Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Άγιος Νεομάρτυρας Αλέξανδρος ο Δερβίσης: Δύο φωτογραφίες από απεικόνισι του σε εικόνα. Sant' Alessandro Neomartire, Il Derviscio: due foto da un’ icona nella Cattedrale di San Demetrio (Salonicco)



Για τον νεομάρτυρα Άγιο Αλέξανδρο τον Δερβίση έχουμε από παλιά κάτι γράψη στο ιστομπλοκάκι μας. Σήμερα, λόγω και της εορτής τού συνονόματου (και μεγάλου Αγίου Αλεξάνδρου), βρίσκουμε την ευκαιρία να παραθέσουμε μια απεικόνισι της σεπτής όσο και ευγενούς μορφής αυτού του νεομάρτυρα, η οποία βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης. Την βρήκαμε πάνω σε μια φορητή εικόνα στον Ιερό Ναό του Πολιούχου (κατά την εφετινή θερινή επίσκεψί μας με το Πρόγραμμα In Country του CDU), και πήραμε μιά-δυό κάπως ευπαρουσίαστες φωτογραφίες. Η εικόνα είναι αναρτημένη (αν θυμάμαι καλά) στον πρώτο πεσσό που χωρίζει το τέταρτο απο το πέμπτο κλίτος (δεξιά όπως μπαίνουμε στον κυρίως ναό), και έχει θέμα όλους τους εκ Θεσσαλονίκης Αγίους Νεομάρτυρες.

Ο Άγιος θυμίζω (όπως και τόσοι άλλοι Αθλητές της Πίστεως και του Γένους μας Ήρωες, νεομάρτυρες) προτίμησε το μαρτύριο από τον εξισλαμισμό.
Ας μην ρωτήσουμε τί κάνει (ή τί έκανε) το νεώτερο «ελληνικό» κράτος για να προβάλλει αυτές τις συγκλονιστικές προσωπικότητες ως πρότυπα για την νεολαία, λόγου χάρι.
Ας ξανάρθουμε στον Νεομάρτυρα Αλέξανδρο. Και ας κλείσουμε με ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο:
Μήπως βιάστηκε να δώση τα νιάτα του ο Άγιος; Για τα κίνητρα που δίνει σήμερα το αξιολύπητο ελλαδικό κρατίδιο στους σύγχρονους μαθητές να …αλλαξοπιστήσουν, π.χ. με την σκανδαλώδη άνιση μεταχείρισι κατά την πρόσβασι στην Ανώτατη Εκπαίδευσι της ξενοκρατούμενης χώρας μας, δεν θα είχε, φαντάζομαι, ψυχανεμισθή κάτι …

Δεν υπάρχουν σχόλια: