Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Το σιμουλτανέ, τα Κυζίκεια και ο «Άβαξ Και Πεσσοί». La simultanea negli scacchi, il festival “Kizikia” a Nea Artaki ed il club culturale-sportivo “Abaco e Pezzi”. The simultaneous exhibition in chess, the “Kyzikia” and the club “Avax And Pessoi”

 
Τα Κυζίκεια είναι ένα είδος καλοκαιρινού φεστιβάλ, που εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στην παραλία της Νέας Αρτάκης της Εύβοιας. Πρόκειται για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε πνεύμα συλλογικότητος με στόχευσι την ιστορική μνήμη και με εστίασι τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Οι παραδοσιακοί χοροί, η μουσική και το θέατρο έχουν συνήθως τον πρώτο λόγο, αλλά εφέτος αυξήθηκε το ποσοστό των αθλητικών εκδηλώσεων. Μάλιστα εκτός από το Πινγκ-Πόνγκ και το Καράτε, οι επισκέπτες για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού θα έχουν για ένα βράδι την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα-παιχνίδι του σκακιού και να συμμετάσχουν (κατόπιν κληρώσεως πιθανώς) σε αγώνα επίδειξης Σιμουλτανέ

Η σκακιστική αυτή βραδιά της Πέμπτης, 21 Αυγούστου, προγραμματίστηκε ως συνδιοργάνωσι του τοπικού Συλλόγου «Πολιτιστικό Εργαστήρι Παναγία η Φανερωμένη» και του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Κέντρου «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ». Σε συνεννόησι με τους ανθρώπους του πολύ σημαντικού αυτού Φεστιβάλ της Νέας Αρτάκης, ο υποφαινόμενος διαχειριστής του Νέου Παλαμήδη και Πρόεδρος του ΑΕΚ Άβαξ Και Πεσσοί, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της διοργάνωσης ενός Σιμουλτανέ…

Τι είναι το «Σιμουλτανέ» 
Στο σκάκι, είναι ένα είδος αγώνα ή επίδειξης, όπου ένας, συνήθως ισχυρός, έμπειρος παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα περισσότερους αντιπάλους. Ο πρωταγωνιστής μοναχικός σκακιστής, όρθιος, περνάει μπροστά από τις σκακιέρες των καθημένων αντιπάλων του εκτελώντας κάθε φορά μία κίνησι σε απάντησι της δικής τους.

 Η λέξι 
Ο όρος μας έρχεται …αμάσητος (όπως και οι περισσότεροι στο σκάκι) από τα γαλλικά: simultané, αλλά ετυμολογικά η λέξι είναι λατινικής καταγωγής: από το «simul», που σημαίνει μαζί, από κοινού.

Πώς γίνεται 
Στο κανονικό σιμουλτανέ, δεν χρησιμοποιούνται ρολόγια σκακιού. Οι σκακιέρες συνήθως τοποθετούνται σε μία σειρά, αλλά όταν είναι πολλές, η συνηθισμένη διάταξί τους παίρνει την μορφή ενός «πί» ή ακόμα ενός μεγάλου κύκλου ή τετραγώνου, ενώ εκείνος, ο κατά τεκμήριον ισχυρός παίκτης που κάνει την επίδειξι, (ΣΣ: ας τον ονομάσουμε στο εξής «Μαίτρ»), κινείται από σκακιέρα σε σκακιέρα ακολουθώντας σταθερή και συγκεκριμένη σειρά. Κάθε συμμετέχων παίκτης κάνει μία κίνησι όταν ο Μαίτρ φτάνει στην σκακιέρα του. Ο Μαίτρ μπορεί να κάνει μικρές παύσεις πριν παίξει την κίνησή του, αλλά συνήθως προσπαθεί να αποφεύγει μεγάλου μήκους παύσεις καί για λόγους δεοντολογίας (σε κάποια σιμουλτανέ μπαίνει και μέγιστο όριο τριών, δύο ή και λιγότερο λεπτών), αλλά και γιατί πολλές απ' αυτές θα προκαλέσουν καθυστέρησι στην διοργάνωσι. Τέτοιες καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για λάθη λόγω κόπωσης απο μέρος του, ειδικά απ' την στιγμή που οι συμμετέχοντες σκακιστές που παραμένουν μέχρι το τέλος τείνουν να είναι οι ισχυρότεροι παίχτες που αντιπροσωπεύουν για αυτόν τους πιο δύσκολους αντιπάλους. Όταν τελειώνει μια παρτίδα, συνήθως δεν αντικαθίσταται ο αντίπαλος του Μαίτρ και μόνο μερικές παρτίδες θα παραμείνουν σε εξέλιξι μέχρι το τέλος του σιμουλτανέ. Σε αυτή την περίπτωσι μπορεί να προστεθούν σκακιστικά ρολόγια με την κάθε μεριά να παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσό χρόνου. Στα περισσότερα σιμουλτανέ ο Μαίτρ παίζει με τα Λευκά σε όλες τις παρτίδες και οι συμμετέχοντες είναι από διάφορα επίπεδα, αλλά πάντως κατώτερης δυναμικότητας...

Γενικά για τα σιμουλτανέ και τις σχετικές επιδείξεις δεν υπάρχουν επίσημοι, αυστηροί και απαράβατοι κανόνες, αλλά για αυτήν την εθιμική διάστασι του θέματος θα επανέλθουμε λίαν προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: