Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Φινάλε στην Chessnale Athens 2014: προσωπικές εντυπώσεις, δύο εντυπωσιακά σποτάκια, ένα χαμένο βιντεάκι και δυο μινιατούρες από το Πρωτάθλημα Ανδρών. Chessnale Athens 2014; commenti, 2 piccoli spot e 2 partite –miniature- dal campionato open uomini.

Μετά από δύο διαφορετικές αναρτήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη εμπορευματοποίησι του Σκακιού με διοργανώσεις μεγάλης απήχησης και τον κίνδυνο ευκαιριακής εκμετάλλευσης του βασιλικού αθλήματός μας, επανερχόμαστε σήμερα, μερικές ώρες πριν την λήξι της πολυσυζητημένης πολιτιστικής Έκθεσης - σκακιστικό Φεστιβάλ- με την ονομασία Chessnale, που από τις 29 Μαρτίου διεξάγεται με επιτυχία στο The Mall Athens.

ΒΙΝΤΕΟ 1
Η αλήθεια είναι ότι από την εντυπωσιακή καί σε διάρκεια καί ποικιλία προγραμματισμένων εκδηλώσεων Chessnale Athens 2014 δεν είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε παρα μόνο μία φορά, και αυτό για μια περιορισμένης διάρκειας, ολιγόωρης, επίσκεψι. Γι’ αυτό τα συμπεράσματά μας δεν μπορεί να είναι ούτε αλάνθαστα, ούτε αρκούντως αντικειμενικά και απόλυτα, ενώ και οι εντυπώσεις μας παραμένουν ανάμεικτες. (Δεν αρνούμαστε και μια κάποια προκατάληψι, αφού και πρίν την εν λόγω επίσκεψί μας, τις περισσότερες επιφυλάξεις τις είχαμε, είναι αλήθεια, σχετικά με την εκεί διεξαγωγή των εφετινών Σχολικών Πρωταθλημάτων Αττικής).

Ξεκινώντας από τα αρνητικά, αναφέρουμε την μη ικανοποιητική εντύπωσι που μας δημιούργησε ο υπερβολικά αποκομμένος από τους θεατές χώρος διεξαγωγής των δύο σημαντικότερων αγωνιστικών διοργανώσεων (63ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών και το 36ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών). Κοιτώντας τους αγωνιζόμενους πρωταθλητές μας από το τζάμι της αίθουσας, αισθανόμουνα πως αυτή η αμφιλεγόμενη τακτοποίησι στερεί σε εμάς τους θεατές την παρακολούθησι της από κοντινή σχετικά απόστασι έντασης του αγώνα, την γλώσσα του σώματος στο παίξιμο των κινήσεων επι της σκακιέρας, αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου των θεωρητικά απόλυτων πρωταγωνιστών της διοργάνωσης, των πρωταθλητών μας. Σκεφτόμουνα πόσο δύσκολο θα ήταν, λ.χ. αν ήμουνα πιτσιρικάς, να πλησιάσω την παγκόσμια πρωταθλήτρια Νεανίδων Σταυρούλα Τσολακίδου και να της ζητήσω ένα ...χαμόγελο ή ένα αυτόγραφο!

Και μήν μου πήτε ότι θεράπευε το πρόβλημα της παρακολούθησης των παρτίδων η τοποθέτησι των μόνιτορ στις δύο άκρες, δεξιά και αριστερά, της τζαμαρίας. Η προταθείσα λύσι ήταν πολύ …μινιμαλιστική για την δική μου –τα τελευταία χρόνια μειωμένη- οπτική οξύτητα! Αλλά από ό,τι έβλεπα ούτε και οι άλλοι εκτός της αιθούσης αυτής θεατές άντεχαν για πολύ ώρα την από του μακρόθεν παρακολούθησι.
Νομίζω ότι θα ερχόταν στον νού των περισσοτέρων, ότι καλύτερα από το να πιέζουν το βλέμμα τους (και να στριμώχνονται για να δούν από κοντύτερα) εστιάζοντας στα 10 μόνιτορ, καλύτερα να πήγαιναν στην άνεσι του υπολογιστή τους να παρακολουθήσουν την παρτίδα μέσω της πλατφόρμας προβολής «ζωντανών παρτίδων», ChessArena, στην πολύ καλή επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Στα θετικά, από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταγράψουμε την επιτόπια συνολική προβολή των σκακιστικών δρώμενων, (μεγάλα και όχι ακαλαίσθητα “banners”, περίπτερα κλπ), την πολυθεματική ποικιλία των μή αγωνιστικών εκδηλώσεων (ομιλίες, θεατρικά παιδικά παιχνίδια, εκθέσεις, σεμινάρια, προβολές…), την ισχυρή απήχησι της διοργάνωσης (με κύριο χαρακτηριστικό την μαζική προσέλευσι κοινού, νεανικού κατά μεγάλο ποσοστό) και τέλος την αναμφίβολη προβολή του αθλήματος μας όλο αυτό το διάστημα από την τηλεόρασι , το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες.


Ισχυρό ατού τέλος θα μπορούσε να θεωρηθή η προσβασιμότητα του The Mall, λόγω της αρκετά  εύκολης μετακίνησης που προσφέρει με την χρήσι του Ηλεκτρικού (ενδεχομένως και με τον συνδυασμό του Μετρό), ο οποίος σε βγάζει κατευθείαν στον χώρο του μεγάλου Εμπορικού Κέντρου που ως γνωστόν συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με τον Σταθμό «Νερατζιώτισσα».


Κατόπιν όλων αυτών, είναι το πιθανότερο, με την συγκεκριμένη διοργάνωσι να κερδίσαμε ως άθλημα την προσοχή αρκετών συμπατριωτών μας που δεν γνώριζαν και πολλά για το σκάκι προηγουμένως.

ΒΙΝΤΕΟ 2
ΤΟ Blind Show του ΤΑΚΗ ΠΑΝΤΑΒΟΥ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, παρόλο που είχε μικρή διάρκεια και δεν προβλήθηκε όπως έπρεπε (δεν υπάρχει –μέχρι στιγμής- στο Youtube και είναι σε πλατφόρμα που δεν μπορούμε να το βγάλουμε με «ενσωμάτωση»), είναι το μικρό αφιέρωμα-ρεπορτάζ που πρόβαλε τις πρώτες μέρες το Mega και το οποίο εστίαζε στο εντυπωσιακό “τυφλό” σιμουλτανέ του Τάκη Πανταβού.

Κάνουμε μια γρήγορη αποδελτίωσι της αρχής του και παρακαλούμε έστω και τώρα όποιον από τους αναγνώστες μας γνωρίζει κάποιον ειδικό, να επιχειρήση να το αποσπάση από εκεί και να το ανεβάση στο πιο προσιτό σε όλους μας Γιουτιούμπι.
«Ο Διεθνής Μαίτρ του σκακιού Τάκης Πανταβός, με καλυμμένα τα μάτια αντιμετωπίζει τρείς έμπειρους σκακιστές έχοντας μια απλή ενημέρωσι των δικών τους κινήσεων. Μετά από 1,5 ώρα έχει νικήσει τους δύο και έχει πάρει μια ισοπαλία από τον τρίτο. Αυτή η σπάνια επίδειξι ήταν απλά η πρώτη γεύσι μιας σπουδαίας διοργάνωσης με την ονομασία «Τσεσνάλε», όπου το ελληνικό σκάκι κάνει μάτ στην κρίσι και αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της νεολαίας μας.…»

Τον φίλο Τάκη Πανταβό συναντώντας τον με χαρά κατά την επίσκεψί μας (όπως και αρκετούς άλλους με πρώτους και καλύτερους δυο άλλους φίλους, τον Κώστα Μουτούση και τον Χρήστο Γκορίτσα) τον παρακαλέσαμε να μας στείλει στον Νέο Παλαμήδη κάποια από τις τρείς παιγμένες blind παρτίδες της επίδειξης του. Αυτός μας το υποσχέθηκε, λέγοντας ότι θα μας στείλει και τις τρείς και μάλιστα σύντομα!

[Ο Διεθνής Μαίτρ και Γ.Γ. της ΕΣΟ, Χρήστος Γκορίτσας, παρ’ όλη την επισημότητα και το βάρος της ευθύνης από το αξίωμά του, μοιράστηκε την χαρά της συμμετοχής με χαρακτηριστική απλότητα στο Τουρνουά Ράπιντ. 30.03.2014]

Κλείνουμε με δημοσίευσι δύο σύντομων παρτίδων (μινιατούρες!) από το Πρωτάθλημα Ελλάδος που ευρισκόμενο στον όγδοο γύρο  οδεύει προς την λήξι του (: ο τελευταίος γύρος θα παιχθή αύριο 10.00-16.00). Πρωταγωνιστές είναι ο ΜΔΜ Θανάσης Μαστροβασίλης και ο ταλαντούχος νεαρός σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Καλλιθέας, Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης.

Kourkoulos-Arditis, Stamatis - Mastrovasilis, Athanasios


Play online chess
ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ-ΑΡΔΙΤΗΣ Σταμάτης - ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: