Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η επιτυχία του Νίκου Σκαλκώτα στο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Βετεράνων (και μια του νίκη σε μινιατούρα!). L’ eccelente 18mo posto di Nikos Scalkotas nel Open del 22mo Mondiale Seniores


 Έληξε με οργανωτική επιτυχία, αλλά και με μια πολύ καλή εμφάνισι των δύο Ελλήνων εκπροσώπων μας το 22ο Παγκόσμιο Σκακιστικό ΠρωτάθλημαΒετεράνων. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων, είναι διοργάνωσι της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) με μεγάλη ιστορία και εφέτος φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας (στα Καμένα Βούρλα) από 13 -24 Νοεμβρίου.
Στους αγώνες συνολικά συμμετέσχον 128 σκακιστές και σκακίστριες από 42 χώρες!

Στο κύριο Τουρνουά 11 γύρων, στην κατηγορία ΟΠΕΝ Ανδρών,όπου οι συμμετοχές ανήλθαν σε 106 σκακιστές από 39 χώρες πρώτευσαν κατά σειράν 1ος ο Δανός ΔΜ Γένς Κρίστιανσεν με 9 βαθμούς (Βλ. φωτο!), 2ος ο Γαλλο-Ρώσσος ΜΔΜ Ανατόλυ Βάισσερ με 8,5 βαθμούς όσους και ο τρίτος ο Λεττονός ΜΔΜ Εβγκένυ Σβεσνίκοφ, 4ος και 5ος οι Ρώσσοι ΜΔΜ Γιούρι Μπάλασοφ, Νικολάι Πούσκοφ και 6ος ο Ρουμάνος ΜΔΜ Μίχαϊ Σούμπα -και οι τρείς με 7,5 βαθμούς.

Μισός μόνο βαθμός χώρισε τον μόνιμο αρχιπροπονητή του συλλόγου μας Νίκο Σκαλκώτα, Διεθνή Μαίτρ και πρώην Πρωταθλητή Ελλάδος από την πρώτη εξάδα, ο οποίος ισοβαθμώντας σε ένα γκρούπ 7 παικτών (θέσεις 12-18) κατετάγη τελικά 18ος  με 7 βαθμούς. Πρόκειται για μια εξαιρετική επίδοσι του αγαπητού μας Νίκου, ο οποίος σημειώνοντας 5 Νίκες, 4 Ισοπαλίες και 2 Ήττες (με τους Ραντάνεν, Φινλανδό Γκρανμαίτρ στον 3ο γύρο και Κακαγκελντίεφ, ισχυρό Διεθνή Ναίτρ από το Τουρκμενισατάν στον 5ο γύρο) ολοκλήρωσε τους αγώνες με ένα μ.ο απόδοσης (Ratingperformance) 2327 σε Elo!
[Ένα αποτέλεσμα που, όπως μας εκμυστηρευόταν κατά την παραμονή των αγώνων το ήθελε πολύ ο Νίκος, ο οποίος μάλιστα έχει υποσχεθή στον Νέο Παλαμήδη και μια μικρή ανταπόκρισι ή κάτι σχετικό με τις εντυπώσεις του από τους σημαντικούς αυτούς αγώνες. Ίδωμεν, προσεχώς!]
Αξιοπρεπής ήταν η εμφάνισι και του άλλου εκπροσώπου της χώρας μας, του Μαίτρ Μιχάλη Καλοσκάμπη, ο οποίος με 5,5 βαθμούς βρέθηκε στην 54η θέσι σημειώνοντας μια μεσοσταθμική απόδοσι 2036 βαθμών Έλο, κατά τι καλύτερη από την τρέχουσα αξιολόγησί του (2032).
Για την ιστορία και την σημαντικότητα των αγώνων υπογραμμίζουμε την συμμετοχή των δέκα Γκρανμαίτρ κατά σειρά παρουσίασης (Starting rank list) με τα χρώματα της χώρας συμμετοχής τους και τα Elo:
Vaisser Anatoly Γαλλία 2540
Sveshnikov Evgeny Λετονία 2507
Timoscenko Gennadij Σλοβακία 2490
Balashov Yuri Ρωσσία 2475
Jansa Vlastimil Τσεχία 2451
Okhotnik Vladimir Γαλλία 2433
Suba Mihai Ρουμανία 2418
Pushkov Nikolai Ρωσσία 2404
Cebalo Miso Κροατία 2403
Rantanen Yrjo Φινλανδία 2348

Τέλος, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας προς τους πρωτεργάτες για την ανάληψι και την επιτυχή διεξαγωγή αυτής της διοργάνωσης και με μια μικρή επιφύλαξι ως προς τον ισχνό αριθμό των συμμετοχών από την χώρα μας (να υπογραμμίσουμε πως μόνο από την Γερμανία είχαμε 15 και από την Ρωσσία 13 συμμετοχές!), να συγχαρούμε τους εκπροσώπους μας που για μια ακόμα φορά τίμησαν τα ελληνικά χρώματα.  
Ιδιαίτερα, όπως είναι φυσικό, αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε δημοσίως τον σεμνό Νίκο Σκαλκώτα, ο οποίος και ως βετεράνος αποδεικνύει πως παραμένει μια από τις σημαίες του Ελληνικού Σκακιού. Επίσης να του ευχηθούμε να υγιαίνει και, βεβαίως:
 «Και εις ανώτερα


ΣΣ. Όλες οι φωτογραφίες είναι παρμένες απο την σελίδα Chess Tournaments in Greece στο Φέισμπουκ.
..........................................................................................
Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ, Μια μινιατούρα!

Δημοσιεύουμε προς τιμή του φίλου και (από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησης του σκακιστικού τμήματος του Άβαξ Και Πεσσοί) συνεργάτη μας Νίκου Σκαλκώτα, την ωραία του νίκη που σημείωσε σε βάρος του Γερμανού Γιοακίμ Χάουπτ κατά τον 1ο γύρο του Παγκοσμίου αυτού Πρωταθλήματος Βετεράνων)

2 σχόλια:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Μόλις σήμερα έλαβα γνώσι του δημοσιεύματος στην «Αυγή», για το οποίο μου είχε επανειλημμένα μιλήση ο Νίκος ο Σκαλκώτας. Στο φύλλο της 02.02.2012 υπάρχει καί η είδησι για την συμμετοχή του Νίκου στο Παγκόσμιο Βετεράνων καί ένα ενδιαφέρον βιογραφικό σημείωμα για τον ίδιο:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=733169

Κι όμως σε αμφότερα μια ακόμα πικρή γεύση. Ο συντάκτης :

Ούτε στον «Νέο Παλαμήδη» παραπέμπει με ένα απλό link (κι ας προηγηθήκαμε δημοσιογραφικά για μια εβδομάδα), ούτε και μπήκε στον κόπο να αναφέρει ότι ο Νίκος είναι ο προπονητής του Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, ανελλιπώς από την ίδρυση του σκακιστικού του τμήματος μέχρι σήμερα…

Υπάρχουμε;

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

https://www.chessfed.gr/archives/1990
Όπου το σχετικό ΔΤ της ΕΣΟ. Για ανάμνησι ή και ενδεχόμενη σύγκρισι...