Σχολικό Σκάκι στην Χαλκίδα: Η Έναρξι. Un seminario istruttivo sugli Scacchi Scolastici a Calcide: Primo Giorno. An educational and experiential Seminar for School Chess in Halkida (Day 1, 29 Nov 2014).


Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το Σεμινάριο επιμορφωτικού και βιωματικού χαρακτήρα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, με θέμα «Η εισαγωγή του αθλήματος του Σκακιού στην Εκπαίδευση. Παιδαγωγικά κλπ οφέλη, ιστορικό πλαίσιο, πρακτικές εφαρμογές», το οποίο είχε την πρωτοβουλία να διοργανώση ο πολιτιστικός-αθλητικός σύλλογος Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «Άβαξ και Πεσσοί» στην Χαλκίδα (Εστία Γνώσης, Κόκκινο Σπίτι).

Το εν λόγω σεμινάριο είναι το πρώτο του είδους στην πόλι, είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο!
Κατά την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής του, προχθές Σάββατο 29 Νοεμβρίου απόγευμα, στην κύρια Αίθουσα ομιλιών-παρουσιάσεων της Εστίας Γνώσης, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δύο προγραμματισμένες εισηγήσεις παρουσία 26 εγγεγραμμένων. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι ομιλητές ανέπτυξαν τα θέματά τους και αμφότεροι μετά την εισήγησί τους ανέπτυξαν διάλογο απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων των επιμορφουμένων.



Πρώτος εισηγητής: Χρήστος Γκορίτσας, FIDE MASTER, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού
Θέμα Εισήγησης: «Ο παιδαγωγικός ρόλος του σκακιού - Ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου - Ποιος μπορεί να διδάξει σκάκι»




Δεύτερος εισηγητής: Xρήστος Πιλάλης, Δάσκαλος, διεθνής εκπαιδευτής στο σκάκι, μέλος επιτροπής σχολικού σκακιού της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).
Θέμα Εισήγησης: «Το Σκάκι στον 21ο Αιώνα»





Προηγήθηκε (μετά το εναρκτήριο καλωσόρισμα της Γ.Γ. του Α.Ε.Κ. Άβαξ και Πεσσοί, κας Ζωής Κωνσταντινίδου), σύντομος χαιρετισμός από την εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκιδέων και σύνδεσμο με την Εστία, κα Ελένη Αφεντάκη, και τον επιστημονικό διευθυντή της Εστίας Γνώσης Χαλκίδος, Dr Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα παιδαγωγικά Προγράμματα (ΤηλεΤάξη, ΤηλΕστία) και στο εν γένει επιστημονικό έργο του Ιδρύματος.

 

Το κλείσιμο της πρώτης ημέρας πραγματοποίησε ο συντονιστής και υπεύθυνος του Σεμιναρίου, Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, ο οποίος στην αποφώνησί του ευχαρίστησε την Εστία Γνώσης, την ΕΣΟ, τους εισηγητές, τους συνεργάτες του στον μικρό αλλά δραστήριο Σύλλογό του, και κυρίως όλους τους παρευρισκομένους συνέδρους/εκπαιδευτικούς για την εμπιστοσύνη τους και για το ότι αποφάσισαν να διαθέσουν 15-20 ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για την παρακολούθησι του Σεμιναρίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: