Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

7ο Θερινό Πρόγραμμα Ελλ. Γλώσσας: Φωτογραφικό ρεπορτάζ στο «Aridaia News» από την επίσκεψί μας στο Δημαρχείο της Αλμωπίας. 7th In Country Study Program: Photos from “Aridaia News” from our visit in the City Hall of Aridaia

Σε προχθεσινό δημοσίευμά του ο ιστότοπος της Αριδαίας «Aridaia News» φιλοξένησε σύντομη αναφορά (με πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ) στην επίσημη επίσκεψι που πραγματοποίησε η ομάδα μας στο Δημαρχείο της Αριδαίας, στα πλαίσια του εφετινού Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Ευκαιρία να αναδημοσιεύσουμε και εμείς τις εύγλωττες φωτογραφίες του δημοσιεύματος. 
 ..................................................


ΦΩΤΟ: Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από την Αυστραλία στο Δήμο Αλμωπίας 

"Συνάντηση με μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές του προγράμματος σπουδών στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο του Darwin της Αυστραλίας είχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας. 
Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης ο Δημήτρης Πασόης υποδέχτηκε τους επισκέπτες στο Δημαρχείο της Αλμωπίας και κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου μας, καθώς επίσης και σε θέματα της καθημερινότητας της Αλμωπίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία του περιεχομένου των σπουδών τους και την σημαντικότητα του έργου που επιτελούν με το να γίνουν κοινωνοί των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού. 
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και η ομάδα συνέχισε την περιήγηση της στην περιοχή της Αλμωπίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Τάσος Χρήστου και Δέσποινα Καλδερεμτζή, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Μάκης Δεμιρτζίδης και ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Μπάμπης Κουρτίδης. 

Δείτε φωτογραφίες:"







ΕΝΗΜΕΡΩΣΙ 18.07.13 

Με καθυστέρησι είδα ανάλογη ανάρτησι στο «Έδεσσα Νιούς». Το σχετικό πόστ έχει λιγώτερο φωτογραφικό ρεπορτάζ, αλλά είναι πιο πλήρες από αυτό της Αριδαίας. Γι’ αυτό το αναδημοσιεύω μερικώς:





"...
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε στην αξία του προγράμματος του Πανεπιστημίου, που αφορά την μάθηση και εμβάθυνση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και την σημαντικότητα του έργου που επιτελούν οι ομογενείς μας στο εξωτερικό, με το να διαδίδουν την ιστορία και τα έθιμα της Ελλάδας. 

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια ιστορία και στην εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού και επικαλέστηκε την δήλωση του σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο οποίος αρνήθηκε να παρευρεθεί στο φεστιβάλ των Κανών, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ελλάδα, λέγοντας: «Όλοι χρωστάµε λεφτά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονο κόσμο χιλιάδες δισεκατομμύρια για πνευματικά δικαιώματα». 

 Κλείνοντας, μίλησε για την ιστορία της Αλμωπίας, το νέο καλλικρατικό Δήμο Αλμωπίας και ζήτησε να έχουμε πάντα στο νου μας, τους στίχους του Σεφέρη για να καταλάβουμε τι σημαίνει ελληνική γλώσσα: 
«Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας 
Πάνω σε καταστρώματα κατελυμένων καραβιών 
Μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;» 

 Ο υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Γεώργιος Φραζής στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις εργασίες των φοιτητών που αφορούν τα εξής γλωσσικά πεδία: τη Μετανάστευση, τη Μάχη της Κρήτης, τον Καβάφη και το σύμπλεγμα Αλμωπία-Πέλλα-Βεργίνα και μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του πανεπιστημίου Charles Darwin και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την επιθυμία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου MartinJarvisευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλμωπίας για τη φιλοξενία, μίλησε για τη σημασία του προγράμματος, το οποίο διαρκεί 3 εβδομάδες και πραγματοποιείται στη Μακεδονία και τη Κάλυμνο και τόνισε το εξής σλόγκαν: «learn greek to improve english», που σημαίνει: μάθε ελληνικά για να βελτιώσεις τα αγγλικά σου."


Δεν υπάρχουν σχόλια: