Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Σκάκι Παίδων - Κορασίδων: Προκήρυξη Ομαδικού Πρωταθλήματος ΤΕΣΣΑΣ 2013ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.


1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
   Η ΤΕΣΣΑΣ προκηρύσσει το 6ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων για το 2013.
  Το σύστημα και το πρόγραμμα των αγώνων θα καθοριστεί με συμπληρωματική προκήρυξη μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής.


2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.


3. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
   Τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με e-mail στη διεύθυνση ndimop@hol.gr το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 έως ώρα 11:00μμ.
  Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 θα εκδοθεί η συμπληρωματική προκήρυξη που θα καθορίζει το σύστημα και το πρόγραμμα των αγώνων.
   Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6973-054057 και 6988-709022


4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
   Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής.  Αναλυτικά:
·         1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων
(κάτω των 16 ετών - γεννημένος από 1/1/1997 και μετά)
·         2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων
(κάτω των 14 ετών - γεννημένος από 1/1/1999 και μετά)
·         3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων
(κάτω των 12 ετών - γεννημένος από 1/1/2001 και μετά)
·         4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων
(κάτω των 10 ετών - γεννημένος από 1/1/2003 και μετά)
·         5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων
(κάτω των 16 ετών - γεννημένη από 1/1/1997 και μετά)
·         6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων
(κάτω των 12 ετών - γεννημένη από 1/1/2001 και μετά)

   Επιτρέπεται η συμμετοχή 1 κοινοτικού σκακιστή-στριας με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
   Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα.
   Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος.
   Η δήλωση του κοινοτικού θα πρέπει να έχει γίνει πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.
   Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των κοινοτικών είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις. Σωματεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικούς σκακιστές δεν μπορούν να τους αλλάξουν.
   Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο, το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.
   Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.


5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
   Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30") χρόνου σκέψης.
   Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
   Σκακιστής - σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).
   Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).


6. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
   Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς.
   Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1).
   Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5).
   Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι).
   Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0).7. ΚΑΤΑΤΑΞΗ
   Ανάλογα με το σύστημα των αγώνων για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

  Για ελβετικό:
1.       Βαθμοί
2.       Τα αποτελέσματα (βαθμοί) μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
3.       Το άθροισμα Sonneborn - Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn - Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» ("virtual opponent" FIDEHBD.02.14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 6 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 3 πόντοι για το bye και 0βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 3 πόντοι.
4.       Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων
5.       Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους
6.       βαθμούς.
7.       Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
8.       Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία.
   Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.
   Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το "ΒΥΕ" (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 3% πόντους.
   Διευκρινίζεται ότι, ή ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

   Για κυκλικό σύστημα (πουλ)
1.       Βαθμοί
2.       Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων
3.       Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
4.       Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1 ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
   Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία στην 1 η θέση τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
   Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση).
   Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1 η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ' όψη.
   Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1 η σκακιέρα.


8. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
   Η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται απευθείας την τελική φάση της διοργάνωσης.


9. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
   Την διεύθυνση των αγώνων έχει το διοικητικό όργανο της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. με πρόεδρο τον κ. Κρυονερίτη Χρήστο.


10. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
   Ισχύει το άρθρο 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2013 (Αριθ. Πρωτ. Ε.Σ.Ο. 92188/2-4-2013).


11. ΓΕΝΙΚΑ
   Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.

Κρυονερίτης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: