Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η «Λοξή Φάλαγγα» και στο σκάκι: 1ο Τουρνουά Μπλίτς στη Θήβα το προσεχές Σάββατο! “La falange obliqua”: 1mo Torneo Lampo Open a Tebe (Beozia). “Oblique Order”: 1st Open Blitz Chess Tournament in Thebes (Boeotia, Greece)


Λοξή Φάλαγγα: ένας θρίαμβος της στρατηγικής

H Λοξή φάλαγγα (αρχαϊστί : «Λοξή Φάλαγξ») είναι μια τεχνική μάχης (τρόπος ανάπτυξης στρατιωτικού σχηματισμού οπλιτών) που επινοήθηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περίφημη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ., όπου οι Θηβαίοι νίκησαν κατά κράτος τους Σπαρτιάτες. Να σημειωθή ότι στην συγκεκριμένη μάχη οι Σπαρτιάτες είχαν αριθμητική υπεροχή σχεδόν 2:1 !! (Οι περισσότεροι μελετητές δέχονται τους αριθμούς: 10.000 Σπαρτιάτες προς 7.000 Θηβαίους).
Η Λοξή Φάλαγγα ήταν παραλλαγή της κλασσικής οπλιτικής φάλαγγος, κατά την οποία σε αντίθεσι με την παραδοσιακή ισομερή κατανομή των οπλιτών, ίσχυσε διάταξι μάχης «εις ανομοιόμορφον βάθος ζυγών» με ενίσχυσι ενός άκρου και ταυτόχρονα μια παράταξι (προφανώς εν κινήσει) λοξής γραμμής ως προς τους αντιπάλους. Στα Λεύκτρα ο Επαμεινώνδας σπάζοντας καί την συμμετρία καί την ομοιομορφία στον σχηματισμό της δικής του φάλαγγας δεν κράτησε την ισομέρεια στο βάθος της ανάπτυξης των ζυγών των οπλιτών του, αλλά ενίσχυσε πολλαπλά το αριστερό πλευρό του. Από εκεί επιτεθείς, στοχεύοντας τις επίλεκτες μονάδες του δεξιού «κέρατος» των Σπαρτιατών, σημείωσε μνημειώδη νίκη.

1ο Τουρνουά Blitz «Η Λοξή Φάλαγγα» 

Με αυτήν την επωνυμία που παραπέμπει στην στρατιωτική ιδιοφυία του Επαμεινώνδα, στη Θήβα ο εκεί Σκακιστικός Όμιλος διοργανώνει για πρώτη φορά ένα σκακιστικό Τουρνουά Μπλίτς (με διεθνή αξιολόγησι Elo Blitz) και μας προσκαλεί.
Οι αγώνες θα γίνουν το προσεχές Σάββατο το απόγευμα με ελβετικό σύστημα 7 γύρων και προβλέπονται δύο ξεχωριστοί Όμιλοι παικτών: ένας μικτός (Όμιλος Α) με χρηματικά βραβεία και ένας ανηλίκων κάτω των 14 ετών (Όμιλος Β) με κύπελλα και μετάλλια. Και στους 2 ομίλους θα ισχύσει για την διάρκεια των παρτίδων ο πιο παραδοσιακός χρόνος στα χρονόμετρα: το «αδυσώπητο» πεντάλεπτο χωρίς χρόνο Φίσερ, ενώ θα υπάρχει και παράβολο συμμετοχής.

Από την μεριά μας ευχαριστούμε για την πρόσκλησι και αποδεχόμενοι ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στους διοργανωτές.

Όλες οι λεπτομέρειες στην Προκήρυξι των διοργανωτών:




ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ

1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ BLITZ  «Η ΛΟΞΗ ΦΑΛΑΓΓΑ»
ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ FIDE (ELO BLITZ)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:    ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙA ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 10 Μαΐου 2014
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Γεώργιος Συκαράς, Πρόεδρος Σκακιστικού Ομίλου Θήβας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δημήτρης Κεφάλας, Διαιτητής Fide Arbiter
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Ελβετικό Επτά (7) γύρων με δύο ομίλους Ά και ΄Β
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ά Όμιλος: Έχουν όλοι ανεξαρτήτως δυναμικότητας, ηλικίας ή ένταξής τους σε σύλλογο. ΄Β Όμιλος: Έχουν όλοι ανεξαρτήτως δυναμικότητας ή ένταξής τους σε σύλλογο με ηλικία κάτω των 14 ετών
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: 90Ο χιλ. Αθηνών-Λαμίας (στο ρεύμα προς Αθήνα). Ερχόμενοι από Αθήνα στην έξοδο προς Θήβα-Λειβαδιά (είναι η δεύτερη έξοδος, η πρώτη είναι προς Θήβα-Χαλκίδα) κατευθυνόμαστε προς Θήβα περνάμε πάνω από την γέφυρα και στρίβουμε στην δεύτερη διασταύρωση δεξιά. Ακολουθούμε τον δρόμο παράλληλα με την Εθνική Οδό μέχρι το cafe 90.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:  Σαββάτου 10 Μαΐου 2014
16:45 μ.μ.  Δηλώσεις και Επιβεβαίωση συμμετεχόντων
17:30 μ.μ.  Έναρξη 1ου γύρου
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: 5  λεπτά για κάθε παίκτη για την ολοκλήρωση κάθε παρτίδας.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ά Όμιλος: 8€. ΄Β Όμιλος: 5€. Με το κουπόνι του παραβόλου, κάθε σκακιστής-σκακίστρια δικαιούται καφέ ή αναψυκτικό

ΕΠΑΘΛΑ
  Ά     Όμιλος:  1ος νικητής: 100         2ος νικητής: 70                 3ος νικητής: 50      
  Ά    Όμιλος:  1η γυναίκα: 50             1ος βετεράνος: 50             1ος ΤΕΣΣΑΣ: 50€ 
΄Β    Όμιλος:  (Κ8, Κ10,Κ12, Κ14):  1ος  και 1η : κύπελλα και μετάλλια. 2ος, 2η, 3ος, 3η : μετάλλια.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Τα χρηματικά έπαθλα δεν μοιράζονται. Έπαθλα δικαιούνται μόνον όσοι ολοκληρώσουν το τουρνουά. Άπαντες θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Ισχύουν τα εξής κριτήρια 1) Bucholz,                         2) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας με τα κριτήρια άρσης 3)   Παρτίδες με  τα μαύρα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στο e-mail: souliotisioannis@yahoo.gr  αναφέροντας υποχρεωτικά ονοματεπώνυμο στα λατινικά, FIDE ID, ΑΜ ΕΣΟ και τηλέφωνο επικοινωνίας  ή  30΄ λεπτά πριν την έναρξη στον χώρο των αγώνων με την φυσική παρουσία του παίκτη.
ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στο www.chess-results.com και  στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: www.soth.gr. Ισχύουν οι κανόνες σκάκι της FIDE και της ΕΣΟ. Για ό,τι δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη, αποφασίζει τελεσίδικα η Οργανωτική Επιτροπή. Πριν την έναρξη των αγώνων θα ανακοινωθεί η Επιτροπή Ενστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείτε με τον κ. Σουλιώτη Γιάννη στα τηλ 6932298197 - 2262350616  ή με τον κ. Συκαρά Γεώργιο στο τηλ. 6978843403

Δεν υπάρχουν σχόλια: