Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σκάκι, άνθρωποι και μηχανές: 1. Μια παρτίδα μπλίτζ μεταξύ Ρομπότ (και ένα κομμάτι των Κράφτγουερκ). Scacchi, uomini e machine: 1. Una partita lampo tra machine; piu il brano “We are the robots” dei Kraftwerk



A blitz chess game between machines; + the song "We Are the Robots" by Kraftwerk

Μια κοινοποίησι της πρόσφατης ανάρτησής μας με το 6λεπτο αντιπολεμικό βιντεάκι στο Φέισμπουκ, όχι μόνο έγινε αντικείμενο υποδοχής με αρκετά συνήθη πατήματα του κουμπιού επιδοκιμασίας (“Like”) από φίλους, αλλά συνοδεύτηκε με διαδοχικά (και όλο θαυμαστικά) σχόλια του Γιώργου Τσάλλα.
Το τελευταίο σχόλιο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου όμως, μας παρέπεμπε στο παρακάτω βίντεο που έχει να κάνει με μια παρτίδα σκάκι, όπου παίζουν δυο παράξενα ηλεκτρονικά μηχανήματα- κάτι σαν μονόχειρα ρομπότ! Τα λόγια του φίλου, μας προσκαλούσαν να συγκρίνουμε τις σχεδιαστικές αντιλήψεις των ρομποτικών κατασκευών στα 2 βίντεο, προκρίνοντας την λιγότερο απεχθή εμφάνισι του ανθρωποειδούς στο βραβευμένο φιλμάκι των κινουμένων σχεδίων:

George Tsallas --Το γεγονός βέβαια ότι έφτιαξε για αντίπαλο ένα Ρομπότ " ανθρωποειδές" είναι θετικό. Δες το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβεις https://www.youtube.com/watch?v=bVoaCWDksfk 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΔΗΣΙ:
KUKA vs CHESSka: Robot Chess Match (May 2012)
Όμως, εμείς δεν μείναμε μόνο στο προφανές. Με την ευκαιρία, αναζητήσαμε τα τυχόν δημοσιογραφικά στοιχεία που εμπεριείχε το άγνωστο σε εμάς μέχρι χθές ειδησεογραφικό βίντεο στο Γιουτιούμπι.
Και βρήκαμε ενδιαφέροντα πράγματα: Τα δύο απεικονιζόμενα βιομηχανικά ρομπότ έπαιζαν την πεντάλεπτη παρτίδα στα πλαίσια διεκδίκησης ενός σχετικού παγκόσμιου τίτλου! 
Το μάτς έγινε 2 χρόνια πρίν, σε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα της Ρωσίας και οι διεκδικητές ήσαν, από την μια το ρωσικό ρομπότ με την ονομασία CHESSka Robot και από την άλλη ένα Γερμανικό με το όνομα Kuka Monstr .
 Η παρτίδα είναι μία από τις έξι (προβλεπόμενες) πεντάλεπτες παρτίδες του μάτς και την κέρδισε ο «παίκτης» της έδρας. Σημειωτέον ότι με το σκόρ να φτάνει στο 3,5 – 0,5 δεν χρειάστηκαν να παιχθούν οι υπόλοιπες 2 παρτίδες και ο επίδοξος τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο Robot Chess, καταχτήθηκε από το Chesska.
Αναπαράγουμε την πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα του βίντεου και θα επανέλθουμε στα μηχανικά τέρατα που παίζουν -με τρομακτική ακρίβεια- το παιχνίδι των βασιλέων.

Για το τέλος, με την ευκαιρία, συμπεριλάβαμε και το αρκετά γνωστό (τουλάχιστον στους ....συνομηλίκους μας) κομμάτι των Κράφτγουερκ, ενός γερμανικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής που έχει κατ’ επανάληψι προβληθή από το ιστολόγιό μας.

 Όσο για το ρομποτικό σκάκι (και ειδικά για τον γερμανικό εκπρόσωπο), σκοπεύουμε να επανέλθουμε!
:)

Η ΠΑΡΤΙΔΑ



ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ KRAFTWERK "WE ARE THE ROBOTS"

Δεν υπάρχουν σχόλια: