Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Δημοσίευμα στην Ευβοϊκή Γνώμη Online σχετικά με την μή διεξαγωγή του σκακιστικού τουρνουά «Νεγροπόντε 2012». Un’ interessante notizia su “Evvoiki Gnomi Online” relativamente al torneo “Negroponte 2012”




Σε σφοδρή σύγκρουση με τη Σκακιστική Ομοσπονδία Ελλάδας ήρθε η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς», εξαιτίας της διοργάνωσης σκακιστικού τουρνουά με τη συμμετοχή του Τούρκου γκραντ μετρ Σουάτ Αταλίκ.
Μάλιστα στη διάρκεια του τουρνουά επρόκειτο να γίνει και ο πρώτος σκακιστικός αγώνας μεταξύ συζύγων, αφού ο Σουάτ Αταλίκ ανακοινώθηκε ότι θα αναμετρηθεί σε φιλικό ματς στη σκακιέρα με τη σύζυγό του Kατερίνα.
Ο αγώνας μεταξύ συζύγων έγινε, αλλά το τουρνουά, με την επωνυμία "Νεγροπόντε 2012" αποσύρθηκε από τον κατάλογο των τουρνουά της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, με περιπετειώδη τρόπο.
Επίσης μέχρι να γίνει ο αγώνας μεταξύ συζύγων προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς ο Τούρκος σκακιστής έχει τιμωρηθεί με αποκλεισμό από την Τουρκική Ομοσπονδία Σκακιού, η οποία του έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό της χώρας του.
Στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας των Ομοσπονδιών, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία αποφάσισε να σεβαστεί την απόφαση των Τούρκων και ενημέρωσε όλους τους διοργανωτές διεθνών αγώνων στην Ελλάδα να μην αποδεχτούν τη συμμετοχή του κ. Αταλίκ.
Η Σκακιστική Ομοσπονδία Χαλκίδας όμως επέμενε να διοργανώσει το τουρνουά "Νεγροπόντε 2012", με τη συμμετοχή του Τούρκου σκακιστή και κατήγγειλε ότι η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σαμποτάρισε το τουρνουά με τις απαγορεύσεις της, τη μη χορήγηση υλικού ηλεκτρονικών σκακιερών και ρολογιών, αποκλεισμό διαιτητών, ακύρωση έγκρισης του τουρνουά κ.α.

Τελικά πραγματοποιήθηκε ο αγώνας μεταξύ του Τούρκου σκακιστή και της συζύγου του , αλλά προκάλεσε τεράστια ρήξη στις σχέσεις της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας και της Σκακιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωσή της αφήνει πολλά υπονοούμενα σε βάρος του προέδρου της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας Γιώργου Τσουνή.
Συγκεκριμένα σε επιστολή της προς την ιστοσελίδα "Ζούγκλα" η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε τεχνητά από τον κ. Τσουνή, προκειμένου να προσελκύσει χορηγίες, για την πραγματοποίηση του τουρνουά.
Επιπλέον αποκαλύπτει ότι έχει ζητήσει πληροφορίες για τη νόμιμη λειτουργία του Σωματείου της Χαλκίδας ( πρωτόκολλα αρχαιρεσιών, συνεδριάσεις Δ.Σ, συγκρότηση σε σώμα κλπ), ενώ υποστηρίζει ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει ζητήσει αντίγραφο του ποινικού μητρώου του κ. Τσουνή.

Όπως γίνεται αντιληπτό έχει προκληθεί "πόλεμος" μεταξύ Σκακιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας και απομένει να δούμε τι διαστάσεις θα πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: