Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"Επίπεδο...δάπεδο!": νέο κείμενο του Αιθεροβάμονα. Un testo nuovo sulla decadenza e la crisi di valori nella Grecia di oggi

Ο αγαπητός Αιθεροβάμων μάς έστειλε την τελευταία «επι του πιεστηρίου» δουλειά του. Η συνεργασία του, υπο τον τίτλο «Επίπεδο…δάπεδο» έχει την μορφή άρθρου με θέμα τον προβληματισμό γύρω από την νεοελληνική παρακμή και είναι γραμμένη με στοιχεία σατιρικά, αλλά σε ύφος ιδιαιτέρως καυστικό. Ο συγγραφέας αυτή τη φορά προφανώς πληγωμένος βαθιά από την νεοελληνική κατάντια γίνεται στηλιτευτικός και εν τέλει μας παρουσιάζεται συγκρατημένα …απαισιόδοξος! Πραγματοποιούμε, ευχαρίστως, και την παράκλησί του να επισυναφθή το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα « Έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή».

......................................................

      
ΕΠΙΠΕΔΟ ...ΔΑΠΕΔΟ

 1                              
       Αγαπητοί αναγνώστες, αν σας προβληματίζει ο τίτλος, οφείλω να σας εξηγήσω κάποιες λεπτομέρειες. Μιλάω για επίπεδο μορφωτικό, πνευματικό, γνωστικό, πολιτιστικό κ.λ.π. Επειδή, όπως λέει και ο μεγάλος Σεφέρης «όπου κι αν πάω, η Ελλάδα με πληγώνει», νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στον πολιτισμό του σημερινού μέσου νεοέλληνα. Υπάρχουν οι εξής αρνητικοί παράμετροι:
·          Ο μέσος νεοέλληνας γεννιέται μέσα σε μια οικογένεια φοβερά υπανάπτυκτη, με γονείς κατά κανόνα τουρίστες και ερασιτέχνες, οι οποίοι αποκτούν τα παιδιά τους απλά ως αποτέλεσμα μιας ευχάριστης… διαδικασίας. Σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό ανέκδοτο: Μια μέρα, κάποιος περπατούσε σε ένα παραλιακό δρόμο. Βλέπει κάποιον να ψαρεύει. Τον παρακολουθούσε για λίγη ώρα. Κάποια στιγμή τον πλησιάζει και του λέει: «- Με συγχωρείτε, σας βλέπω τόση ώρα να πιάνετε ψάρια και να τα ξαναπετάτε στη θάλασσα. Γιατί το κάνετε αυτό;». Ο άλλος του απάντησε: «-Αγαπητέ μου, είμαι πλούσιος και στο σπίτι μου έχω τα καλύτερα ψάρια. Απλά, αυτό το κάνω για να απολαμβάνω τη διαδικασία». Τότε, ο περαστικός του λέει: «-Σας παρακαλώ πολύ, επειδή είμαι άνεργος και έχω 7 παιδιά, αν θέλετε, τα ψάρια που θα πιάσετε από τώρα, μπορείτε να μου τα δώσετε για την οικογένειά μου, που πεινάει;». «- Πολύ ευχαρίστως!» απαντά ο ψαράς. «-Όμως, έχω κι εγώ μια απορία: Αφού είσαστε σε τόσο άσχημη κατάσταση, γιατί κάνατε 7 παιδιά;». Και ο άλλος απαντά: «- Μα είναι απλό. Απολαμβάνω κι εγώ τη διαδικασία». Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που ζουν απρογραμμάτιστα και δεν συνειδητοποιούν τον αληθινό τους γονικό ρόλο. Θεωρούν πως με το χαρτζιλίκι , με το καλό κινητό, με τα επώνυμα ρούχα εκπληρώνουν στο ακέραιο την αποστολή τους απέναντι στα παιδιά τους. Δεν νοιάζονται για την σωστή αγωγή που έχουν ιερό χρέος να τους παρέχουν. Εδώ χρειάζεται ένας «τρελός» να πει σε μια τέτοια μάνα: « - Τι παιδιά θα παραδώσεις μωρή;». Ένας γνωστός μου, όταν του πρότειναν κάποιοι φίλοι να τους στείλει το γιο του για δουλειά με 20 ευρώ μεροκάματο, τους απάντησε: «-Θα στείλω εγώ το γιο μου να δουλέψει για 20 ευρώ; Άστον καλύτερα να γυρνάει με τις γκόμενες».


 2
   Και καμαρώνει κιόλας ο …σεβαστός «πατέρας» που ο κανακάρης του έχει γκόμενες, που είναι …κόκορας. Και σας ερωτώ: Αυτό το παιδί με τέτοια ανάγωγη αγωγή τι θα γίνει αύριο; Ένα κοπρόσκυλο, ένα άτομο ανεγκέφαλο με μηδενική προσωπικότητα, με ετεροκατευθυνόμενη σκέψη και βούληση. Πολύ πιθανό να εμπλακεί σε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ και ίσως να γίνει και δολοφόνος, εκτελεστής παραγγελιοδόχος. Κι αυτός ο πατέρας τι άτομο γαλούχησε; Τι άνθρωπο παρέδωσε στην κοινωνία; Ένα άτομο που δεν έμαθε να εργάζεται ποτέ του, ένα εκκολαπτόμενο ΛΑΜΟΓΙΟ, που θα επιδιώκει την κομπίνα, την αρπαχτή, το βρώμικο και γρήγορο χρήμα. Αυτά θα είναι τα ιδανικά του , οι ηθικές αξίες του.
·          Όσο αφορά τώρα το μορφωτικό του επίπεδο, άστα να πάνε στο διάολο: Που θα πάει, τι θα φάει, τι γραβάτα θα φοράει, τι αμάξι θα οδηγάει, προπαντός καλά να περνάει. Ο μέσος νεοέλληνας έχει μάθει να επιλέγει και να διαβάζει ένα ποιοτικό βιβλίο ή να ακούει ένα ποιοτικό μουσικό έργο;
·         Ενδιαφέρεται μόνο για την ταβέρνα, το ουζερί για να πάει να κάτσει και να χεστεί στο φαί. Ποτέ δεν πάει στο καλό θέατρο, στο μέγαρο μουσικής, σε μια έκθεση έργων τέχνης. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΕΡΩΤΟΥΣ. Έτσι, καταντήσαμε ξενομανείς, ΕΥΡΩΒΛΑΧΟΙ στην κυριολεξία, κουτοπόνηροι με μοναδικό στόχο πώς να τη «φέρουμε» στον άλλο για να δείξουμε τη μαγκιά μας ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ!
·         Στο θέμα της γλώσσας μας τι έχετε να πείτε; Όταν ακούς τα νέα παιδιά να μιλάνε απορείς και θλίβεσαι αν , βέβαια, σου έχει μείνει μια στάλα φιλότιμο και ευαισθησία. Η κυρία Ρεπούση μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Τα παιδιά κατάργησαν από μόνα τους τα Αρχαία και τα σωστά Νέα Ελληνικά: ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΟΥΠΕΡ , ΤΙ ΚΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ , ΦΡΙΚΑΡΗΣΑ , ΤΑΠΑΙΞΑ και άφθονα άλλα είναι τα «φρούτα» του δικού τους γλωσσικού μενού. Μια ματιά στα SMS ΠΟΥ γράφουν στα κινητά τους είναι η αδιάσειστη απόδειξη για την πνευματική φτώχεια, για την λεξιπενία και για το άδειο κρανίο τους.
·         Δυστυχώς, έχουμε μάθει να ζούμε μέσα σε μια χαζοχαρούμενη ραστώνη και να βγάζουμε μια απερίγραπτη «σαλάτα» ψευτομαγκιάς και κουτοπονηριάς που με τον ημιμαθή εγκέφαλό μας τα έχουμε αποθεώσει.



3   
   Δεν εννοούμε, παρά τις αμέτρητες σφαλιάρες που δεχόμαστε από παντού, να αλλάξουμε. Η απάντησή μας είναι: «- Και τι έγινε; Εμείς είμαστε ωραίοι, οι πρώτοι του χωριού , σ’ όποιον αρέσουμε!».
·        Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την οικονομική κρίση είναι η περίτρανη απόδειξη της γενικότερης διαχρονικής κοινωνικής και πολιτισμικής μας κρίσης. Λέμε συνεχώς ότι θα επαναστατήσουμε, θα ξεσηκωθούμε και άλλα τέτοια εμπριμέ. Όμως, όσοι από εμάς έχουν ακόμα την όποια δυνατότητα να διαθέτουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, το εξοχικό τους, την αμαξάρα τους παρκαρισμένη έξω από το σπίτι , τις πιστωτικές τους, τις διακοπές τους, την ταβέρνα τους, το ουζερί τους, το ποτό στο μπαράκι με την παρέα και καμιά χαζογκόμενα, όλοι αυτοί δεν δείχνουν καμία αληθινή διάθεση  αντίδρασης. Είναι οι επαναστάτες του ΚΑΝΑΠΕΩΣ που βλέπουν κάποιους να πλακώνονται με τα ΜΑΤ και πίνοντας το κοκτέϊλ τους αναφωνούν: «- Εγώ νάμαι καλά και άσε τα κορόιδα να βολοδέρνουν και να δέρνονται».
·          Τελικά, ποιος είναι ο πολιτισμός μας; Ο εγωκεντρισμός μας; Ο «ζαμανφουτισμός» μας; Ο ωχαδελφισμός μας; Η εμπάθειά μας; Η μισαλλοδοξία μας; Ο «κατινισμός» μας; Η ψευτομαγκιά μας; Η ασύμμετρη τάση για τσαμπουκά, που μας κάνει να απλώνουμε κάθε στιγμή το ζωνάρι μας για καβγά; Είναι πολιτισμένη αυτή κοινωνία του νεοπλουτισμού, της υποκρισίας, της διαφθοράς και του συντηρητισμού; Δεν κοιτάμε να θεραπεύσουμε τα κόμπλεξ του υπανάπτυκτου, του ξενομανούς, του ζηλόφθονου, του στενόμυαλου, του εγωϊστάκια, του επιδειξία, του αντικοινωνικού, του χαμερπούς ανθρωπάκου. Γι’ αυτό καταντήσαμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΡΡΩΣΤΟΙ! Το επίπεδό μας είναι ευθυγραμμισμένο με το ΔΑΠΕΔΟ και οδεύει ολοταχώς προς το ΥΠΟΓΕΙΟ. Κληρονομήσαμε ένα αξιοθαύμαστο πολιτισμό και τον ξεπουλήσαμε, τον απεμπολήσαμε, τον ευτελίσαμε! Είμαστε άξιοι της χειρότερης μοίρας…

                                                     ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ (ΑΕΡΟΒΑΤΗΣ)




Πάνος Τζαβέλας - Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
Έντιμε άνθρωπε κυρ- Παντελή


Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις κατάστημα κάπου στη γη
πουλάς εμπόρευμα,
βγάζεις λεφτά
πολλά λεφτά,
πολλά λεφτά

Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά
Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη tv,
τρως τροφή πνευματική.

Μακριά από κόμματα μην βρεις μπελά,
“Πατρίς, θρησκεία και φαμελιά”
Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς ψωμί,
μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι.
Ο γιός σου μοναχά να ‘ναι καλά
ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά.

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
σκεύρωσες, σάπισες στο μαγαζί
τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
για τη δραχμή, για το πετσί
δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως
μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
να φας και ‘ συ κυρ-Παντελή;

Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
Πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη;
Πες μας τι άφησες κληρονομιά
που να εμπνέει τη νέα γενιά;

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έντρομε, άβουλε συ φασουλή
βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή
άδειο πετσί χωρίς πνοή.

Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
θάψτε τους έντιμους μες στα σκατά
κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Σκάκι Παίδων - Κορασίδων: Η «Συμπληρωματική Προκήρυξη» του Ομαδικού Πρωταθλήματος ΤΕΣΣΑΣ 2013. Scacchi: Il bando di gara finale per il campionato giovanile di periferia (TESSAS 2013).

Μας απεστάλη ηλεκτρονικώς η Συμπληρωματική Προκήρυξι του Ομαδικού Πρωταθλήματος σκακιού Παίδων - Κορασίδων της Περιφέρειάς μας. Οι αγώνες θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε τέσσερες ομάδες (ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, ΕΥΒΟΪΚΗ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ και ΑΜΦΙΣΣΑ), που τελικά δήλωσαν συμμετοχή (απο όλα τα σωματεία της Ανατολικής Στερεάς!), και το σκακιστικό τμήμα (= η αντιπροσωπευτική ομάδα) του Συλλόγου μας μπορεί να διεκδικήση με καλή εμφάνισι την διάκρισι...

.......................................



ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ


6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.


Συμπληρωματική Προκήρυξη





1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
   Η ΤΕΣΣΑΣ προκηρύσσει το 6ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων για το 2013.


2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
   Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.
   Τονίζεται ότι ο πρώτος (1ος) γύρος θα διεξαχθεί στις έδρες των σωματείων, σύμφωνα με την κλήρωση, ενώ ο δεύτερος (2ος) και τρίτος (3ος) γύρος θα διεξαχθεί στη Λιβαδειά στην αίθουσα του Σ. Ο. Λιβαδειάς, οδός Χαιρώνειας 7.

1ος γύρος Σάββατο 2/11/2013 
ώρα έναρξης 4:00μμ  - Τόπος διεξαγωγής: Έδρες
·         ΕΥΒΟΪΚΗ Ε.Σ. – Σ.Ο. ΑΒΑΞ & ΠΕΣΣΟΙ
·         Ε. ΣΚ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ – Σ.Ο. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

2ος γύρος Κυριακή 3/11/2013 
ώρα έναρξης 10:00πμ  - Τόπος διεξαγωγής: Λιβαδειά
·         Σ.Ο. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – ΕΥΒΟΪΚΗ Ε.Σ.
·         Σ.Ο. ΑΒΑΞ & ΠΕΣΣΟΙ – Ε. ΣΚ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

3ος γύρος Κυριακή 3/11/2013 
ώρα έναρξης 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του 2ου γύρου  - Τόπος διεξαγωγής: Λιβαδειά 
·         Σ.Ο. ΑΒΑΞ & ΠΕΣΣΟΙ – Σ.Ο. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
·         Ε. ΣΚ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΕΥΒΟΪΚΗ Ε.Σ.

  Οι ώρα έναρξης του 1ου γύρου μπορεί να τροποποιηθεί κατόπιν συνεννόησης των δύο σωματείων και με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτητή και του Δ.Ο. ΤΕΣΣΑΣ.
  Οι ώρες έναρξης του 2ου και 3ου γύρου μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν συνεννόησης και των τεσσάρων σωματείων και με τη σύμφωνη γνώμη των διαιτητών και του Δ.Ο. ΤΕΣΣΑΣ.  






Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  του Δ.Ο. Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.

Κρυονερίτης Χρήστος

"Ο Ντούτσε αφηγείται…", «Μικρή ταινία τύπου “Μίκυ-Μάους”» : Τα πρώτα ελληνικά κινούμενα σχέδια (1942-1945). “Il Duce narra…”: Il primo filmetto greco a cartoni animati (1942-1945).

Μια μικρού μήκους ταινία με κινούμενα σχέδια. Η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Με θέμα ιστορικό: το Έπος του ‘40! Δεν την γνωρίζαμε. Λογικό: Ανακαλύφθηκε μόλις το 1980 !
Έχει τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται, πώς …κατέκτησε την Ελλάδα!!!», και σχεδιασμένη κατά την διάρκεια της Κατοχής (1942-1945) γυρίσθηκε εν μέσω Εμφυλίου (1948;), με αποτέλεσμα να αποτελεί την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα!

Σεναριογράφος και σχεδιαστής («σενάριο/εκτέλεσις») ο σκιτσογράφος Σταμάτης Πολενάκης στην Σίφνο και ως κινηματογραφιστές αναφέρονται στους τίτλους οι Πρόδρομος Μεραβίδης και Παναγιώτης Παπαδούκας. Η ταινία είναι βέβαια βουβή, αλλά έχει μουσική επένδυσι με διασκευασμένο μουσικό κομμάτι και μάλιστα εκτελεσμένο από ορχήστρα («Μουσική διασκευή και διεύθυνσις ορχήστρας»: Α. Πόγγη και Μ. Πορτοκάλη). Προφανώς η συνολική παραγωγή (γυρίσματα και μοντάζ) θα έγινε στην Αθήνα.

Κατά το ύφος χρησιμοποιείται επιτυχώς η σάτιρα και το χιούμορ, ενώ κατά την υπόθεσι (: Ο Μουσολίνι παρουσιάζεται με το γνωστό αλαζονικό ύφος μπροστά στην ιταλική Ιστορία για να υπαγορεύση το κεφάλαιο της υποτιθέμενης κατάκτησης της Ελλάδος από τα στρατεύματά του. Η διήγησί του όμως δεν ταυτίζεται με την αλήθεια των πραγμάτων και ο Duce γελοιοποιείται. Τελικά η προσωποποιημένη ιταλική Ιστορία τον αποδοκιμάζει γκρεμοτσακίζοντάς τον στην θάλασσα, όπου ο εμπνευστής του φασισμού παρουσιάζεται να βρίσκει ατιμωτικό θάνατο στη συνάντησί του με το βυθισμένο αντιτορπιλικό Έλλη!), όπως είναι φυσικό, παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με ανάλογα προπαγανδιστικά προϊόντα των Συμμάχων εναντίον του Άξονα.

Σε κάθε περίπτωσι το φιλμάκι αποτελούσε και μια συμβολή στον αντιφασιστικό αγώνα, ανυψώνοντας το ηθικό και ενδυναμώνοντας τα αντιστασιακά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα αποτελεί απόδειξι της σοβαρής καθυστέρησης που σημείωσε η χώρα μας στην ανάπτυξι του κινηματογραφικού αυτού είδους (η πρώτη ταινία του είδους γυρίστηκε στην Ευρώπη σαράντα χρόνια νωρίτερα, ενώ το 1930 είχε κυκλοφορήσει και η πρώτη έγχρωμη ταινία κινουμένων σχεδίων στην Αμερική), το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι κρίμα που το έργο του Πολενάκη έμεινε τόσα χρόνια στην αφάνεια.
Παρόλ’ αυτά οι συντελεστές του πρωτοποριακού φίλμ, στην αρχή της προβολής ζητούν την κατανόηση του κοινού για τον ερασιτεχνισμό τους με ένα ύφος συμπαθητικό:
«Η μικρή αυτή ταινία τύπου “Μίκυ-Μάους” είναι η πρώτη του είδους της που γυρίσθηκε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό παρακαλούμεν το σεβαστόν Κοινόν να κρίνη επιεικώς την προσπάθειάν μας αυτήν.»


"Ο Ντούτσε αφηγείται…",
"Mussolini narrates...": First Greek animated feature (1942-1945)

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σκάκι Παίδων - Κορασίδων: Προκήρυξη Ομαδικού Πρωταθλήματος ΤΕΣΣΑΣ 2013



ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.


1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
   Η ΤΕΣΣΑΣ προκηρύσσει το 6ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων για το 2013.
  Το σύστημα και το πρόγραμμα των αγώνων θα καθοριστεί με συμπληρωματική προκήρυξη μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής.


2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.


3. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
   Τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με e-mail στη διεύθυνση ndimop@hol.gr το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 έως ώρα 11:00μμ.
  Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 θα εκδοθεί η συμπληρωματική προκήρυξη που θα καθορίζει το σύστημα και το πρόγραμμα των αγώνων.
   Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6973-054057 και 6988-709022


4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
   Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής.  Αναλυτικά:
·         1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων
(κάτω των 16 ετών - γεννημένος από 1/1/1997 και μετά)
·         2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων
(κάτω των 14 ετών - γεννημένος από 1/1/1999 και μετά)
·         3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων
(κάτω των 12 ετών - γεννημένος από 1/1/2001 και μετά)
·         4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων
(κάτω των 10 ετών - γεννημένος από 1/1/2003 και μετά)
·         5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων
(κάτω των 16 ετών - γεννημένη από 1/1/1997 και μετά)
·         6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων
(κάτω των 12 ετών - γεννημένη από 1/1/2001 και μετά)

   Επιτρέπεται η συμμετοχή 1 κοινοτικού σκακιστή-στριας με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
   Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα.
   Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος.
   Η δήλωση του κοινοτικού θα πρέπει να έχει γίνει πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.
   Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των κοινοτικών είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις. Σωματεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικούς σκακιστές δεν μπορούν να τους αλλάξουν.
   Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο, το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.
   Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.


5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
   Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30") χρόνου σκέψης.
   Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
   Σκακιστής - σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).
   Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).


6. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
   Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς.
   Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1).
   Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5).
   Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι).
   Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0).



7. ΚΑΤΑΤΑΞΗ
   Ανάλογα με το σύστημα των αγώνων για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

  Για ελβετικό:
1.       Βαθμοί
2.       Τα αποτελέσματα (βαθμοί) μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
3.       Το άθροισμα Sonneborn - Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn - Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» ("virtual opponent" FIDEHBD.02.14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 6 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 3 πόντοι για το bye και 0βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 3 πόντοι.
4.       Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων
5.       Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους
6.       βαθμούς.
7.       Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
8.       Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία.
   Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.
   Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το "ΒΥΕ" (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 3% πόντους.
   Διευκρινίζεται ότι, ή ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

   Για κυκλικό σύστημα (πουλ)
1.       Βαθμοί
2.       Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων
3.       Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
4.       Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1 ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
   Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία στην 1 η θέση τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
   Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση).
   Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1 η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ' όψη.
   Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1 η σκακιέρα.


8. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
   Η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται απευθείας την τελική φάση της διοργάνωσης.


9. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
   Την διεύθυνση των αγώνων έχει το διοικητικό όργανο της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. με πρόεδρο τον κ. Κρυονερίτη Χρήστο.


10. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
   Ισχύει το άρθρο 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2013 (Αριθ. Πρωτ. Ε.Σ.Ο. 92188/2-4-2013).


11. ΓΕΝΙΚΑ
   Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.

Κρυονερίτης Χρήστος

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

«Τρανών Προγόνων Ιχνηλάτες»: του Αιθεροβάμονα. Περί Χρυσής Αυγής και αρχαιοελληνικών αξιών. Un articolo di Eterovamon con interesse storico-filologico; contro la “Chrisi Avghi”

Με το σημερινό του άρθρο ο φίλος και συνεργάτης μας Αιθεροβάμων στέκεται κριτικά απέναντι σε κάποιες συγκεκριμένες αρχαιοελληνικές αναφορές (κρυπτεία, ξενηλασία, μαίανδροι) που κατά καιρούς έχουν προβληθή από ιδεολόγους και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ως δείγματα πατριωτισμού και πίστης στις προγονικές αξίες. Ο τίτλος του άρθρου του είναι «Τρανών Προγόνων Ιχνηλάτες» και η επιλογή των εικόνων είναι του ίδιου.

...........................................................................

ΤΡΑΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ



Φίλοι μου, έχετε ακούσει τον περιβόητο πια ύμνο της Χρυσής Αυγής; Ο πρώτος στίχος λέει: «-Τρανών προγόνων ιχνηλάτες…». 
Ιχνηλάτης είναι αυτός που ακολουθεί τα ίχνη κάποιων. 

Οι άνθρωποι αυτοί αυτοαποκαλούνται ιχνηλάτες των αρχαίων Ελλήνων. Αλήθεια, σκέφτηκαν ποτέ, πέρασε μέσα στα ξυρισμένα κρανία τους η ιδέα πως κάθε λαός, κάθε εποχή και κάθε πολιτισμός έχει και ΘΕΤΙΚΑ αλλά και ΑΡΝΗΤΙΚΑ στοιχεία; Σημασία δεν έχει να αντιγράφεις τυφλά και άκριτα τον πολιτισμό μια εποχής, αλλά να κρίνεις σωστά και να επιλέγεις τα θετικά στοιχεία , που μπορούν και πρέπει να ενσωματωθούν στο σύγχρονο μοντέλο πολιτισμού.
Μήπως, φαντάζονται αυτά τα άτομα πως οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν τέλειοι και αψεγάδιαστοι; Μπορούμε να αποδείξουμε εύκολα το αντίθετο:

Η πασίγνωστη φράση: «- Πας μη Έλλην βάρβαρος», το βασικό σύνθημά τους , αν δεν είναι άκραία ρατσιστική, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Κάθε λαός έχει τον πολιτισμό του. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οφείλουμε να τον σεβόμαστε, εφόσον θέλουμε να σέβονται και οι άλλοι τον δικό μας. Κάποιος κάποτε είχε πει: "-Η γαλλική γλώσσα είναι η γλώσσα των ανθρώπων, η ιταλική είναι η γλώσσα των αγγέλων, αλλά η αρχαία ελληνική είναι η γλώσσα των θεών". Είναι κι αυτή μία απάντηση στην κυρία Ρεπούση. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να μισούμε τις άλλες γλώσσες και να προβάλλουμε μόνο τη δική μας; Θα μιμηθούμε τη ναζιστική θεωρία για την ανωτέρα φυλή;

Η περίφημη σπαρτιατική ΚΡΥΠΤΕΙΑ ήταν ένας βάναυσος και εγκληματικός θεσμός. Οι Σπαρτιάτες από μικρή ηλικία εκπαιδεύονταν παράλληλα σε μεθόδους μυστικής εξόντωσης Ειλώτων τη νύχτα. Από την επόμενη μέρα προσποιούντο πως δεν ήξεραν τίποτε για την εξαφάνιση των θυμάτων τους.

 Και σήμερα κάποιοι έχουν το ασύμμετρο θράσος να διατυμπανίζουν δημόσια και ατιμωρητί πως δεν είναι εγκληματίες, αλλά ότι απλά εκπαιδεύουν πολλά παιδιά στη βάρβαρη αυτή ενέργεια;

Ξενηλασία: Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες επίσης εφάρμοζαν και άλλη «πολιτισμένη» μέθοδο, την ΞΕΝΗΛΑΣΙΑ. Μέσα στη Σπάρτη δεν έμπαινε κανένας ξένος, ούτε ρουθούνι αλλοδαπού όπως λένε κάποιοι σημερινοί «ιχνηλάτες». Οι Σπαρτιάτες ήταν μόνο δεινοί πολεμιστές. Αυτό ήταν το πρότυπό τους για να επιβιώσουν, αφού ήταν μια φούχτα εισβολείς και κατακτητές της Λακωνικής γης. Δεν δημιούργησαν πολιτισμό, δεν ανέπτυξαν τις τέχνες, τα γράμματα, δεν γαλουχούσαν τα παιδιά τους με τα ιδεώδη του ηθικοπνευμα-τικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Αποτελούσαν μια κολεκτίβα απόλυτα ελεγχόμενη από τους ισόβιους 5 έφορους. Μέσα σε ένα καθεστώς ολοκληρωτικό, χωρίς ατομικές ελευθερίες, ξενόφοβοι, εσωστρεφείς, δύσπιστοι, πνευματικά υπανάπτυκτοι, με σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι στην λάμψη και την ανω- τερότητα της Αθήνας παρέμειναν ανεξέλικτοι μέχρι που έσβησαν. Τους αντιγράφουν και σ’ αυτό.

Το σύμβολο του Μαίανδρου:
Μία από τις ερμηνείες για την προέλευσή του είναι πως αποτελείται από δύο κομμάτια, που συμβολίζουν τις παλάμες μας. Η μία παλάμη από επάνω και η άλλη από κάτω με λυγισμένα τα δάκτυλα σχηματίζουν μία ανθρώπινη χειραψία: Είναι η χειραψία της ενότητας, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, φιλίας και ειρήνης. Όμως, αυτό το υψηλό σύμβολο κατάντησε έμβλημα βίας, ρατσισμού, διακριτικό γνώρισμα παραβατικών και επικίνδυνα εγκληματικών όντων επάνω στις μπλούζες τους. Και καμαρώνει ο επιτελάρχης τους: « Αυτά είναι τα δικά μας λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες, με τον μαίανδρο και με τα αρχαία γράμματα».

Σίγουρα έχουμε πολλά θετικά στοιχεία μα αντιγράψουμε από τους ένδοξους προγόνους μας: Τα δημοκρατικά ιδεώδη, την αγάπη των αρχαίων Αθηναίων για τα γράμματα, τη Φιλοσοφία, τις τέχνες, το αγνό αθλητικό πνεύμα κ.α. Αυτά άνθισαν στη χώρα μας όταν στις άλλες χώρες ζούσαν βάρβαροι νομαδικοί λαοί, Οστρογότθοι, Βησιγότθοι, Ούννοι, οι Γαλάτες του Αστερίξ και του Οβελίξ, οι Ρωμαίοι, οι Αγγλοσάξωνες των σπηλαίων κ.α. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να διατείνεται πως είναι Έλληνας, εάν δεν μιλάει σωστά τα Ελληνικά. Θυμηθείτε το περίφημο «Εγέρθητω».

Όμως, πώς μπορούμε να δεχτούμε σε μια Δημοκρατία την δουλεία; Είχαν και οι Αθηναίοι λερωμένη τη φωλιά τους.Οι δούλοι αφθονούσαν στην αρχαία Αθήνα, στο λίκνο της Δημοκρατίας. Ποιά ήταν η στάση των «δημοκρατικών» Αθηναίων απέναντι στους υποτιθέμενους συμμάχους τους; Ίδια και απαράλλαχτη με την στάση της Αμερικής μέσα στο ΝΑΤΟ. Η ίδια ιστορία συνεχίζεται αδιάκοπα. Οι ηγεμονίες βαπτίζονται ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ από τους αρχαίους καιρούς μέχρι σήμερα. Ο επεκτατισμός μετονομάστηκε με διεθνή ορολογία ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ο οποίος εμπλούτισε το οπλοστάσιό του με τη μέθοδο της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ. Απλά βάζουν στο χέρι την οικονομία μιας χώρας και την κάνουν χάντρα στο κομπολόϊ τους. Αλλοίμονο! Η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ. Τα μεταλλαγμένα όπλα λέγονται Δ.Ν.Τ., ΛΟΜΠΥ, ΜΕΡΚΕΛ, ΟΜΠΑΜΑ, ΤΡΟΪΚΑ, ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΣΟΡΟΣ κ.λ.π. Η ηγεμονία στο μεγαλείο της.

Εν κατακλείδι, οι περιβόητοι ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ των τρανών προγόνων στην πραγματικότητα είναι ιχνηλάτες του Αδόλφου Χίτλερ αντιγράφοντας από την ελληνική αρχαιότητα αυτά τα στοιχεία που συνάδουν με την όλη φιλοσοφία του Γ΄ Ράϊχ. Εμπρός γενναίοι ιχνηλάτες. Συνεχίστε να βαδίζετε στο δρόμο της αυτοκαταστροφής.
ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ!

ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ (ΑΕΡΟΒΑΤΗΣ)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ – ΕΥΒΟΪΚΗ Ε.Σ. 1-7. Μια (τραγική) παρτίδα από την γενική πανωλεθρία! Una partita tragica dalla sconfitta-debacle: Abaco e Pezzi – Evvoiki 1-7


Στην σημερινή αναμέτρησι με την Ευβοϊκή στα πλάισια του Ομαδικού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος της ΤΕΣΣΑΣ, η νεανική ομάδα μας έχασε με το βαρύ «σκόρ» 7-1! Το αποτέλεσμα αυτό ίσως είναι το χειρότερο που έχουμε ποτέ σημειώση, αλλά περισσότερο προβληματίζει η κακή φόρμα και ο εκνευρισμός που χαρακτήρισε την απόδοσι κάποιων παικτών, όπως του υπογράφοντος.

Οι συνθέσεις και τα επι μέρους αποτελέσματα:
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΑΛΕΞ. – ΜΑΡΙΝΕΛΟΣ ΣΤΑΜ. 0-1
ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΙΛΤ. - ΜΑΡΙΝΕΛΟΣ ΘΕΟΔ. 0-1
ΚΑΛΕΡΓΙΟΣ ΣΤΡ. – ΛΙΑΚΟΥΡΗΣ Δ. 0-1
ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝ. – ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΓΕΩΡ. 1-0
ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΔΗΜ. – ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΓΕΩΡ. 1-0
ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ - ΑΝΓΚΕΛ ΡΑΝΤΕΦ 1-0
ΖΗΣΙΜΟΥ ΠΑΡ. - ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΓΙΑΝ. 0 -1
ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΠΑΡΙΣ 1-0

Η ...ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΤΙΔΑ
Στην 1η σκακιέρα έγινε μια ενδιαφέρουσα παρτίδα. Τα λευκά βγήκαν από το άνοιγμα (Ισπανική Στάϊνιτς) με ελαφρύ πλεονέκτημα. Στο μέσον της παρτίδας αφού πρόσφεραν Βασίλισσα για Πύργο και Ίππο και ενεργητικό παιχνίδι ( μια επιλογή που δεν έγινε αποδεκτή) στρίμωξαν τον μαύρο στα σκοινιά. Σύντομα τα μαύρα βρέθηκαν σε μια απελπιστική θέσι περιμένοντας το τέλος. Και όμως! Τα λευκά μεθυσμένα από την οσμή της νίκης, άλλαξαν τελευταία στιγμή σχέδιο και με την ψευδαίσθησι ότι έχουν θεαματικό «φίνις» άρχισαν να παίζουν σε ρυθμό μπλίτς. Η επιλογή φαινόταν πιο θεαματική αλλά αποδείχθηκε εκτυφλωτικά απατηλή. Και -το άκρον άωτον- στην ισόπαλη θέσι που προέκυπτε ο λευκός παίζοντας αχαρακτήριστα –για να μην πούμε αχαλίνωτα- προσέφερε και την Βασίλισσά του στον έκπληκτο μαύρο!
Αλήθεια, η αλαζονεία τυφλώνει; Πάντως λίγη ταπείνωσι κάνει καλό!


Play online chess

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ναι στο Εθνικό νόμισμα. Ναι στην Εθνική ανεξαρτησία!”: του Γ. Μητροπέτρου. “National currency? Yes! Yes to Independence!” by G. Mitropetros

Κείμενο σύντομο πατριωτικής στόχευσης του φίλου μας Γιώργου Μητροπέτρου. Το είδαμε δημοσιευμένο εχθές στον ιστοχώρο “i-Rporter”. Το αναδημοσιεύουμε ευχαρίστως! 

.................................


Ναι στο Εθνικό νόμισμα. Ναι στην Εθνική ανεξαρτησία! 

Στο αναλυτικό και εμπεριστατωμένο άρθρο του ο Κος Κώστας Παπαθεοδώρου με τιτλο "Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας..." στον επίλογο αναφέρει: … «Αντί επιλόγου έχω μόνο μια ερώτηση που απευθύνεται προς όλους μας: μήπως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το Ευρώ και (αυτή την άθλια) την Ευρωπαϊκή Ένωση; Σκεφτείτε το...»
Αβίαστα βγαίνει η απάντηση για όλους όσους απλά είναι και αισθάνονται πατριώτες, γι΄αυτούς που έχουν μάθει με αξιοπρέπεια να αγωνίζονται και να λένε και κανένα όχι στους …εντολείς τους.! Δεν υπάρχει δυνατότητα σε χώρα που της φόρεσαν ένα ξένο νόμισμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην παραγωγική της βάση αλλά και της οικονομίας, που μόνο τους δυνατούς οικονομικά συμφέρει, να βγει από την κρίση και να πορευτεί σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σε ένα πρόγραμμα που σκοπό να έχει την ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, στην διαγραφή του επονείδιστου και καταχρηστικού χρέους και στην ουσιαστική σεισάχθεια των δανείων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών.

Ξέρουμε όλοι, πως το Εθνικό νόμισμα είναι θεμέλιος λίθος για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Δεν μας πρέπει πλέον μετά από τέσσερα χρόνια «σωτήριων» πολιτικών να έχουμε ενδοιασμούς για το πώς πρέπει να πορευθεί η χώρα αλλά και ο λαός της. Δεν μας πρέπει να αποδεχόμαστε την ενοχοποίηση όσων μιλούν και πιστεύουν πως πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεφύγουμε από την θηλιά του ΕΥΡΩ και να επανέλθουμε στο εθνικό μας νόμισμα. Κινητήριος μοχλός θα είναι η άμεση αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η προγραμματισμένη και ελεγχόμενη κίνηση κεφαλαίων, έτσι ώστε άμεσα να περάσει η ρευστότητα στην οικονομία και στους πολίτες.

Οι ιδιώτες επενδυτές, που έρχονται και ακόμα δεν τους βλέπουμε, θέλουν και άλλο αίμα. Μια όμως κυβέρνηση που θα ασκεί νομισματική πολιτική , που θα έχει στον έλεγχο της το τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων , μπορεί άμεσα να πατάξει το τέρας της ανεργίας. Γιατί… ανάπτυξη επί του χάρτου, χωρίς δραστική μείωση της ανεργίας και αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών για κατανάλωση δεν πρόκειται να έλθει ποτέ.

Τώρα, πριν είναι αργά, να δράσουμε, αρχίζοντας τουλάχιστον από τον δημόσιο λόγο και διάλογο, με επιχειρήματα που είναι συντριπτικά υπέρ του Εθνικού νομίσματος , ως εργαλείου για την Εθνική ανασυγκρότηση της χώρας, να γίνουμε μια ορατή πλειοψηφία που θα ανατρέψει δημοκρατικά τα ταμπού και τις ενοχές και να πούμε δυνατά :
ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ! 

 Γιώργος Μητροπέτρος

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

To κομμάτι «Το διάστημα είναι βαθύ» των Hawkwind. Il brano “Space is deep” dei Hawkwind

Το ωραίο κείμενο του Αντώνη Αντωνίου στην προηγούμενη ανάρτησι μας έφερε στο μυαλό ένα δυνατό μουσικό κομμάτι, 40 χρόνια παλιό! Πρόκειται για το “Space is deep” των Hawkwind. Ένα αγγλικό συγκρότημα ρόκ μουσικής από τα πρώτα –αν όχι το πρώτο- του είδους του λεγόμενου «διαστημικού ρόκ». Κύριο χαρακτηριστικό τους η θεματική των τραγουδιών τους: οι στίχοι τους που παραπέμπουν συχνά στην επιστημονική φαντασία. Όσο για την μουσική τους οι “space-rock” συνθέσεις τους, αποτελούν ένα μείγμα από ψυχεδέλεια, από κλασσικό και «σκληρό» ρόκ. Κάποιοι θεωρούν το «διαστημικό ρόκ» υβρίδιο δύο ειδών, του hard-rock και του acid-rock, καθώς «συνενώνει την δύναμη του ήχου του πρώτου και τον αυτοσχεδιασμό του δεύτερου». Οι Χόκγουιντ ήσαν ιδιαιτέρως παραγωγικοί την δεκαετία του 70...

Hawkwind - Space Is Deep


LYRICS

Space is deep

Space is dark, it is so endless
When you're lost it's so relentless
It is so big, it is so small
Why does man try to act so tall
Is this the reason, deep in our minds?

It does not feel, it does not die
Space is neither truth nor lie
Into the void we have to travel
To find the clue which will unravel
Is this the reason, deep in our minds?

The secret lies with our tomorrow
In each of us is a hidden sorrow
The path goes onward through the night
Beyond the realms of ancient light
Is this the reason, deep in our minds?


Μετάφρασι



Το διάστημα είναι βαθύ

Το διάστημα είναι σκοτεινό, είναι τόσο ατελείωτο
Όταν χαθής  γίνεται τόσο αμείλικτο
Είναι τόσο μεγάλο, είναι τόσο μικρό
Γιατί ο άνθρωπος  προσπαθεί να πάει τόσο ψηλά;
Είναι αυτός ο λόγος, στον νού μας βαθιά;

Δεν αισθάνεται το Σύμπαν, δεν πεθαίνει
Δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε και ψέμα
Εντός του κενού πρέπει να ταξιδεύουμε
Για να βρούμε το στοιχείο που θα είναι απόδειξη.
Είναι αυτός ο λόγος, στον νού μας βαθιά;

Το μυστικό βρίσκεται μαζί με το αύριό μας
Σε κάθε έναν από εμάς είναι μια λύπη κρυφή
Το μονοπάτι συνεχίζεται μπροστά μας μέσ’ στη νύχτα
Πέρα από τα βασίλεια του αρχαίου φωτός.
Είναι αυτός ο λόγος, στον νού μας βαθιά;