Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ανδρέας Κελίρης: ένα νέο αστέρι που λάμπει στην σκακιστική Ολυμπιάδα του Τρόμσο! Και η προχθεσινή παρτίδα-μινιατούρα του! Andreas Keliris: una stella ellenica emersa nel cielo delle Olimpiadi di Tromso e una sua partita (vittoria in miniatura)

Ξεπερνάμε, επιτέλους, την αρχική μας απέχθεια προς το γεγονός της διεξαγωγής της εφετινής Ολυμπιάδας (1η -14 Αυγούστου 2014, Tromso, Νορβηγία) σε ένα κλίμα παγερής αδιαφορίας για τον διασυρμό της Ειρήνης και της Αδελφικότητας των λαών, και έστω την τελευταία στιγμή σπάμε την σιωπή μας με την χαρμόσυνη είδησι σχετικά με την απίστευτη επίδοσι που σημειώνει ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος ελληνικής καταγωγής σκακιστής με τα χρώματα της Κύπρου – παράλληλα με την καλή εμφάνισι που πραγματοποιούν οι Έλληνες σκακιστές και ειδικά οι ελληνίδες σκακίστριες!

Μιλάμε για τον Ανδρέα Κελίρη, γεννημένο την 1η Ιουλίου 1999. Βεβαίως ο νεαρός δεν ήρθε από το πουθενά και δεν κάθεται τυχαία στην πρώτη σκακιέρα της Εθνικής Κύπρου, αφού το Elo 2216 και οι δύο του τίτλοι ως Πρωταθλητής Κύπρου (2013 και 2014) είναι εύγλωττοι δείκτες αξίας. Μια αξία η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους λίγους ειδικούς και στην χώρα μας, καθώς ο Ανδρέας αρχικώς είχε βγάλει δελτίο με την ΑΕΚ και στην συνέχεια (από πέρυσι) με μετεγγραφή βρίσκεται να παίζει με την δευτεραθλήτρια Ελλάδος Σκακιστική Ακαδημία Κορινθίας "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ" στην 9η σκακιέρα (Κ-16).

Όμως η εμφάνισι αυτού του ελληνόπουλου στην 41η Ολυμπιάδα που αγωνιστικά λήγει αύριο είναι το κάτι άλλο! (Δύο-τρία μόνο στατιστιστικά για να καταλάβουμε το μέγεθος της διοργάνωσης: Μιλάμε για πάνω από 170 χώρες στο Open ανδρών και 136 ομάδες στο Τουρνουά Γυναικών, και συνολικά από τους σχεδόν 2000 αυτούς σκακιστές και σκακίστριες όλων των επιπέδων δυναμικότητος, οι 998 είναι τιτλούχοι και από αυτούς οι 178 είναι Διεθνείς Μαίτρ ενώ στους άνδρες παίζουν και 276 Γκρανμαίτρ!!).
Ήδη ο Κελίρης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 8,5 βαθμούς στις δέκα (10) παρτίδες, (7 νίκες + 3 ισοπαλίες) ένα αποτέλεσμα που αυτή τη στιγμή είναι το ΤΡΙΤΟ καλύτερο ατομικό όλης της Ολυμπιάδας και το οποίο είναι αρκετό (ανεξάρτητα ακόμα κι από το αποτέλεσμα της αυριανής παρτίδας του στον τελευταίο, ενδέκατο γύρο)


α΄ να του αυξήση το Elo πάνω από τις 2500 μονάδες

β΄ να του δώση τον τίτλο του International Master (Διεθνής Μαιτρ) και 

γ΄ να τον κατατάξη στους 10 καλύτερους παίκτες (κατά την συγκομιδή βαθμών!) της εφετινής Ολυμπιάδας!!


Σε κάθε περίπτωσι η πρόοδος του Αντρέα είναι ραγδαία και εκθαμβωτική, και με την εμφάνισί του αυτή το αστέρι του σταθεροποιείται για τα καλά στο στερέωμα του ελληνικού και όπως αποδεικνύεται του παγκόσμιου σκακιού.  
Τον συγχαίρουμε για την μεγάλη επιτυχία (με ένα θετικό αποτέλεσμα αύριο, η επιτυχία του κυπριωτόπουλου θα γίνει ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ…) και του ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να λάμπει «εις πολλά έτη»!!

............................
Μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της δυναμικότητος του Ανδρέα Κελίρη είναι η νίκη του κατά τον προχθεσινό 9ο γύρο. Σε μινιατούρα!!
Kelires Andreas (2216) - Villegas Pierre (2323)
Play online chess

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Απαραίτητος -έστω & καθυστερημένος- αστερίσκος:

Η εφετινή Ολυμπιάδα Σκακιού δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που διεξάγεται ενάντια στις Ολυμπιακές Αξίες, και μου φτάνει, εξηγούμενος, να αναφέρω εδώ την βάναυσι καταπάτησι της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ολυμπιακή ή Ιερή Εκεχειρία, θυμίζω, ήταν η υποχρεωτική παύσι των εχθροπραξιών και ενόπλων συρράξεων που τυχόν λαμβάνανε χώρα μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αν η συμμόρφωσι των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών ήταν υποχρεωτικός όρος για την συμμετοχή αθλητών τους, στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες θα μπορούσαμε σε τέτοιες περιπτώσεις να δεχθούμε την συμμετοχή των αθλητών ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ, το σύμβολο του κράτους του, αλλά υπο σημαία ΟΗΕ.
Με ποιο ηθικό δικαίωμα ανεχόμαστε, ως παγκόσμια σκακιστική κοινότητα να παρευρίσκονται σε μια γιορτή –όπως λένε στην γλώσσα των ΜΜΕ- του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπως θεωρούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, επίσημοι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των Κρατών που εμπλέκονται σε αποτρόπαια γεγονότα εμπόλεμων εστιών –αν όχι συρράξεων- με την στάμπα εγκλημάτων πολέμου παρόμοια με την ναζιστική θηριωδία, και χιλιάδες χιλιάδων θύματα αθώα πλάσματα, άοπλους γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Μερικά ονόματα: Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ουκρανία, Συρία…
Φαίνεται ότι στο μακρινό Τρόμσο της Νορβηγίας ο απόηχος από τις σφαγές των αθώων παιδιών στην Γάζα δεν φτάνει, όπως δεν φτάνουν και εκκλήσεις των αθώων στο Ιράκ, την Συρία ή την Ουκρανία…