Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ένα δικό μας μικρό σκακιστικό πρόβλημα δύο κινήσεων. Σαν εύκολη άσκησι για παιδιά . Un nostro problema (facile e inedito) a due mosse! Our own two move chess problem; a fairly easy exercise/chess puzzle mate in 2.

Μια συζήτησι που άνοιξε απρογραμμάτιστα μεταξύ του διαχειριστού του παρόντος ιστολογίου και του μικρού γιού του γύρω από ένα διασκεδαστικό σκακιστικό πρόβλημα του αγαπητού Νίκου Περγιάλη, γνωστό (και διεθνώς!) συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων και ρεμπέτικων τραγουδιών, οδήγησε πατέρα-γιό πάνω στην σκακιέρα και μετά από αρκετές δοκιμές αμφότεροι σκεφτικοί, αλλά και ενθουσιασμένοι, μοιράστηκαν την χαρά της δημιουργικής τους προσπάθειας: ένα νέο μικρό σκακιστικό πρόβλημα! Κι ας μην ξέρουνε ακόμη, ερασιτέχνες και απαίδευτοι περί το ζήτημα, όπως είναι, τα θεωρητικά προαπαιτούμενα. Ούτε, φυσικά, ποιο θά 'πρεπε να είναι το θέμα της σκακιστικής αυτής απλοϊκής σύνθεσής τους κι αν με τις 2-3 μονοθεματικές βαριάντες της "περνάει τη βάσι".
Σε κάθε περίπτωσι, κάτι νέο γεννήθηκε από τα χέρια τους!

Αν δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα "καθώς πρέπει", πραγματικό δυάρι, είναι ένα ερασιτεχνικό προβληματάκι-άσκησι 2 κινήσεων. 

Πριν καλά καλά συνέλθουν από την πρώτη έκπληξι και το αφήσουν σε κανα συρτάρι επ' αόριστον, σπεύδουν να το δημοσιεύσουνε για να το μοιρασθούνε με τους επισκέπτες και ειδικά τους μικρούς φίλους του Νέου Παλαμήδη!

ΑΣΚΗΣΙ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ. ΜΑΤ ΣΕ 2 ΚΙΝΗΣΕΙΣ
 GIOCA IL BIANCO: MATTO IN 2
CHESS PUZZLE: MATE IN TWO

Δεν υπάρχουν σχόλια: