Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

7ο Θερινό Πρόγραμμα Ελλ. Γλώσσας: Τελευταία μέρα και νέες δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο με φωτογραφικό ρεπορτάζ και ένα βίντεο! 7th In Country Study Program and e-Press: More photos (and Video!) from our visit in Macedonia.

Σήμερα, και ενώ το 7ο Θερινό Πρόγραμμα Ελλ. Γλώσσας και Πολιτισμού ολοκληρώνει συν Θεώ με απόλυτη επιτυχία και την εφετινή διοργάνωσί του, έχουμε την ευκαιρία να καταγράψουμε μια ακόμα αναδημοσίευσι (πάλι από τον ηλεκτρονικό τύπο) σχετικά με την φιλοξενία μας στην Μακεδονία.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Σεραφείμ, με τον οποίο είχαμε την χαρά να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις κατά την πρόσφατη επίσκεψί μας στην πόλι του, την πανέμορφη Έδεσσα, δημοσίευσε στον δυναμικό (όπως διαπιστώσαμε) ιστότοπό του μια ανάρτησι σχετικά με την επίσκεψι και το Πρόγραμμά μας. Μάλιστα εκτός από την πολύ καλή παρουσίασι και το μικρό φωτογραφικό ρεπορτάζ, συμπεριέλαβε και ένα μέρος του μαγνητοσκοπημένου υλικού του σε μορφή βίντεο, το οποίο το έχει βάλει και στο Γιουτιούμπ.

Ένας παραπάνω λόγος να αναδημοσιεύσουμε και εμείς την δουλειά του και ευχαριστώντας τον να τον συγχαρούμε!

.................................................................



 "Φιλοξενία στην Πέλλα εκπροσώπων ελληνικής ομογένειας από την Αυστραλία και καθηγητών και φοιτητών προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Παν. Darwin της Αυστραλίας 

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η Πέλλα προσφέρει απλόχερα την φιλοξενία της στην ελληνική ομογένεια και Αυστραλούς που εμβαθύνουν στον ελληνικό πολιτισμό

Για τρίτη συνεχή χρονιά φιλοξενούνται φέτος στην Πέλλα εκπρόσωποι της Ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας, καθώς και καθηγητές και σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Darwin της Αυστραλίας.
Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν φοιτητές θετικών και θεωρητικών επιστημών από διάφορα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ελλάδα (Κάλυμνο και Μακεδονία) και οι φοιτητές εμβαθύνουν στα ελληνικά με την επικοινωνιακή μέθοδο, μέσω της άμεσης επαφής τους με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Στο πρόγραμμα διδάσκουν και έλληνες καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στα σχέδια του Προγράμματος είναι να αναπτύξει ειδική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλωσόρισε τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθηγητές, φοιτητές και συνοδούς τους στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φρατζής, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των υποστηρικτικών φορέων του προγράμματος: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας κ. Γιάννης Νικολάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μακεδονικού Συλλόγου Ντάργουιν κ. Στράτος Πούλος με τη σύζυγό του κα. Αγγελική Πούλου η οποία επίσης ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του Παν. Ντάργουιν και άλλοι διαπρεπείς εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία της Πέλλας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρουσίασε στοιχεία από τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της Πέλλας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα προϊόντα της Πέλλας περιλαμβάνουν πολλές δυναμικές καλλιέργειες και διακρίνονται για την ποιότητά τους, λόγω των ιδιαίτερων μικροκλιματικών συνθηκών της περιοχής. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων (νωπών και μεταποιημένων) σε αγορές του εξωτερικού. Επίσης, η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πέλλας και η αναγνωρισιμότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούν τα βασικά στοιχεία δράσεων τουριστικής προβολής για την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της διατήρησης των σχέσεων και επαφών μας με την ελληνική ομογένεια. Ανέφερε ότι αναγνωρίζει την στήριξη που παρέχει η Αυστραλιανή πολιτεία προς την Ελλάδα και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική ομογένεια. «Είστε πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού και οι πρωτοβουλίες σας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική γλώσσα που αποτελεί το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα νοήματα που συνδέονται με πολλές ελληνικές λέξεις οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει πολλές άλλες γλώσσες και την επιστημονική ορολογία.

Η ομάδα συνέχισε την περιήγησή της στην περιοχή των Καταρρακτών της Έδεσσας και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας."

VIDEO: 7th In Country Study Program in Macedonia 
(Το Πανεπιστήμιο του Darwin στην Έδεσσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: