Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Καλό αποκαλόκαιρο! Με ένα σουξέ του καλοκαιριού και το αμφιλεγόμενο σκακιστικό κλιπάκι του. Il video clip di Demy ed il suo ambiguo contenuto scacchistico


Το ρυθμικό τραγουδάκι με τον τίτλο Fallin’ έχει κυκλοφορήσει πριν απο την Άνοιξι και με το πετυχημένο ρεφραίν στην σύνθεσι του είδους (πέραν της συμπαθητικής ερμηνείας της Δήμητρας Παπαδέα = …DEMY), αναδείχθηκε φυσικά σε μία από τις επιτυχίες του εφετινού καλοκαιριού.

Το επίσημο όμως βιντεοκλίπ του τραγουδιού εκτός απο την όμορφη παρουσία της νεαράς αοιδού επιχειρεί να συσχετίσει το ερωτικό περιεχόμενο των στίχων με τον ανταγωνισμό στο σκάκι. Έτσι η οπτικοποίησι όπως την υλοποίησαν οι δύο σκηνοθέτες του, Γιάννης Παπαδάκης και Δημήτρης Πλατανιάς, περιστρέφεται κατα μέγιστο ποσοστό γύρω απο μια παρτίδα σκάκι την οποία υποτίθεται παίζουν δυο νεαροί σύγχρονοι δανδήδες. Δεν γνωρίζω αν οι έλληνες συνθέτες που υπογράφουν την μουσική σύνθεσι (με το καλλιτεχνικό όνομα Playmen) ή ο στιχουργός του κομματιού είχαν κάτι ανάλογο στο μυαλό τους, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα είναι λίαν αμφιλεγόμενο.

Περιοριζόμενοι στο καθαρά σκακιστικό μέρος δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε 1-2 σημεία παρατηρώντας το βίντεο:
  

Playmen ft. Demy- Fallin (Official Video Clip 2012)
Έχουμε και λέμε:
Η παρτίδα που αναπαρίσταται φαίνεται σύμφωνη με τους γενικούς κανόνες του παιχνιδιού και δεν είναι μια διαφημιστική αρλούμπα με το παιχνίδι μόνο ως διάκοσμο και τις σκηνές να είναι εκτός της λογικής του, αλλά…
Ενώ δίνεται με ασυνήθιστη για το είδος (ένα σύνηθες video clip για προβολή ενός τραγουδιού) πιστότητα, η αναπαράστασι της σκακιστικής αναμέτρησης και μάλιστα με την ακριβέστατη παράθεσι των κινήσεων επι της σκακιέρας και με την καταγραφή της παρτίδας σε αλγεβρικό σύστημα (στην αγγλική γλώσσα- όπως και το τραγούδι) να προβάλλεται πάνω στην εικόνα (!), η επιλογή δεν είναι τόσο επιτυχημένη.
Η παρτίδα είναι μια μινιατούρα μόλις δέκα κινήσεων και το τέλος της είναι κάπως μπανάλ. Ο μαύρος διαπράττει στην 9η κίνησί του ένα χονδροειδέστατο λάθος και γίνεται μάτ με διπλό σάχ.
Όχι ότι οι αβλεψίες του είδους δεν είναι στην λογική των ερασιτεχνών, αλλά θα μπορούσε η τελευταία τραγική κίνησι του Μαύρου να είχε κάπως πιο προφανή παικτικά στόχο. Π.χ. εμένα θα μου άρεσε να έβλεπα αντί για την 9…Αη4?? την πιο «λογική» για αρχάριο 9…Ιδ4??. Με την ίδια μοιραία κατάληξι, βεβαίως, αλλά με κάπως θεαματικότερο τέλος, καθώς στο διπλό σάχ η λευκή Βασίλισσα θα βρισκόταν υπο απειλή.

Και η κυριότερη ένστασί μας:
Η σκακιέρα έχει τοποθετηθή λανθασμένα, με το λευκό τετράγωνο αριστερά στους παίκτες?!

Αλλά, ας μην ξεχαστούμε:
Καλό Αποκαλόκαιρο και  
Καλή Σχολική και Σκακιστική Χρονιά!

Η Παρτίδα
Play online chess

Δεν υπάρχουν σχόλια: