Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ένα εύκολο πρόβλημα τριών κινήσεων. Παλιό ινδικό τριάρι; Scacchi: un problema di tre mosse; vecchio (indiano?!) e facile.

Ξεφυλλίζοντας (διαδικτυακώς, εννοείται) μια αυστραλέζικη παλιά εφημερίδα (Sydney Mail, 07.06.1867), έπεσα πάνω σε ένα πρόβλημα που δημοσίευε στην σκακιστική της στήλη. Έλεγε ότι ήταν και παλιό και μάλιστα ινδικό.

Λίγα κομμάτια, μπλοκαρισμένος ο μαύρος, ελάχιστες οι δυνατές εικόνες μάτ, φαινόταν εύκολο. Και πράγματι σε 2 μόλις λεπτά αποδείχθηκε πως ήταν. Ελπίζω να συμφωνήσετε.
Υπάρχουν λοιπόν και πολύ εύκολα τριάρια.


ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΑΤ ΣΕ 3 ΚΙΝΗΣΕΙΣ 

 1K1k4/3b2N1/3R1P1B/6p1/8/6P1/8/8 w - - 0 1
wKb8,Ng7,Bh6,Rd6,Pf6,g3/bKd8,Bd7,Pg5
Παίζουν τα λευκά και κάνουν μάτ σε 3 κινήσεις 

Soluzione:
1.Td1!

4 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε,
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!!
Πολύ ωραίο παλιό πρόβλημα και γνωστό.
Διαπραγματεύεται το Ινδικό Θέμα ή Ινδική διατομή.
1.Πδ1! Ο Πύργος με αυτή τη κίνηση περνάει το "κρίσιμο τετράγωνο δ2", όπου θα πάει ο Αξιωματικός των Λευκών σχηματίζοντας μια μπαταρία ώστε να δώσει τη δυνατότητα στο μαύρο να παίξει το Αξιωματικό τουκαι τα λευκά ν' αποφύγουν το πατ! 1...,η4 2.Αδ2!,Α~ 3.Αα5#

Papaveri είπε...

Επίσης να προσθέσω ότι η σύνθεση είναι του Άγγλος πάστορα Loveday Henry Augustus(1815 - 1848),οποιος το έστειλε το 1846 προς δημοσίευση στο σκακιστικό περιοδικό "The Chess Player's Chronicle",που το εξέδιδε ο Άγγλος σκακιστής Howard Staunton(1810-1874).

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Κάρλο,
χαιρετίζω την επίσκεψι με τον σχολιασμό σου!
Η μπαταρία είναι αυτή που, μαζί με την απελευθέρωσι κίνησης του μαύρου Αξιωματικού, δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθή το απόλυτο όπλο, το διπλό Σάχ. Εντυπωσιαζει λοιπόν στην «μονοσήμαντη» λύσι του προβλήματος η βαριάντα: 1.Πδ1!, η4 2.Αδ2, Αα4 3.Αα5++ #

Σ’ ευχαριστώ για τις ακριβείς πληροφορίες!
Καλή Χρονιά και σ’ εσένα!

Παρεμπιπτόντως: Καλή Επιτυχία στο καινούργιο βιβλίο σου
« Ιστορική Αναφορά για τα Μαγικά Τετράγωνα και τα Μαγικά Άστρα»
και ενημέρωσέ με ( e-mail ή τηλέφωνο) για την αγορά του.

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε γεια σου!
Για το βιβλίο δεν το έχω δώσει σ' εκδότη, διότι δεν το παίρνει κανένας για έκδοση λόγω της κρίσης στην αγορά. Γι' αυτό το τυπώνω μόνος μου και το δίνω έξω για δέσιμο. Η αξία του είναι 30€. Εάν ενδιαφέρεσε γράψε μου στην ιστοσελίδα μου:
http://papaveri48.blogspot.gr/
Φιλικά,
Carlo