Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Χειμερινή Κολύμβηση , Μια Υγιεινή Συνήθεια. Άρθρο του Β. Ασημακόπουλου. Nuoto Invernale; Un'abitudine salutare (scrive: Vaggelis Assimakopulos). A Healthy Habit: winter-swimming (by V. Asimakopoulos)

Σήμερα το ιστολόγιο φιλοξενεί ένα κείμενο-συνεργασία από έναν φίλο και εξαίρετο συνάδελφο του διαχειριστού, τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο, σχετικά με μια πολύ ήπια μορφή άθλησης, ιδανική για το εκπληκτικό κλίμα της χώρας μας, το χειμερινό κολύμπι! Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε! (Ένα ευχαριστώ και στον συνδιαχειριστή Δημ. Προβελέγγιο για την δακτυλογράφησι του άρθρου)
............................................



ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ , ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Άρθρο τού Βαγγέλη Ασημακόπουλου γραμματέα του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Ερέτριας «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ».


Ενδεχομένως τον χειμώνα έχετε δεί ανθρώπους να κολυμπούν στην θάλασσα, ενώ εσείς κρυώνετε και μόνο που τους βλέπετε . Και θα έχετε αναρωτηθεί βεβαίως τι είδους ωφέλειες τους προσφέρει μια τέτοια δραστηριότητα .

Οι επιστήμονες όμως αλλά και οι ίδιοι  έχουν να σας παραθέσουν πολλές από τις ωφέλειες της υγιεινής αυτής συνήθειας .

Πρώτον η επιστήμη της Ιατρικής υποστηρίζει ότι η βουτιά στο παγωμένο νερό απελευθερώνει τις λεγόμενες ενδορφίνες που θεωρούνται ως η μορφίνη του ανθρώπινου οργανισμού . Οι ενδορφίνες αυτές έχουν αναλγητικές ιδιότητες και ανακουφίζουν απο τον πόνο ακόμα και 4 ώρες . Η ανακούφιση που προσφέρουν λοιπόν σε όσους πάσχουν από  επώδυνες παθήσεις είναι  καλοδεχούμενη από όσους υποφέρουν . Και απαντά στο ερώτημά σας πώς συμβαίνει πολλοί από αυτούς που βλέπετε να κολυμπούν στη θάλασσα  είναι ηλικιωμένοι !

Τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες του χειμερινού μπάνιου στη θάλασσα έρχονται να επιβεβαιώσουν αλλά και να επεκτείνουν στον τομέα  τους οι ψυχολόγοι. Αυτοί οι επιστήμονες λοιπόν σημειώνουν με έμφαση ότι η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη διάθεση του ανθρώπου , του δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα . Φυσική συνέπεια λοιπόν , όπως καταλήγουν , είναι ότι η δραστηριότητα αυτή  καταστέλλει την  κατάθλιψη ελαφριάς μορφής . Και τώρα σας λύνει την απορία πως αυτοί οι άνθρωποι όταν  βγαίνουν από τη θάλασσα το χειμώνα είναι όλοι τους χαρούμενοι και χαμογελαστοί !

Οι ίδιοι τώρα οι χειμερινοί κολυμβητές έχουν παρατηρήσει ότι μια βουτιά στα παγωμένα νερά τούς αναζωογονεί , τους δημιουργεί ευχάριστη διάθεση και χαλάρωση , θεωρώντας  την αντίδοτο σε ψυχολογικά προβλήματα . Μερικοί μάλιστα αναφέρουν ότι σταματούν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα οι πόνοι στις αρθρώσεις . 
Αυτήν τη παρατήρησή τους επιβεβαιώνουν έρευνες που υποδεικνύουν το χειμερινό κολύμπι ως ανακουφιστικό για κάποιες μορφές αρθρίτιδας .

Οι ευεργετικές τέλος ιδιότητες της χειμερινής αυτής συνήθειας φτάνουν μέχρι την παιδική ηλικία , αφού δυναμώνει ο οργανισμός τους και γίνονται λιγότερο ευάλωτα σε ιώσεις  και κρυολογήματα . Έχει παρατηρηθεί δηλαδή ότι έστω και μια μικρή παράταση των καλοκαιρινών μπάνιων  «χτίζει» πιο γερούς οργανισμούς , γεμάτα ζωντάνια και αισιοδοξία παιδιά .

Για όλους τους παραπάνω λόγους μπορεί και καθένας από σας να παρατείνει τα καλοκαιρινά μπάνια και να γίνει χειμερινός κολυμβητής. 
Αρκεί βέβαια να μην έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (ιδιαίτερα την λεγόμενη μικρή) ή καρδιακά προβλήματα .


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Βαγγέλη. Δοκίμασα και εγώ 2 χρόνια πριν, να παρατείνω τα καλοκαιρινά μπάνια, μέχρι και τον Νοέμβρη.
Ωραίες στιγμές!!